WikiZero - Кривий Ріг-Головний (станція)

  1. Пам'ятник-паровоз [ правити | правити код ]
  2. Привокзальний сквер [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

пам'ятник архітектури   (Пам'ятка місцевого значення) пам'ятник архітектури (Пам'ятка місцевого значення)

Станція Кривий Ріг-Головний укр. Кривий Ріг-Головний Верхівцеве - Кривий Ріг
(97 кілометрів)
П'ятихатки - Кривий Ріг
(79 кілометрів)
Долинська - Кривий Ріг
(70 кілометрів)
Кривий Ріг - Апостолове
(39 кілометрів) Придніпровська залізниця Станція Кривий Ріг-Головний   укр
Будівля вокзалу станції Кривий Ріг-Головний, вид з привокзальної площі Станція центральна станція Відділення ж. д. Криворізька дирекція Регіон ж. д. Дніпропетровська область оператор Українські залізниці дата відкриття тисячі вісімсот вісімдесят чотири [1] Колишні назви Долгинцево (до 1965), Кривий Ріг-Сортувальний (до 1979) Дата перейменування 1965, 1979 Проектна назва Долгинцево Тип вантажно-пасажирська Класність 1 клас Кількість платформ 3 Кількість шляхів більше 10 Тип платформ 1 бічна, 2 острівних Форма платформ пряма Довжина платформ , м 550 Ширина платформ, м 5-10 Електрифікована 1959-1960 [2] Струм постійний (3 кВ) Вихід до Привокзальної площі Розташування Кривий Ріг пересадка на тролейбус №20, 21, 22,
трамвай №9, 14,
маршрутні таксі №205, 307 Відстань до Київ-Пасажирський 494 км Відстань до Дніпро-Головний 169 км Відстань до Верхівцеве 97 км код в АСУЖТ 467004 Код в « Експрес-3 »2210900 Кривий Ріг-Головний на Вікісховища

Кривий Ріг-Головний ( укр. Кривий Ріг-Головний) - вантажно-пасажирська залізнична станція Криворізької дирекції Придніпровської залізниці державного підприємства Українські залізниці .

розташована в Долгінцевському районі , Кривий Ріг , Дніпропетровська область , Україна .

На даний момент є центральною станцією Криворізької дирекції залізничних перевезень. Через станцію проходять 4 залізничні лінії :

Операції, що виконуються на станції Кривий Ріг-Головний:КодПослуга1

Прийом та видача вагонних відправок вантажів, що допускаються до зберігання на відкритих майданчиках станцій. 10Н Прийом та видача вантажів в універсальних контейнерах масою брутто 24 (30) і 30 тонн на під'їзних шляхах. 3 Прийом та видача вантажів вагонними і дрібними відправками, що завантажуються цілими вагонами, тільки на під'їзних шляхах і місцях незагального користування. 5 Прийом та видача вантажів в універсальних контейнерах масою брутто 3,3 (5) і 5,5 (6) тонн на станціях. Прийом та видача вантажів в універсальних контейнерах масою брутто 20 і 24 тонн на під'їзних шляхах. Г Прийом та видача вантажобагажу підприємств, організацій і установ. П Продаж квитків на всі пасажирські поїзди. Прийом та видача багажу. Т Виробництво митних операцій з багажем і вантажобагажу в міждержавному сполученні.

З станції щодня відправляється фірмовий поїзд № 76 «Криворіжжя» сполученням Кривий Ріг - Київ. На станції зупиняються електропоїзди сполученням Кривий Ріг - Дніпро-Головний, Кривий Ріг - П'ятихатки, Кривий Ріг - Апостолове [3] .

Станція відкрита в 1884 році на Кріворогской залізниці , В районі села Катеринівка (владельческая Долгінцова) [4] , Недалеко від річки Саксагань .

Назва Долгинцево походить від прізвища власника села Катеринівка (на деяких картах - Катеринівка), яка, як і землі навколо, належали капітану Долгінцову [4] , Які були виділені (старий термін - дача) за указом імператора Олександра I , учаснику Вітчизняної війни 1812 року при виході у відставку з Тобольського піхотного полку .

При будівництві Кріворогской залізниці ім'я учасника війни за звільнення Росії від французьких окупантів було увічнено в назві казенної станції, але вже на южнорусский лад - Долгинцево.

З 1901 року при станції працювала залізнична школа, можливо з гуртожитком для дітей інженерів, майстрів і робітників, які живуть на лінійних станціях і роз'їздах. на 1902 рік основне локомотивне депо включало 80 паровозів, налічувалося близько 250 чоловік обслуговуючого персоналу. В 1903 році на станції Долгинцево була створена соціал-демократична організація під керівництвом Мовши Монастирського . На станції була громадська бібліотека. В 1905 році до будівлі вокзалу була зроблена прибудова з південного боку. У 1912 році проведена реконструкція станції. В період громадянської війни станційне господарство занепало, але було відновлено в 1920-х роках в УРСР і продовжує свій розвиток і по сей день.

Станція була кілька разів перейменована:

  • з 1884 року до 1965 року носила назву Долгинцево;
  • з 1965 року по 1979 рік носила назву Кривий Ріг-Сортувальний;
  • з 1979 року носить назву Кривий Ріг-Головний.

Станція була електрифікована в 1959-1960 роках разом з електрифікацією всій лінії Верхівцеве - Долгинцево - Червоне тодішньої Сталінської залізниці .

Будівля станції вважається пам'ятником архітектури і історії і має історичне значення.

Поштова адреса вокзалу станції: вулиця Залізничників, будинок № 1.

Пам'ятник-паровоз [ правити | правити код ]

На площі біля залізничного вокзалу встановлено паровоз серії Ем і номером 733-69 [5] . Паровоз був сконструйований в 1934 році в Луганську на заводі ім. Молотова. Списаний в 1986 році. Як пам'ятник встановлений в червні 1997 року.

Пам'ятна табличка на паровозі (переклад на російську):

Привокзальний сквер [ правити | правити код ]

Біля вокзалу розбитий Привокзальний сквер, закладений в 1880-х роках у зв'язку з відкриттям залізниці. Як сквер сформувався в 1950-х роках. Площа скверу - 0,98 га. Являє собою площу, оформлену клумбами, пішохідними доріжками, місцями для відпочинку.

  • Вокзал станції Кривий Ріг-Головний

  • Паровоз Ем-733-69

  • Електропоїзд Кривий Ріг - Дніпро

  • Тролейбус ЛАЗ на привокзальній площі

  • Вокзал станції з боку перону

За станом на 2015 рік вокзал відправляє і приймає такі поїзди далекого прямування:

Зірочкою відзначені потяги, що курсують тільки в літній період

  • Список населених місць Російської імперії. Катеринославська губернія. Санкт-Петербург, 1868 рік.
  • Архангельський А. С., Архангельський В. А. Залізничні станції СРСР: Довідник. У двох книгах. - М.: Транспорт, 1981. - 368 с.
  • Тарифне керівництво № 4 залізниць України.

Новости