WikiZero - Перший Московський годинниковий завод

Wikipedia

open wikipedia design.

Перший Московський годинниковий завод - перший державний годинниковий завод, заснований в 1930 році.

Раніше годинна промисловість Радянського Союзу включала в себе ряд дрібних майстерень, об'єднаних в Трест точної механіки. Однак потреби держави в якісних і сучасних годиннику власного виробництва постійно зростали, тому в 1929 році урядом СРСР було прийнято рішення про створення першого заводу з виробництва годинників в рамках програми першої п'ятирічки .

Повний комплект обладнання для цього заводу був поставлений компанією Dueber-Hampden Watch Company з США, яка була викуплена СРСР через посередницьку організацію - Амторг (англ. Amtorg Trading Corporation) . Монтажем обладнання і виробництвом на його початковому етапі керували американські фахівці [1] .

З 1930 по 1940 рік завод виробив 2,4 млн штук кишенькового годинника. У 1935 році йому було присвоєно ім'я С. М. Кірова , В зв'язку з чим, годинник вироблені на заводі, в народі отримали прізвисько "Кіровка". На початку Великої Вітчизняної війни завод був евакуйований в м Златоуст . В Москві відновив роботу в 1942 році і випускав продукцію для фронту. У 1946-1961 рр. виробляв годинник марки «Перемога» . Перший в СРСР (в кінці 50-х) почав випуск механічних годинників з будильником «Політ» (Poljot) «Сигнал» 2612 [2] . У 1961 році заводу присвоєно звання «Підприємство комуністичної праці». Нагороджений орденом Леніна (1966). З початку 1970-х рр. реконструйований. У 1973 році випустив понад 3 млн штук годин «Політ» в 114 варіантах оформлення з різними додатковими пристроями.

Після розпаду СРСР завод був перетворений в 1992 році в акціонерне товариство .

Годинник «штурманської» взяв в перший космічний політ Юрій Гагарин .

Найбільш відомі[ Джерело не вказано 2861 день ] Марки годинників Першого МЧЗ:

  • «Перемога».
  • "Москва".
  • «Маяк».
  • «Спортивні» - з функцією зупинки секундної стрілки.
  • «Кіровські».
  • «Батьківщина» - перші радянські годинник з функцією автоподзавода.
  • «Штурманської» - годинник для військових льотчиків і штурманів. Випускалися з прийманням представника замовника (Міністерства оборони) і видавалися зазначеним категоріям як інвентар. Деякі моделі мають подвійний календар , секундомір , Шкалу визначення відстаней по світлозвуковим сигналам (заснована на різниці між швидкістю світла і швидкістю звуку ). Вартість таких моделей годинників «штурманської» в середині 1980-х років становила 140 рублів.
  • «Океан» - годинник для моряків, варіант годин «штурманської». Шкала визначення відстаней по світлозвуковим сигналам градуйована в кабельтових і морських милях .
  • «Sekonda» - годинник цієї марки випускалися з кінця 60-х років, поставлялися виключно на експорт (в основному в Англію і Європу). В даний час перший годинниковий завод продовжує виробництво годинників марки «Sekonda» для продажу на внутрішньому ринку.
  • «Romanoff» - на російському годинному ринку з 1993 року.

Годинники Romanoff представляють Перший Московський годинниковий завод на міжнародному ринку. Годинна колекція Romanoff отримала Паспорт вироби високої майстерності виконання (N JM11 1394), завірений Музеєм Московського Кремля, Російським музеєм, Державним Ермітажем і Російським Етнографічним музеєм [3] .

Спочатку підприємство було орієнтоване на випуск чоловічих і жіночих наручних годинників, але через кілька років після відкриття, завод налагодив випуск годин спеціального призначення.

Годинне виробництво "Політ-Хронос" займає лідируючу позицію на ринку нагородних годинників із символікою адміністрацій, міністерств і відомств, подарункових годин з логотипом замовників, якими є великі підприємства і відомі компанії. [4]


This page is based on a Wikipedia article written by contributors ( read / edit ).
Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.

Новости