WorldFood Kazakhstan - Торгово-логістичний центр в Шимкенті допоможе просувати продукцію регіону на світовому ринку - аким ЮКО

АСТАНА. КАЗИНФОРМ - Чотири проекти загальною вартістю 18,9 млрд. Тенге реалізуються в споруджуваному в Шимкенті торгово-логістичному центрі, під який відведено територію площею 92 га. Про це повідомляє газета «Казахстанська правда».

Про це повідомляє газета «Казахстанська правда»

Будівництво торгово-логістичного центру (ТЛЦ) розраховане на два етапи. Перший включає три проекти на площі 20 га з об'ємом інвестицій 6,2 млрд. Тенге. Всі вони реалізуються приватними компаніями і створять 605 робочих місць. Введення об'єктів до ладу діючих запланований на кінець цього і початок наступного року. До кінця 2014 року планується здати в експлуатацію 11 складів для зберігання сільгосппродукції площею 43,3 тис. Кв. м.

Динаміка аграрного виробництва останніх років демонструє впевнене зростання. Якщо у 2000 році валовий обсяг виробництва сільського господарства області, зокрема продукції рослинництва, склав 1 208 633 тонни на 31 626 млн. Тенге, то за результатами 2013 року обсяги досягли 2 836 953 тонни на 128 202 млн. Тенге. У нинішньому році урожай овочів, баштанних культур і картоплі склав 2,3 млн. Тонн, що в порівнянні з минулим роком на 250 тис. Тонн більше. У структурі виробництва переважають баштанні, ранні овочі і фрукти, бавовна-сирець.

З огляду на географічне розташування врожаї основних культур є ранніми. Ця «тимчасова ніша», що утворюється за рахунок сезонного відсутності на ринку овочів і фруктів, дозволяє реалізувати продукцію за вигідними для виробника цінами. Разом з тим важливим фактором подальшого розвитку галузі є збереження якості продукції та оптимізація термінів доставки до кінцевого споживача. Вирішити цю проблему якраз і допоможе розвиток логістики.

Другий етап реалізації проекту передбачає будівництво великого логістичного центру міжнародного рівня на 72 га землі. СПК «Шимкент» є оператором з розвитку логістичної зони. Цю роботу підприємницька корпорація здійснює спільно з міжнародною девелоперської компанією Kayson International, забезпечуючи збалансоване розвиток проекту, координацію між резидентами логістичної зони і взаємодія резидентів з державними органами. Вирішення цих завдань спростить налагодження комунікацій та торгівлі, обсяги якої тільки зростуть після створення Євразійського економічного союзу.

ТЛЦ об'єднає 200 тис. Кв. м складських, торгових та адміністративних приміщень. Тут передбачається в цілому створити більш 1 тис. Робочих місць. Експортна потужність складе 700 тис. Тонн продукції на рік. Створення міжнародного ТЛЦ стане основою системного розвитку складської логістики і дозволить зайнятися також обслуговуванням транзитних вантажопотоків, взяти на себе функції з розподілу імпортованих і консолідації експортних вантажів.

В цьому плані земельну ділянку під розміщення ТЛЦ обраний дуже вдало. Він розташований в 2 км від аеропорту Шимкента, в 4 км від міжнародної траси Західна Європа - Західний Китай і за півкілометра від Трансазиатской залізничної магістралі (ТАЖМ). Будівництво об'єкта має важливе значення для розвитку експортного потенціалу регіону і знаходиться під пильною увагою керівництва області.

- У черговому Посланні народу Казахстану Глава держави особливо наголосив на необхідності збільшення експортного потенціалу країни, формування макрорегіонів за принципом хабів, - зазначив акім ЮКО Аскар Мирзахметов, інспектуючи хід робіт на об'єкті. - Торгово-логістичний центр в Шимкенті дасть можливість просувати південно-казахстанську продукцію на світовому ринку. Тому якість будівництва має бути високим, а роботи треба завершити в заздалегідь передбачені терміни.

За програмою «Дорожня карта бізнесу-2020» до ТЛЦ в поточному році вже підведена вся необхідна інженерна інфраструктура, яка обійшлася державній скарбниці в 1,5 млрд. Тенге. На ці кошти побудовано 4 км автомобільної дороги, залізничний тупик, протяжністю 0,7 км, електрична підстанція на 10тис. кВт, система водопостачання та каналізація, прокладені телекомунікації.

Історично так склалося, що через Південно-Казахстанську область проходять торговельні шляхи, які сприятимуть розвитку економічних відносин. Сьогодні ці можливості багаторазово зросли. Вигідне транспортно-економічний стан, великі трудові ресурси, сучасна телекомунікаційна мережа, швидкий і оперативний вихід на суміжні держави створюють сприятливий інвестиційний клімат як для вітчизняних підприємців, так і для зарубіжних бізнесменів.

Будівництво міжнародного транспортного коридору Західна Європа - Західний Китай тільки підсилює роль Південного Казахстану і нашої країни в цілому як буфера між Європою і Азією. Зведення автомагістралі Західна Європа - Західний Китай на території Південного Казахстану ще не завершено, але вже значно пожвавило економіку регіону. Тут прокладено більше половини шляху, по якому місцеві підприємці возять свою продукцію в сусідні країни. Траса швидкісна, тому час доставки вантажу, наприклад, в Росії, скоротилося в рази. Будується дорога вже впливає на економічний розвиток південного регіону країни, але в ній ще прихований величезний потенціал, який сповна розкриється після завершення будівництва в Шимкенті торгово-логістичного центру.

джерело: www.inform.kz

Новости