З Ланге зроблять Зорге?

  1. Орфографічна помилка в тексті:

1 липня 2010, 08:14 Переглядів:

Ніко Ланге. Опозиція вважає, що його затримання - це помста влади. А Герман заявляє: у СБУ були «вагомі аргументи».

Ситуація навколо керівника українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге обростає несподіваними подробицями. Нагадаємо, що минулої суботи в аеропорту "Бориспіль" прикордонники пред'явили йому постанову СБУ, згідно з яким йому відмовлено у в'їзді на територію України. В результаті Ланге довелося провести близько 10 години в транзитній зоні. І тільки після втручання офіційного Берліна його впустили на територію України. За словами Ланге, він до цих пір не отримав офіційного роз'яснення від українських офіційних осіб з приводу того, що ж стало причиною того, що сталося. Сам же він продовжує вважати, що це було просте непорозуміння. А ось українська опозиція стверджує, що інцидент викликаний критичним доповіддю Ланге щодо 100 днів Януковича. "Все говорить на користь того, що мова йде про абсолютно недемократичну відповідь на критичні зауваження на адресу цієї влади", - заявила Юлія Тимошенко.

Від СБУ поки ніякого офіційного пояснення ситуації не надійшло. У понеділок джерела в спецслужбі розповідали "Сегодня", що спроба депортації Ланге може бути "підставою" з боку опозиції. Але вже вчора в офіційних заявах української сторони з'явилися нові і дуже жорсткі нотки. Мовляв, диму без вогню не буває, і пресували німецького "фондовика" в общем-то не без підстав. По-перше, наш МЗС оголосив, що провів вчора бесіди з представниками посольств Росії, США, Німеччини та Польщі щодо роботи некомерційних фондів, що координуються відповідними посольствами. "Ми звернули увагу на важливість дотримання неурядовими організаціями своїх статутних завдань і законодавства України", - йдеться в офіційному повідомленні МЗС. По-друге, заступник керівника Адміністрації президента Ганна Герман сказала, що у СБУ була "вагома аргументація" не пропускати до нас Ланге.

ЗОРГЕ? Так що ж це за такі вагомі аргументи? У околочекістскіх колах пройшов слух, що СБУ нібито підозрює Ланге в шпигунській діяльності на території України! Виходить він не Ланге, а справжнісінький Зорге (Ріхард Зорге - знаменитий радянський розвідник). Правда, цей слух вчора не підтвердили в спецслужбі ні на офіційному рівні, ні на неофіційному. "Я не можу поки ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію", - заявила нам прес-секретар СБУ Марина Остапенко. Сам Ланге сказав "Сегодня", що в перший раз чує про тему шпигунства: "Мені ніхто такого не говорив. Але ви знаєте, просто є уявлення у деяких людей, що іноземні недержавні фонди - це якісь шпигуни і якісь спецслужби, але Фонд Аденауера працює публічно, і такі уявлення абсурдні ".

У той же час ми поцікавилися у Ланге деякими деталями його біографії. Зокрема, Ніко 7 років був військовослужбовцем бундесверу (армія ФРН) і працював в тому числі в таких гарячих точках, як Боснія і Герцеговина, а також Косово. Ланге підтвердив цю інформацію: "Я просто сидів у штабі німецького контингенту і писав папери. Нічого важливого і цікавого". Правда, він відмовився сказати "Сегодня", яким було його військове звання. "Я весь час був на не дуже високій посаді, тому не варто так довго це обговорювати. Я у відставці і вже 10 років жодного стосунку до бундесверу не маю". Також Ланге запевнив нас, що ніколи не мав відношення ні до німецької військової розвідки, ні до BND (аналог СБУ в ФРН).

"ВІН - лобіст ОПОЗИЦІЇ"

Є й інше пояснення інциденту з Ніко Ланге. "Ланге під дахом шанованої структури - Фонду Аденауера, фактично працював політконсультантом в українських опозиційних політиків, - сказало джерело в дипколах. - Він курсував між БЮТ та іншими опозиційними силами, переконував їх об'єднатися, давав поради, як чинити, і лобіював інтереси нашої опозиції в політструктуру Євросоюзу. Це шокувало українську владу. Уявіть, як відреагував би уряд Німеччини, якщо б німецьке представництво фонду "Русский мир" працювало з фракціями в Бундестазі, переконуючи їх олосовать за виведення військ з Афганістану ".

Ланге назвав такі припущення спекуляціями. "Я політконсультації не займаюся і нікого не лобіюю", - сказав нам Ніко. Один з відомих опозиційних політиків заявив "Сегодня", що про "політтехнологічної" діяльності Ланге нічого не чув, хоча особисто з ним знайомий. "По-моєму, хтось таким чином в СБУ просто намагається підставити Хорошковського, втягнувши його в цю історію", - сказав нам політик.

У Німеччині факт затримання Ланге в "Борисполі" викликав шквал обурення. У тому числі і на рівні німецького уряду. Вчора для пояснень щодо інциденту в МЗС Німеччини викликали навіть посла України в ФРН. Навряд чи в Німеччині будуть сприйняті і можливі звинувачення щодо Ланге з приводу шпигунства і "лобізму". "Я ні в якому разі не можу собі уявити, що Ланге займається шпигунством, - сказав нам німецький політолог Олександр Рар. - Так, можливо, він якісь листи опозиції вивозив до Європи, але що в цьому кримінального? Україна - вільна країна. швидше за все, його дійсно затримали помилково, а тепер чиновники середньої руки намагаються виплутатися з цієї історії, придумуючи небилиці. Але, думаю, що до візиту Януковича в серпні скандал остаточно вляжеться ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЗОРГЕ?
Так що ж це за такі вагомі аргументи?
Так, можливо, він якісь листи опозиції вивозив до Європи, але що в цьому кримінального?

Новости