З якого віку можна отримати водійські права в Росії 2018

  1. Як отримати права
  2. Вік для отримання прав
  3. на скутер
  4. на мотоцикл
  5. на автомобіль
  6. інші категорії
  7. Верхня межа віку

Час читання: 5 хвилин

Посвідчення водія сьогодні займає почесне місце в наборі обов'язкових документів для молодих людей, поряд з паспортом і атестатом про повну загальну середню освіту. Наявність прав на водіння не просто дозволяє юнакам і дівчатам отримати допуск до керування автотранспортними засобами, а й відкриває додаткові можливості при пошуку робочого місця. Не буде перебільшенням сказати, що людина з правами набуває в суспільстві певний статус. Тому питання, з якого віку можна отримати водійські права, навряд чи втратить свою актуальність найближчим часом. Посвідчення водія сьогодні займає почесне місце в наборі обов'язкових документів для молодих людей, поряд з паспортом і атестатом про повну загальну середню освіту

Як отримати права

Процес отримання водійського посвідчення простий і складний одночасно. З одного боку, як це зробити, зрозуміло всім. Існують автошколи, в яких потрібно пройти навчання та успішно здати випускні іспити з теорії та практики водіння. Тільки бажано уточнити при цьому, зі скількох років можна отримати водійські права.

З іншого боку, законодавство РФ передбачає ряд обмежень і по здоров'ю, і по цілому ряду інших чинників. Якщо хочете знати про всі вимоги, які пред'являються до претендента водійських прав, читайте статтю « Отримання водійського посвідчення ». У ній ви знайдете відповіді на ваші запитання.

Вік для отримання прав

Почнемо з того, що, на превеликий жаль школярів молодших і середніх класів, вік для отримання водійських прав в Росії для яких ще не настав, закон не дозволяє їм їздити за кермом. Уточнимо: не можна керувати транспортними засобами, які визначені цим терміном в законодавстві. Питання з електроскутер , Електровелосипедів, сігвеях і подібній техніці все ще залишається відкритим. Але це вже тема для іншої розмови.

Віковий ценз, встановлений законодавством, прямо залежить від категорії автотранспорту , Відкрити яку має намір громадянин. І якщо ви запитаєте, чи можна отримати водійське посвідчення в 17 років, то закон відповість вам питанням на питання: яку категорію ви збираєтеся відкривати?

Справа в тому, що сісти за кермо скутера можна значно раніше, ніж почати управляти, тим же автобусом, наприклад. А якщо врахувати, що в даний час існує десять різних категорій з водіння і шість підкатегорій до них, то бажано знати, яка з них стає доступна в тому чи іншому віці.

Адже, кажучи про те, що можна отримати водійські права в 16 років в Росії, ми повинні розуміти, що це твердження стосується тільки певного сегмента транспорту. І слід при цьому уточнити: досить вузького сегмента.

на скутер

Стати учасником дорожнього руху на законних правах в 16 років можна, тільки відкривши категорію М і підкатегорію А1. Тобто якщо ви хочете їздити на скутері, об'єм двигуна якого не перевищує 50 куб. см, або на мотоциклі з об'ємом двигуна до 125 куб. см, то шістнадцять років - цілком підходящий для цього вік.

В даний час норма, що встановлює, зі скількох років категорія А1 водійських прав доступна, передбачає, що з певного віку можна вступити на навчання в автошколу: отримати права в день 16-річчя неможливо. Буде потрібно ще час для проходження навчального курсу і здачі випускних іспитів. В даний час норма, що встановлює, зі скількох років категорія А1 водійських прав доступна, передбачає, що з певного віку можна вступити на навчання в автошколу: отримати права в день 16-річчя неможливо

Хоча за часів, коли законодавство дозволяло готуватися до іспитів самостійно і здавати їх екстерном, за кермо дійсно можна було сісти трохи раніше.

на мотоцикл

Що стосується отримання прав на мотоцикли, то тут закон чітко вимагає чекати повноліття.

Право керувати транспортними засобами категорії А, до яких відносяться мотоцикли, можна отримати тільки після досягнення 18 років.

До речі, як раз в цьому випадку вивчитися на водія мотоцикла можна задовго до вісімнадцятиріччя.

Як тільки вам виповниться сімнадцять, можете здавати документи в автошколу і починати знайомитися з теорією. Практичні заняття також будуть вам доступні. Якщо отримаєте позитивну оцінку своїх теоретичних знань і практичних навичок на іспиті, то після того, як вам виповниться вісімнадцять, зможете, виконавши необхідні для оформлення прав формальності, стати повноправним учасником дорожнього руху за кермом мотоцикла.

на автомобіль

Зараз ми підійшли до питання, відповідь на який хотів би знати абсолютну більшість молоді: чи можна в день народження - 18 років - отримати водійське посвідчення? Зрозуміло, перш за все мова йде про те, щоб сісти за кермо легкового автомобіля.

Відповідь позитивна. Як ми вже знаємо, починати вчитися в автошколі можна набагато раніше повноліття. І до 18 років мати документальне підтвердження про проходження курсу навчання, а, значить, і отримати водійське посвідчення в цей знаменний для себе день, успішно склавши випускні іспити з теорії та практиці управління автомобілем.

Слід врахувати, що вищесказане стосується лише категорії В (легкові автомобілі), категорії С (вантажні автомобілі), а також підкатегорій В1 і С1, відкривши які, можна управляти квадріцікли і легкими вантажівками відповідно. Слід врахувати, що вищесказане стосується лише категорії В (легкові автомобілі), категорії С (вантажні автомобілі), а також підкатегорій В1 і С1, відкривши які, можна управляти квадріцікли і легкими вантажівками відповідно

інші категорії

Тим, хто збирається присвятити себе водінню громадського транспорту, доведеться запастися терпінням. Тому що категорії D (автобуси), Tm (трамваї), Tb (тролейбуси), D1 (малі автобуси) відкриваються тим водіям, яким на момент відкриття виповнився 21 рік.

Решта нерозглянутими категорії ВЕ, РЄ, DE, а також C1E, D1E дають дозвіл на водіння транспортних складів. Інакше кажучи, якщо у вас вже відкрита категорія B, C або D, то через 12 місяців після її відкриття ви можете претендувати на отримання права возити за собою причіп.

Верхня межа віку

Якщо існують нижні межі для отримання прав, то логічно припустити, що повинні існувати і верхні. Виходячи хоча б з того факту, що з віком розумові та фізичні здібності більшості людей погіршуються. Та й швидкість реакції, яка грає не останню роль в управлінні автомобілем, у шістдесятирічного водія в рази менше, ніж у двадцятирічного.

Тому в засобах масової інформації давно ведуться розмови, що вікові обмеження при заміні водійських прав - це веління часу.

Аргументи такі:

  • інтенсивність дорожнього руху сьогодні, в порівнянні з тією, що була ще 20 років тому, значно зросла;
  • автомобілі стали більш швидкісними і до межі нашпиговані різними електронними системами і девайсами.
  • якщо автомобілі все більше стають схожі на літаки, на управління якими існують жорсткі вікові обмеження, може бути, слід обмежити верхню вік водіїв авто за аналогією з пілотами?

якщо автомобілі все більше стають схожі на літаки, на управління якими існують жорсткі вікові обмеження, може бути, слід обмежити верхню вік водіїв авто за аналогією з пілотами

Ці розмови про граничний вік для автомобілістів розбурхують громадськість і не дають спокійно спати депутатам. Чутки про підготовлюваний законі по віковим обмеженням для тих, кому за 60, не вщухають. А це означає, що запит в пошукових системах про те, на скільки років видаються водійські права після 60 років, найближчим часом точно не втратить актуальність.

Простий і короткий відповідь, що термін дії водійського посвідчення дорівнює 10 рокам і не залежить від того, скільки років виповнилося водієві на момент його отримання, нікого не задовольняє. Але спробуємо заспокоїти потенційних автолюбителів поважних років: не хвилюйтеся про те, до якого віку можна отримати водійські права. Верхньої межі за віком на отримання водійського посвідчення в нашій країні не існує. На сьогоднішній день.

Як отримати права. Як завалюють інспектори: Відео

І якщо ви запитаєте, чи можна отримати водійське посвідчення в 17 років, то закон відповість вам питанням на питання: яку категорію ви збираєтеся відкривати?
Кщо автомобілі все більше стають схожі на літаки, на управління якими існують жорсткі вікові обмеження, може бути, слід обмежити верхню вік водіїв авто за аналогією з пілотами?

Новости