За минулий рік війни розбагатіли всі українські мільярдери, крім Коломойського - ЗМІ

В абсолютному значенні статки Ахметова зросла більше всіх / Фото УНІАН

Донецький бізнесмен Рінат Ахметов знову очолив список найбагатших українців, а Петро Порошенко повернув собі звання мільярдера. Сумарний статок усіх учасників рейтингу - $ 26,7 млрд, що на 33% більше, ніж у 2016 році .

Про це йдеться в рейтингу "ТОП-100 найбагатших українців", складеному журналом "Новий час" та інвестиційною компанією Dragon Capital.

Як показує нинішній рейтинг, практично ніхто з великих капіталістів ще не повернувся до докризового рівня оцінки власних активів. Проте, в цьому році президент України Петро Порошенко повернув собі звання мільярдера - вперше за чотири останні роки. Відзначається, що в першій десятці найбагатших просіли лише Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов. Це через націоналізацію в грудні 2016- го належав їм "ПриватБанку".

Читайте також Королі Facebook: складено рейтинг українських політиків в популярній соцмережі

На першому місці, як і в минулому році, виявився олігарх Ринат Ахметов. Його стан оцінюється в $ 6,9 млрд, що на 69% більше в порівнянні з минулим роком.

На другому місці опинився олігарх Віктор Пінчук ($ 1,4 млрд, + 13%). Замикає першу трійку Костянтин Жеваго ($ 1,4 млрд, + 209%).

В абсолютному значенні найбільше з ТОП-100 примножив стан лідер рейтингу Ринат Ахметов - він став багатшим на $ 2,8 млрд, що дорівнює сукупному станом Вікора Пінчука і Костянтина Жеваго.

Як зазначає "Новий час", ще зовсім недавно аналітики пророкували Жеваго якщо не економічне забуття, то як мінімум жорсткий дефолт. Але вийшло навпаки: значне зростання підприємцю забезпечило подорожчання залізорудної сировини на світових ринках. З січня 2016 року капіталізація його компанії Ferrexpo, за оцінкою аналітиків Dragon Capital, зросла в сім разів.

На четвертому місці рейтингу - Вадим Новінський ($ 1,2 млрд, + 113%). А п'ятий рядок зайняв президент України Петро Порошенко ($ 1,0 млрд, + 7%).

Як зазначає "Новий час", Петро Порошенко є найвпливовішою людиною в українській політиці, але ось в списку найбагатших українців подібного статусу у нього немає. Однак глава держави працює в цьому напрямку: він знову потрапив до п'ятірки найбагатших, повернувши собі в 2017-м статус доларового мільярдера.

Шостий рядок рейтингу зайняв Ігор Коломойський ($ 1,0 млрд, -11%), а на сьомому місці - Геннадій Боголюбов ($ 763 млн, -9%).

Читайте також Топ-100 багатіїв України знову очолив Ахметов, Порошенко втратив позиції

Як пише "Новий час", лідером по втратах в 2017-му став Ігор Коломойський, який втратив за рік $ 129 міллінов і ледь не покинув лігу українських доларових мільярдерів. Падіння могло виявитися і великим, проте зростання цін на руду і метали став драйвером зростання капіталізації феросплавних заводів і Криворізького залізорудного комбінату.

Замикають першу десятку рейтингу олігархи Дмитро Фірташ ($ 746 млн, + 14%), Юрій Косюк ($ 693 млн, + 10%), Олександр і Галина Гереги ($ 688 млн, + 5%).

Загальний стан першої десятки рейтингу, таким чином, становить 15,8 мільярда доларів.

Колишній російський бізнесмен з українськими активами Костянтин Григоришин, який в минулому році отримав українське громадянство, а також вперше потрапив в ТОП-10 рейтингу, цього разу опинився на 13 місці. Його стан просіло на 2% і становить $ 570 млн.

Як зазначає видання, за 11 років існування рейтингу структура українського капіталізму не зазнала істотних змін. "Які б потрясіння ні переживала країна, економічні пропорції монументальні: Ринат Ахметов - вічно перший, а решта осіб з верхньої частини списку лише міняються місцями один з одним", - пише "Новий час".

"Подібний результат говорить про те, що національна економіка все ще сконцентрована в руках невеликої групи осіб. І при цьому залишається сировинним придатком Європи. А значить, повністю залежить від зовнішньої кон'юнктури, яка зараз сприятлива", - йдеться в матеріалі журналу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости