За неподання декларації ІП притягнуть до пенсійної відповідальності

  1. Наша довідка
  2. Наша відповідь ПФР

Днями на пошту мені прийшов лист:   Привіт, Микола

Днями на пошту мені прийшов лист:

Привіт, Микола. Я закрила ІП 11.02.2014. Заборгованостей немає. У ПФР повідомила, всі квитанції оплатила. Але не надала декларацію. 4.09.2014 мені прийшов лист попередження, що якщо я не надам звіт, то призначать штраф. А 5.09.2014 прийшов лист про призначення штрафу 143 000 руб. І що я повинна оплатити його протягом 10 днів. Є правомочним це рішення. До якого терміну я повинна була надати звіт? І який розмір максимального штрафу. Як можна його оскаржити або зменшити? Всі платежі виробляла вчасно за весь період, поки була оформлена ВП. Заздалегідь дякую.

Наша довідка

Федеральний закон від 24.07.2009 р N 212-ФЗ (ред. Від 04.06.2014) «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування»

Стаття 14. Розмір страхових внесків, які сплачуються платниками страхових внесків, які не виробляють виплат та інших винагород фізичним особам

...

11. Відомості про доходи від діяльності платників податків за розрахунковий період і дані про виявлені в рамках заходів податкового контролю фактах податкових порушень платників податків, передані податковими органами до органів контролю за сплатою страхових внесків, є підставою для направлення вимоги про сплату недоїмки по страхових внесках, пені та штрафів, а також для проведення стягнення недоїмки по страхових внесках, пені та штрафів. У разі, якщо у вказаній інформації відсутні відомості про доходи платників податків у зв'язку з неподанням ними необхідної звітності до податкових органів до закінчення розрахункового періоду, страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування за минулий розрахунковий період стягуються органами контролю за сплатою страхових внесків у фіксованому розмірі, який визначається як твір восьмикратного мінімального розміру оплати праці, встановленого федеральним законом на початок фінансового року, за який сплачуються ст ахові внески, і тарифу страхових внесків до Пенсійного фонду Російської Федерації, встановленого пунктом 1 частини 2 статті 12 цього Закону, збільшене в 12 раз.

Якщо перевести все це на російську мову, то даний пункт говорить, що коли податкова звітність бізнесменом не представлена ​​і чиновники з пенсійного фонду відомостями про дохід ІП не мають у своєму розпорядженні, то внески за відповідний розрахунковий період підлягають стягненню за максимальною ставкою - 138.627,84 руб. (5554 x 8 x 26% x 12). І це не рахуючи внесків ФОМС.

Наша відповідь ПФР

І що, пенсійний фонд в нашому випадку прав, а підприємцю треба платити 143 тисячі рублів? Ні !!! Диявол, як то кажуть, криється в деталях. Звернемося знову до нашого закону № 212-ФЗ:

Стаття 10. Розрахунковий і звітний періоди

1. Розрахунковим періодом за страховими внесками визнається календарний рік.
2. Звітними періодами зізнаються перший квартал, півріччя, дев'ять місяців календарного року, календарний рік.
3. Якщо організація була створена після початку календарного року, першим розрахунковим періодом для неї є період з дня створення до закінчення даного календарного року.
4. Якщо організація була ліквідована або реорганізована до кінця календарного року, останнім розрахунковим періодом для неї є період з початку цього календарного року до дня завершення ліквідації або реорганізації.
5. Якщо організація, створена після початку календарного року, ліквідована або реорганізована до кінця цього календарного року, розрахунковим періодом для неї є період з дня створення до дня завершення ліквідації або реорганізації.
6. Передбачені частинами 3 - 5 цієї статті правила не застосовуються щодо організацій, зі складу яких виділяються або до яких приєднуються одна або кілька організацій.

Отже, стаття 10 говорить нам, що розрахунковим періодом є календарний рік. На відміну від організацій, про закриття ІП там нічого не сказано. І це логічно, тому що фіз. особа може протягом року відкритися і закритися кілька разів. А коли закривається, наприклад ТОВ, то це назавжди.

Таким чином, до кінця 2014 року, ПФР не мав право стягувати з підприємця фіксовані внески в 8-ми кратному розмірі. З моєї точки зору, потрібно терміново звертатися до суду з позовною заявою про визнання рішення ПФР незаконним. А перед цим, необхідно здати всю податкову звітність (якщо це не було зроблено).

А іншим читачам дана стаття буде застереженням - здавайте декларації своєчасно!

До якого терміну я повинна була надати звіт?
Як можна його оскаржити або зменшити?

Новости