Забезпечення контракту. Банківська гарантія

  1. Закон № 44-ФЗ: забезпечення контракту
  2. Забезпечення контракту: банківська гарантія
  3. Вимоги до банку. перелік банків
  4. Відмова у прийнятті гарантії
  5. Повернення забезпечення виконання контракту
  6. Повернення забезпечення контракту: установа - замовник
  7. Повернення забезпечення контракту: установа - постачальник
  8. Також дивіться: -: спеціальна добірка матеріалів - Закон № 140-ФЗ: поправки до Закону про контрактну...

Для забезпечення виконання договору потрібно оформити банківську гарантію. Порядок надання банківських гарантій, підстави для відмови в прийнятті банківської гарантії, а також процедури повернення забезпечення контракту роз'яснює цей матеріал.

Закон № 44-ФЗ: забезпечення контракту

Для забезпечення виконання контракту згідно Федеральним законом від 5 квітня 2013 р № 44-ФЗ потрібно оформити банківську гарантію. Гарантію в забезпечення контракту може видати фінансовий інститут, включений до відповідного переліку банків, хоча для держоборонзамовлення передбачені винятки.

«Державні закупівлі в установах» - перший журнал про держзакупівлі. Скачайте безкоштовно пілотний номер тут .

статтею 368 Цивільного кодексу РФ передбачено, що в силу банківської гарантії банк, інша кредитна установа або страхова організація (гарант) дають на прохання іншої особи (принципала) письмове зобов'язання сплатити за нього кредитору певну грошову суму на його вимогу. Іншими словами, банківська гарантія є спосіб забезпечення зобов'язань постачальника або підрядника перед кредитором.

Вимоги до порядку видачі банківської гарантії для цілей забезпечення контракту, тобто зобов'язань перед бюджетною установою, містяться в ст. 44, 45, 50, 96 Закону № 44-ФЗ. Так, в конкурсній документації вказується розмір забезпечення заявки на участь у відкритому конкурсі і розмір забезпечення виконання контракту, а також умови банківської гарантії (в тому числі термін її дії).

Внесення забезпечення виконання контракту підтверджується документально - наприклад, платіжним дорученням. Така вимога міститься в ч. 6 ст. 70 Закону № 44-ФЗ. Якщо документ, що підтверджує внесення забезпечення контракту, не представлений, замовник має право пред'явити контрагенту претензії, навіть незважаючи на фактичне надходження грошових коштів. Судові прецеденти вже є.

Забезпечення контракту: банківська гарантія

В якості забезпечення заявки і забезпечення виконання контракту приймається безвідклична банківська гарантія. Вона містить:

  • розмір забезпечення контракту, тобто суму гарантії, що підлягає сплаті замовнику, наприклад, в разі ухилення або відмови учасника закупівлі укласти або виконати контракт;
  • зобов'язання принципала, належне виконання яких забезпечується банківською гарантією;
  • обов'язок гаранта сплатити замовнику неустойку в розмірі 0,1 відсотка грошової суми забезпечення контракту, що підлягає сплаті, за кожен календарний день прострочення;
  • умова про те, що виконанням зобов'язань гаранта по банківській гарантії вважається фактичне надходження грошових сум на рахунок, на якому враховуються операції з коштами, які надходять замовнику;
  • термін дії банківської гарантії (для забезпечення заявки - не менше двох місяців з дня закінчення терміну подання заявок, для забезпечення виконання контракту - не менше місяця з дня закінчення терміну дії контракту);
  • відкладальне умова, що передбачає укладення договору надання банківської гарантії за зобов'язаннями принципала, що виникли з договору при його укладанні, в разі надання банківської гарантії як забезпечення виконання контракту;
  • встановлений Урядом РФ перелік документів, що подаються замовником банку одночасно з вимогою про сплату грошової суми по банківській гарантії (перелік затверджено постановою від 8 листопада 2013 р № 1005 ).

В банківську гарантію заборонено включати положення про те, що для сплати суми забезпечення контракту по гарантії замовник подає гаранту судові акти, що підтверджують невиконання зобов'язань принципалом.

Банківська гарантія, що надається учасником закупівлі в якості забезпечення заявки на участь в конкурсі або закритому аукціоні або в якості забезпечення державного контракту (договору), включається до реєстру банківських гарантій. Для цього банк, що видав гарантію, не пізніше ніж через один робочий день після її видачі або внесення змін в умови банківської гарантії включає необхідну інформацію та документи до реєстру банківських гарантій.

Для цього банк, що видав гарантію, не пізніше ніж через один робочий день після її видачі або внесення змін в умови банківської гарантії включає необхідну інформацію та документи до реєстру банківських гарантій

Вимоги до банку. перелік банків

Бюджетна установа має право прийняти гарантії, видані банками, які включені до переліку, передбаченого статтею 176.1 Податкового кодексу РФ. Це банки, що відповідають таким вимогам:

  1. наявність ліцензії на ведення банківських операцій;
  2. ведення банківської діяльності не менше п'яти років;
  3. власні кошти (капітал) у розмірі не менше 1 млрд руб .;
  4. дотримання обов'язкових нормативів, передбачених Федеральним законом від 10 липня 2002 № 86-ФЗ «Про Центральний банк Російської Федерації (Банці Росії)», на всі звітні дати протягом останніх шести місяців;
  5. відсутність вимог ЦБ РФ про заходи фінансового оздоровлення.

Перелік банків ведеться на підставі відомостей, отриманих від банку Росії.

Відмова у прийнятті гарантії

Бюджетна установа може відмовитися приять банківську гарантію. Підстав для відмови в прийнятті банківської гарантії може бути кілька:

  • відсутність інформації про банківську гарантію в реєстрі;
  • невідповідність банківської гарантії необхідним умовам забезпечення контракту, про які ми вже сказали;
  • невідповідність банківської гарантії вимогам, що містяться в повідомленні про здійснення закупівлі, запрошення взяти участь у визначенні постачальника (підрядника, виконавця), документації про закупівлю, проект контракту, який укладається з єдиним постачальником (підрядником, виконавцем).

При відмові в прийнятті банківської гарантії замовник вчасно, не перевищує трьох робочих днів з її надходження, інформує про відмову в письмовій або електронній формі особу, яка надала банківську гарантію, із зазначенням причин, які послужили підставою для відмови.

Деякі банківські гарантії не включаються в реєстр банківських гарантій до 1 січня 2015 року. Йдеться про забезпечення заявок на участь в закритих способах визначення постачальника (підрядника, виконавця) в рамках закупівель, відомості про які становлять державну таємницю, а також про забезпечення виконання контракту, що містить відомості, що становлять державну таємницю ( лист Мінфіну Росії від 7 травня 2014 р № 02-02-04 / 21467 ). У таких ситуаціях замовники не можуть не прийняти банківську гарантію через відсутність інформації про неї в реєстрі банківських гарантій. Готуються поправки до статті 94 Закону № 44-ФЗ, щоб звільнити виконавців оборонного замовлення від надання банківських гарантій.

Нові правила закупівель уточніть в статті «Закон № 140-ФЗ: поправки до Закону про контрактну систему» .

Повернення забезпечення виконання контракту

За загальним правилом суми, спрямовані на забезпечення заявки на участь в конкурсі, повертаються на рахунок учасника закупівлі при настанні відповідних обставин (підписання протоколу розгляду заявок, відхилення заявки і т.д.). Термін повернення забезпечення контракту прямо залежить від виконання підрядником зобов'язань. Разом з тим законодавство (зокрема, пункт 13 статті 44 Закону № 44-ФЗ) допускає ситуації, при яких суми раніше перерахованого забезпечення заявки або забезпечення контракту не повертаються. Так, якщо контрагент вніс забезпечення виконання контракту, а пізніше контракт розірваний в односторонньому або судовому порядку у зв'язку з невиконанням зобов'язань постачальником, то забезпечення виконання контракту постачальнику не повертається. Кошти перераховуються до відповідного бюджету. Це і є призначення забезпечення контракту.

Повернення забезпечення контракту: установа - замовник

У загальному випадку суми, що надійшли в забезпечення виконання контракту, підлягають поверненню і, отже, не переходять у власність установи-замовника. Відповідно до пункту 267 Інструкції № 157н для обліку сум, що надійшли в тимчасове розпорядження установи і підлягають при настанні певних умов поверненню або перерахуванню за призначенням, призначений рахунок 30401 «Розрахунки за коштами, отриманими в тимчасове розпорядження». Відповідно до пункту 21 Інструкції № 157н в даному випадку використовується КФВ «3». Порядок відображення зазначених сум у бухгалтерському обліку бюджетної установи регулюється нормами пунктів 135 і 136 Інструкції № 174н (Автономних установ - пунктами 165 та 166 Інструкції № 183н ).

Відповідно до Вказівок щодо застосування бюджетної класифікації, затвердженими наказом Мінфіну Росії від 1 липня 2013 р № 65н , Надходження сум задатків і застав в забезпечення заявок на участь в конкурсі (аукціоні), а також в забезпечення виконання контрактів (договорів) можуть відображатися в складі доходів у вигляді сум примусового вилучення (код Косгеї 140). Однак для того щоб зазначені суми могли бути зараховані до складу доходів установи, необхідною умовою буде виникнення обставин, що виключають повернення забезпечення. Простіше кажучи, в доходи звертаються тільки ті суми надходжень, які не підлягають поверненню.

Повернення забезпечення контракту: установа - постачальник

Якщо установа виступає в ролі постачальника, є ймовірність того, що він перерахував суми забезпечення контракту при виникненні певних умов потрібно буде прийняти до обліку як витрати. При цьому витрати не будуть пов'язані з придбанням робіт, послуг для державних (муніципальних) потреб, потреб державних (муніципальних) установ, і, отже, будуть відображатися за кодом Косгеї 290. У такій ситуації найбільш правомірним є оформити перерахування забезпечення як видачу авансу - то тобто, за дебетом рахунка 020691000. Якщо згодом перераховані суми будуть повернуті, в бухгалтерському обліку ця операція буде оформлена як повернення авансу.

Також дивіться:
-: спеціальна добірка матеріалів
- Закон № 140-ФЗ: поправки до Закону про контрактну систему
- Закупівлі до 100 тис. Руб. за Законом про контрактну систему
- Порушення в сфері закупівель: адміністративна відповідальність
- Розміщення планів-графіків 2015

Щоб читати свіжі матеріали журналу «Облік в установі», або підпишіться на журнал.

Новости