Заборона парфумерів | Духи Chanel - легендарна парфумерія

1 січня 2010 року парфумерну індустрію чекає нищівний удар: саме тоді вступить в силу 43-тя поправка до правил, які регулюють індустрію і розробляються Міжнародної парфумерної асоціацією (IFRA). Через чергову поправки безліч парфумерних брендів буде змушене відмовитися від подальшого виробництва ряду ароматів - або ж змінити їх формулу відповідно до нових правил, які передбачають заборону ряду інгредієнтів.

«Поза законом» виявиться дубовий мох, без ноти якого не обходиться практично жоден шипровий аромат, істотно обмежена буде застосування і інших речовин - від абсолю жасмину, невід'ємного елементу багатьох ароматів Chanel, до цитрусових масел і геліотропін, що входить до складу парфумерії Guerlain. Сумне майбутнє чекає багато знаменитих аромати - від Chanel Coco Mademoiselle до Christian Dior Miss Dior Cherie і Pure Poison Elixir.

Практично всі сучасні аромати являють собою комбінацію натуральних і синтетичних інгредієнтів в різних пропорціях і концентраціях. Природно, що якісь натуральні складові аромату можуть викликати алергічну реакцію - так само, як можуть викликати її квітковий пилок або різні фрукти.

заходи, що вживаються

Dior

Виробники косметики, так само як і виробники харчових продуктів, в зв'язку з цим зобов'язані друкувати на упаковці інгредієнти, що входять до складу продукту. Міра проста і одночасно ефективна: власники алергії, прочитавши склад продукту, відразу ж зрозуміють, що від його вживання слід відмовитися. Часто на упаковці косметичних засобів - наприклад, звичайного крему для обличчя - можна зустріти попереджувальний напис типу «При появі висипу припинити використання». Передбачається, що будь-яка розумна людина в силах самостійно відмовитися від того, що може завдати йому шкоди.

Однак по деякої загадкової причини представники IFRA, яка регулює парфумерну індустрію, не вірять у здатність покупців самостійно зробити правильний вибір і вважають, що попереджувального напису типу «містить дубовий мох» недостатньо. Асоціація парфумерів вирішує проблему ризику виникнення алергії на горезвісний дубовий мох радикальним чином - просто зводячи до мінімуму зміст цього інгредієнта в складі парфуму за допомогою нових законів.

Фактично ця міра привела до того, що багато класичні і добре відомі аромати опинилися поза законом - і творцям їх довелося змінювати успішну парфумерну формулу. На жаль, як це часто буває, жодна з оновлених версій ароматів не зуміла стати кращим за оригінал. В результаті виробництво ряду ароматів було припинено.

Ніхто не зможе заборонити виробникам знаменитого Snickers випускати шоколадні батончики з арахісом - незважаючи на те, що арахіс може викликати у когось сильну алергічну реакцію. Проте, в Snickers і раніше повно горіхів, і ніхто навіть не намагається змусити компанію Mars знизити їх кількість. А ось творцям парфумерії пропонується вчинити саме так - відмовитися від ряду парфумерних інгредієнтів тільки тому, що у якоїсь групи людей - причому чисельно невеликою, в порівнянні із загальною кількістю потенційних покупців - на них алергія.

інші складності

Dior

Забороною на використання дубового моху, втім, проблема не обмежується. До 2010 року «авторам» ароматів доведеться, щоб створити хороший парфум, буквально творити чудеса: безліч традиційних парфумерних матеріалів буде повністю заборонено або зведено до мінімуму в складі продукту. Так, наприклад, під забороною виявиться речовина гідроксіцітронеллаль, що забезпечує парфумерної композиції квітковий запах - а це означає, що варто заздалегідь попрощатися з рядом класичних квіткових ароматів від Dior.

Крім того, нові вимоги IFRA торкнуться і такого популярного інгредієнта, як абсолют жасмину. Незалежно від того, яку норму речовини в складі парфуму визначить IFRA, сумним стане майбутнє безлічі відомих ароматів, що включають ноту жасмину. А це - ціла серія ароматів від Chanel, включаючи Coco Mademoiselle, Chance Eau Fraiche і Allure Sensuelle, знамениті Christian Dior J'Adore L'Absolu, Miss Dior Cherie і Pure Poison Elixir, нова версія культового L'Eau par Kenzo - Indigo і Kenzo Kashaya, Tendre Jasmin і Naturelle від Yves Rocher, Givenchy Organza Jasmine, Bvlgari Jasmin Noir, Beautiful Love від Estee Lauder, YSL Nu. Фактично, ціла колекція найцінніших ароматів через вимоги IFRA буде назавжди втрачена.

У списку речовин, які зазнали «гонінням» - геліотропін, що входить до складу безлічі квітково-пряних ароматів від Guerlain L'Heure Bleue до Estee Lauder Pure White Linen, і дамаскон - речовина, що міститься в ефірних маслах троянди і зустрічається в найпопулярніших ароматах (наприклад , Guerlain Nahema і YSL Paris).

Однією з перших жертв нових правил став знаменитий французький парфумерний бренд Annick Goutal. Парфумерам будинку довелося внести зміни в класичний аромат Eau d'Hadrien - один з найпопулярніших ароматів Annick Goutal - через нові вимог парфумерної асоціації, які передбачають зниження обсягу цитрусових масел в складі парфуму. Annick Goutal Eau d'Hadrien був свіжий цитрусовий аромат, побудований на нотах цедри сицилійського лимона, грейпфрута, цитрона - а після зміни формули перетворився, на думку ряду парфумерних критиків, в рідину для миття посуду з запахом цитруса.

перспективи

Нові вимоги мимоволі змушують замислитися про майбутнє парфумерної індустрії: використання і натуральних, і синтетичних інгредієнтів настільки урізано, що у парфумерів вже в найближчому майбутньому будуть буквально зв'язані руки. Дивно, але все більш строгі і доходять до абсурду правила парфумерної асоціації представники індустрії зустрічають досить спокійно - відмовляючись від своїх кращих ароматів і змінюючи парфумерні формули. Чим викликана подібна титанічне спокій - пояснити важко: можливо, опинитися поза законом в країнах Євросоюзу - занадто вагома загроза, що зупиняє парфумерів від протесту. Втім, введення нових заборон IFRA не проходить абсолютно гладко: рівно рік тому Natural Perfumers Guild (асоціація, яка об'єднує творців ароматів - прихильників натуральної парфумерії) звинуватила міжнародну парфумерну асоціацію в «культурному вандалізмі». Представники Natural Perfumers Guild стверджували, що заборони IFRA руйнують парфумерну індустрію.

Куди цікавіша реакція на те, що відбувається безпосередніх покупців - цінителів класичної парфумерії. Хоча більша частина їх і не підозрює про нову, 43-ій поправці IFRA, з тим, що парфумерна індустрія в кризі, згодні багато. Частина вже давно відмовилася від придбання класичних і добре знайомих ароматів від парфумерних брендів типу Dior і Guerlain, склад яких з-за вимог IFRA був змінений. Хтось намагається знайти аромати, які не потрапили під заборони IFRA і зберегли початкове чарівність, або перемикається на натуральну парфумерію. Деякі вирішуються і на «крайню» міру - купують відразу кілька флаконів улюбленого парфуму «про запас».

Інеса Хайдер


Статті по темі

Новости