Захищено і зашифровано: армія Росії отримує радіостанції нового покоління

У Росії розробляються радіостанції нового покоління і новітні вузли зв'язку, здатні забезпечити взаємодію аналогових і сучасних цифрових станцій, щоб створити надійну та якісну зв'язок. Про те, які розробки російського ОПК сьогодні вже працюють у військах і які надійдуть в найближчому майбутньому, читайте в матеріалі сайту телеканалу «Зірка».

Сайт телеканалу «Зірка» вже повідомляв про розробки нового покоління радіозасобів і комплексів ретрансляторів на літальних апаратах , Які дозволять досягти значної переваги над технікою зв'язку Сухопутних військ умовного противника. Однак умови ведення сетецентріческой війни передбачає забезпечення сучасної радіозв'язком не тільки військової техніки та групи військовослужбовців, а й кожного бійця.

Про це в Росії говорять останні 15 років. Однак особливо очевидною проблема стала після подій серпня 2008 року, коли Росія брала участь в операції з примусу Грузії до миру. Тоді експерти відзначали, що діюче обладнання застаріло і не відповідає потребам військових. Витягуючи уроки з операції серпня 2008 року, президент РФ Дмитро Медведєв доручив в 2010 році почати оновлення військового обладнання зв'язку, а Міноборони зробило підприємствам замовлення на створення відповідає вимогам сучасної війни радіозв'язку. Зокрема, передбачалося замінити діючі аналогові засоби зв'язку на сучасні і більш якісні цифрові стандарти.

Першою такою радіостанцією, якій вдалося не просто наздогнати, а й по деяких позиціях перевершити закордонні зразки, стала радіостанція Р-187П1 «Азарт».

Програмно-апаратний комплекс «Азарт», який відноситься до систем зв'язку 6-го покоління, створювався з нуля з опорою на вітчизняні розробки. Він відразу розширив можливості побудови мереж радіозв'язку. За даними розробника «НВО« Ангстрем », особливістю рації є можливість роботи в якості ретранслятора, що дозволяє в кілька разів збільшувати зону її покриття.

Зв'язківці відзначають, що один такий комплекс може замінити цілий парк застарілої техніки. Нова радіозв'язок знайшла ряд функцій перш невластивих, але не менш корисних. Наприклад, рація може приймати сигнал з супутника, телевізійний сигнал, хвилі всіх оперативних служб і має вбудовану систему геолокації.

За допомогою GPS і ГЛОНАСС прилад з точністю з точністю 25 метрів за широтою та довготою і 40 метрів по висоті показує своє місцезнаходження. Рація забезпечує передачу даних зі швидкістю до 7,2 кілобита в секунду, і з її допомогою можна зателефонувати на будь-який мобільний. І це не кажучи про основні армійських характеристиках: якість зв'язку і захисту від перешкод.

За словами фахівців, зловити цю станцію можна буде, тільки знищивши її. Свої частоти ця вона змінює кожні 45 мікросекунд. Крім того, пристрій відрізняється високою стійкістю до радіоелектронного придушення і передає інформацію в зашифрованому вигляді.

Надзахищені і шифрування

Тим часом вразливим місцем радіостанції як і раніше залишається можливість вимкнення радіоелектронними перешкодами. Над захистом радіостанцій від впливів засобів радіоелектронної боротьби і їх фізичного знищення трудиться колектив концерну «Сузір'я». Як повідомляє газета «Известия» , До 1 жовтня 2021 концерн планує почати виробництво надзахищених цифрових SDR-радіостанцій. Саме вони, за даними видання, стануть основою військових мереж зв'язку нового покоління.

Як пояснили експерти, радіостанції, що використовують технології SDR (Software Defined Radio - програмно-обумовлена ​​радіосистема), об'єднуються в самоорганізуються зв'язку, які не можна ні придушити засобами РЕБ, ні знищити фізично. Це означає, що в умовах бойових дій всі підрозділи будуть забезпечені зв'язком.

Це означає, що в умовах бойових дій всі підрозділи будуть забезпечені зв'язком

За словами військового історика Дмитра Болтенкова, якого цитує газета, в програмно-яка визначається радіосистеми немає жорсткої ієрархії в радіомережах. SDR-станції автоматично знаходять оптимальний маршрут від одного користувача до іншого навіть в умовах безперервного переміщення військ і застосування противником засобів РЕБ.

Якість зв'язку не зміниться, навіть якщо одну з радіостанцій задавлять ворожими перешкодами - її функції візьмуть на себе сусідні ретранслятори.

В епоху цифрових технологій такі завдання можна вирішити навіть не апаратними способами, а програмними. За допомогою перепрошивки радіостанцій в майбутньому зможуть вирішувати багато проблем з налаштування на прийом і передачу даних.

Однак російський оборонно-промисловий комплекс займається не просто створенням нових радіостанцій - як носяться, так і возить, - але і продовжує розробляти спеціальні модулі, що дозволяють забезпечувати взаємодію аналогових радіостанцій і нових цифрових.

Концерн «Сузір'я», що спеціалізується на розробці і виробництві комплексів, систем і засобів зв'язку для Збройних Сил РФ, розробив модуль, який забезпечує сумісність сучасних радіостанцій зі старим парком устаткування і розширює функції передавачів.

«Залежно від сценарію бойових дій або метеоумов виріб дозволяє налаштувати швидкість, потужність і дальність передачі сигналу», - повідомили сайту телеканалу «Зірка» в прес-службі Об'єднаної приладобудівної корпорації.

Крім того, при застосуванні цієї платформи станції можна використовувати в якості ретрансляторів, розширюючи радіомережа до 30 кілометрів. На цій відстані може забезпечуватися швидкість передачі даних до одного мегабіта на секунду. Побудована мережа зводить до мінімуму ризик втрати даних, якщо один з вузлів вийде з ладу.

Концерн продовжує роботу по розробці «розумної антени», яка буде знижувати вплив навмисних і ненавмисних перешкод.

Крім того, у військах вже працює базовий комплекс апаратних ОКР «Редут-2УС», який дає можливість застосовувати сучасні технології і одночасно взаємодіяти зі старими системами бойового управління.

Крім того, у військах вже працює базовий комплекс апаратних ОКР «Редут-2УС», який дає можливість застосовувати сучасні технології і одночасно взаємодіяти зі старими системами бойового управління

З його допомогою можна створити локальну мережу, зі швидкостями передачі даних 1,2 - 9,6, 16, 32, 48, 64, 480, 2048, 34348 та 155520 кілобіт в секунду. По суті, «Редут-2УС» є універсальним вузлом зв'язку, який дозволить створити локальну мережу - від провідного до радіорелейного.

Зв'язок важлива і для вогневого взаємодії під час бойових дій. Підготувати військовослужбовців до ефективної взаємодії - окреме завдання. Для цього в Росії вже створений спеціальний тренувальний комплекс. Він призначений для відпрацювання зв'язку і взаємодії БТР і піхотинців в реальних умовах бою. Примітно, що система може враховувати можливі втрати радіозв'язку на місцевості через особливості рельєфу, перешкод та інших факторів. Комплекс вже успішно експлуатується в підрозділах ФСТ, МВС, ВДВ і інших видах військ Міністерства оборони РФ. У числі потенційних замовників нової версії комплексу - частини Сухопутних військ, ВДВ і підрозділи Росгвардіі.

Таким чином, розробка радіостанцій нового покоління і забезпечення їх роботи з парком техніки попереднього покоління дозволять створити в російських військах надійні мережі та забезпечити їх якісним зв'язком.

Новости