Залучений капітал і позиковий: відмінності

  1. Структура капіталу підприємства
  2. Залучений капітал і позиковий: відмінності

07.04.2015

Чи не кожне підприємство здатне залучати до розвитку власні інвестиції, і тому для таких цілей може використовуватися позиковий або залучений капітал Чи не кожне підприємство здатне залучати до розвитку власні інвестиції, і тому для таких цілей може використовуватися позиковий або залучений капітал.

Відповідно до стандарту, структура капіталу має такі складові частини, як власний капітал і залучений, а позиковий вже не виділяється в якості окремого пункту.

В області інвестування закон також не містить такого поняття.

Структура капіталу підприємства

Власний капітал включає до свого складу зовнішні і внутрішні джерела і формується за рахунок внесків засновників, прибутку, яка ще не була розподілена, а також інших капіталів, додаткового, резервного.

Залучений же капітал має місце бути тоді, коли перший капітал мобілізується, відбувається конверсія позикових коштів, і вони перетворюються у власні. Також залучений капітал утворюється за рахунок інших зовнішніх джерел.

Мобілізація коштів, які були залучені, відбувається кількома способами, в число яких входить звичайне залучення на фондових ринках. Популярним способом для залучення капіталу є емісія, яка відбувається з цінними паперами.

Залучений капітал і позиковий: відмінності

Позиковий капітал відрізняється від залученого тим, що є найбільш вузьким, і це думка висловлює більшість економістів. Крім того, капітали розрізняються між собою умовами повернення. Позикові кошти потребують того, щоб бути повернутими, крім того, за них сплачуються ще й відсотки. Позиковий капітал може бути взятий з кредитування, коли відбувається виплата відсотків за кожен рік використання позикових коштів.

А залучені кошти можуть бути надані на постійний термін, і вони припускають виплату доходів А залучені кошти можуть бути надані на постійний термін, і вони припускають виплату доходів   інвесторам - це і дивіденди і частина прибутку інвесторам - це і дивіденди і частина прибутку. Фактично при виникненні форс мажорних обставин, такі кошти можуть і не повернутися до їх власнику. Залучений капітал може носити як короткостроковий, так і довгостроковий характер.

Отже, до основних відмінностей між капіталами можна віднести наступні:

  • власний - формується всередині підприємства і належить його засновникам і інструментам;
  • позиковий підлягає обов'язковому поверненню і виникає з зовнішніх джерел;
  • - залучений - залучається з усіх джерел, але при виникненні різних обставин, кошти інвесторів можуть піддаватися ризику.

Таким чином, залучений капітал залучається від інвесторів і є поняттям більш широким, ніж позиковий капітал.

Новости