Заміна іноземного водійського посвідчення на російське в 2019 році

  1. Зміни в законодавстві
  2. Громадянам яких країн можна використовувати національні права
  3. Процедура заміни закордонних прав
  4. Чи потрібно здавати іспит
  5. Пакет документів
  6. вартість заміни
  7. Причини для відмови
  8. Санкції в Росії за водіння з іноземними правами
  9. Штраф для водія
  10. Покарання для роботодавця

Багато іноземців, приїжджаючи в Росію з різними цілями, вважають за краще переміщатися по державі на особистому транспорті або на прокатному авто. Це зручно, а часом і економічно. Але чи можна їм сідати за кермо з «рідними» правами? Варто вивчити законодавство, що регулює безпеку дорожнього руху. Оскільки іноді обов'язковою є заміна іноземного водійського посвідчення на російське.

Зміни в законодавстві

Зміни в законодавстві

З одного боку, Росія дотримується міжнародні угоди, що діють в даній сфері. З іншого ж, вона має право розробляти власні норми і стандарти, але такі, що не повинні вступати в конфлікт з домовленостями з іншими державами. Тому важливо вивчати документи на обох рівнях, щоб знати, які є вимоги до водіїв з національними посвідченнями.

Починаючи з 2015 року, в Росії запрацював новий закон про водійських правах для іноземних громадян. З того моменту в профільних нормативно-правових актах з'явилися суттєві корективи. Втім, вони стосуються не всіх автомобілістів. Основний висновок, який можна зробити з російського законодавства - іноземний громадянин має право сідати за кермо з «рідним» посвідченням.

Інша справа, чи можна їздити з іноземними правами в Росії, займаючись професійною діяльністю, пов'язаною з управлінням ТЗ. Корективи пов'язані саме з цим моментом.

Громадянам яких країн можна використовувати національні права

З моменту набрання чинності змінами, закон забороняє здійснювати професійну діяльність, пов'язану з керуванням транспортними засобами, особам з іноземним громадянством і національними посвідченнями. Але можуть бути і винятки.

З 26 липня 2017 року почала свою роботу ще одна корективу. У документі з'явився абзац, який і визначає, коли можливі виключення. Їх роблять для держав, де російська мова є офіційною. А ще окремо згадується Киргизька республіка.

Важливо, що зміни відбулися і в Кодексі про адміністративні правопорушення. У нього ввели статті, які передбачають покарання на той випадок, коли співробітники ГИБДД виявляють у водія узбецькі і таджицькі права, так само як і посвідчення інших країн, що не входять в список виключень. Причому санкції застосовують по відношенню до роботодавця, а не тільки до шофера. І це можна вважати справедливим. Адже багато підприємців охоче експлуатують вихідців з держав ближнього зарубіжжя на нелегальних або напівлегальних підставах.

Процедура заміни закордонних прав

Резюмуючи, можна зробити висновок, що приїжджому не варто поспішати з отриманням посвідчення російського зразка, якщо він використовує авто в особистих цілях. А ось якщо людина хоче працювати шофером, йому краще поквапитися із заміною документа. Хоч і ходили чутки, нібито іноземні права продовжили ще на 2019 рік, зміни в законі вступили в силу відразу. Так що за кермо краще не сідати, щоб не бути покараним.

Вся процедура переоформлення порівняно проста. Можна відповісти на питання, як поміняти іноземні права на російські, що це швидка і малозатратная процедура. Виконується вона в кілька етапів. Спочатку необхідно написати відповідну заяву, потім пройти перевірку знань і, сплативши держмито, подати пакет документів в ГИБДД.

Чи потрібно здавати іспит

Цілком логічно водії задаються питанням, чи дійсно перевірка знань є обов'язковою. Адже якщо людина успішно отримав посвідчення на батьківщині, значить, він вміє керувати транспортним засобом. Але не все так просто.

Доведеться здавати іспит, перед тим як отримати російські права, якщо є іноземні, хоча б тому, що основи дорожнього руху можуть відрізнятися в нюансах. Крім того, не завадить і перевірка навичок водіння. Все ж манера їзди істотно відрізняється в різних країнах.

Водійські права для мігрантів видають після екзаменації, що проходить в кілька етапів. Спочатку знання перевіряють за комп'ютером. Потім виконується їзда на автодромі. Нарешті, водія тестують за кермом в міських умовах.

Читаємо також:
Медична довідка для заміни водійських прав в 2019 році
Ким видано посвідчення водія

Пакет документів

Пакет документів

Згідно з новим законом про водійських правах, іноземці незначно обмежені в своїх можливостях, коли мають на руках своє національне посвідчення. Тому, з одного боку, не всі розуміють, навіщо поспішати з оформленням документа російського зразка. Але, з іншого боку, чому б не отримати місцеві права, якщо з ними будуть зняті всі обмеження? Тим більше що для цього потрібен мінімальний пакет документів:

  • Заява;
  • посвідчення особи (паспорт, його аналог);
  • документ, що підтверджує факт реєстрації;
  • медична довідка;
  • «Рідні» права з перекладом;
  • квитанція про сплату держмита.

До речі, виникає питання, як відреагує ГИБДД, якщо виявить іноземне водійське посвідчення у громадянина РФ. На сьогодні проблем не повинно бути. Оскільки закон встановлює, що росіянин може ним користуватися безперешкодно.

вартість заміни

Як і будь-яка інша держпослуг, оформлення прав повинно оплачуватися. Виникає питання, скільки має бути внесено в казну, щоб отримати російський зразок документа? Вартість заміни водійського посвідчення на березень 2019 року становить 2000 рублів.

Причини для відмови

Причини для відмови

Хоча процедура спрощена по максимуму, не виключена ймовірність, що громадянин отримає негативну відповідь на свою заяву. Але він повинен бути з роз'ясненнями. Якими ж причинами мотивується відмова зробити обмін іноземних водійських посвідчень на російські в 2019 році?

Така реакція органів ГИБДД буде логічною, якщо людина надасть про себе неправдиву інформацію. Йому не видадуть російські права, виявивши, що він приніс підроблені документи. Відмова можливий в разі, коли на паперах виправлення, які не завірені належним чином компетентними особами.

Чи не приймуть заяву, якщо раптом виявиться, що в пакет включені документи, термін дії яких закінчився. Нарешті, не доведеться розраховувати на отримання російського посвідчення, коли не дотримано вимог до вікових кордонів.

Санкції в Росії за водіння з іноземними правами

Санкції в Росії за водіння з іноземними правами

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що приїжджий має право їздити по РФ, використовуючи національне посвідчення. Але не варто ризикувати і випробовувати долю, влаштовуючись шофером. Оскільки санкції по відношенню до приїжджих і їх роботодавцям досить суворі. Висока ймовірність заплатити штраф за їзду із закордонних прав, якщо людина стала працювати шофером, не отримавши посвідчення російського зразка.

Цікаво, що про таке нововведення автомобілістів попереджали заздалегідь. Але в перший час після вступу поправок в силу ще чимало водіїв продовжували порушувати закон. Їх зупиняли на дорогах співробітники ГИБДД, а шофери запевняли, що не інформовані про нововведення. Але незнання закону не звільняє від відповідальності! Так що не варто сподіватися на узбецькі або українські права в Росії , Збираючись тут працевлаштуватися за таким профілем.

Штраф для водія

Правда, закон м'якше ставиться до простих людей, ніж до підприємців. Чи загрожує покарання у вигляді фінансових санкцій - з нього мають право стягнути 5-15 тисяч рублів. Але нагадаємо, що таких заходів не можуть застосовувати по відношенню до росіян. Але деякі співробітники Державтоінспекції зловживають своїм становищем, роблячи вигляд, що не знають, чи може громадянин РФ керувати автомобілем з іноземними правами. Якщо вони зупинили на дорозі і погрожують санкціями, варто фіксувати подібні дії на камеру і захищати власні інтереси в установленому правовими нормами порядку.

Покарання для роботодавця

Закон дуже суворий по відношенню до підприємців, яким здається, що краще трохи обхитрити державу, ніж оформляти російські посвідчення своїм співробітникам. Однак, якщо дізнатися, які штрафи загрожують порушникам, то не виникне такого бажання.

Читаємо також:
Перевірити водійське посвідчення по базі ГИБДД

З підприємства мають право списати 50 тисяч рублів. Це досить солідна сума, а якщо в компанії працює кілька таких водіїв, то штрафи серйозно вдарять по бюджету. У той час як оформлення посвідчення іноземцю, як і заміна прав при отриманні громадянства РФ , Обходяться набагато дешевше.

Але чи можна їм сідати за кермо з «рідними» правами?
Але, з іншого боку, чому б не отримати місцеві права, якщо з ними будуть зняті всі обмеження?
Виникає питання, скільки має бути внесено в казну, щоб отримати російський зразок документа?
Якими ж причинами мотивується відмова зробити обмін іноземних водійських посвідчень на російські в 2019 році?

Новости