Заохочення і відповідальність державних службовців. Дисциплінарна та юридична відповідальність

Заохочення застосовуються за успішне і сумлінне виконання державними службовцями своїх посадових обов'язків, тривалу і бездоганну службу, виконання завдань особливої важливості і складності. Це - важливий засіб виховання державних службовців і зміцнення службової дисципліни.

Згідно ст. 131, 134 КЗпП, застосовуються такі заохочення: оголошення подяки; видача премії; нагородження цінним подарунком; нагородження Почесною грамотою; занесення до Книги пошани, на Дошку пошани. За особливі заслуги працівники представляються до нагородження орденами, медалями, нагрудними значками і присвоєння почесних звань і звання кращого працівника за професією.

Указом Президента від 6 січня 1999 затверджено Положення про державні нагороди Російської Федерації *. У ньому містяться правила, що стосуються всіх громадян: підстави нагородження, його види, порядок порушення клопотання про нагородження, вручення нагород, їх носіння, статути орденів, положення про медалях, відзнаку і ін.

У ньому містяться правила, що стосуються всіх громадян: підстави нагородження, його види, порядок порушення клопотання про нагородження, вручення нагород, їх носіння, статути орденів, положення про медалях, відзнаку і ін

* Відомості Верховної. 1999. №2. Ст.269.

Правовими актами, які передбачають особливості правового статусу деяких категорій державних службовців, встановлені спеціальні заходи заохочення: дострокове присвоєння військового, спеціального звання, класного чину, підвищення на посаді та ін.

Заходи заохочення до державних службовців можуть застосовуватися лише тими органами і керівниками, яким надано таке право. При цьому вони зобов'язані застосовувати тільки заохочення, передбачені відповідними нормативними актами, в межах наданої їм влади та в установленому порядку.

Поряд із заохоченням законодавство передбачає, коли це необхідно, юридичну відповідальність державних службовців, а саме: дисциплінарну, адміністративну, матеріальну і кримінальну. Відповідальність виражається в застосуванні тих чи інших заходів покарання, стягнень, передбачених законодавством за винна вчинення правопорушень, т. Е. За такі вчинки і дії, які юридично визнаються протиправними. Як відомо, правопорушення поділяються на злочини і проступки (делікти).

Дисциплінарна відповідальність - це застосування заходів дисциплінарного впливу в порядку службового підпорядкування за винні порушення правил державної служби, які не переслідувані в кримінальному порядку. До державних службовців вона застосовується на загальних з іншими громадянами підставах (рівність прав перед законом, єдина процесуальна форма розгляду справ про правопорушення і т.п.). Однак характер професійної діяльності державних службовців зумовлює і деякі особливості регулювання їх відповідальності. Наприклад, в ряді випадків для них встановлена ​​підвищена відповідальність, домірність відповідальності замещаемой посади, передбачені санкції, які можуть бути застосовані тільки в відношенні службовця (попередження про неповну службову відповідність, зниження в військовому чи спеціальному званні та ін.).

Нормативними актами, що регулюють цей вид юридичної відповідальності, є: Федеральний закон «Про основи державної служби Російської Федерації», Дисциплінарний статут Збройних Сил РФ *, Дисциплінарний статут митної служби РФ **, Положення про проходження служби в органах внутрішніх справ РФ ***, положення про проходження служби в органах податкової поліції РФ **** і деякі інші. Вони встановлюють підстави відповідальності, види дисциплінарних стягнень, права органів виконавчої влади та керівників по накладенню цих стягнень, а також порядок їх застосування та оскарження з урахуванням конкретних умов державної служби.

* САПП РФ. 1993. №51. Ст. 4931.

** Відомості Верховної. 1998. № 47.Cт.5742.

*** Відомості РФ. 1993 року № 2. Ст.70.

**** Відомості РФ. 1993. № 29. У розділі ст. 1114; Відомості Верховної. 1995. №51.Ст. 4973.

Згідно ст. 14 Федерального закону «Про основи державної служби Російської Федерації», дисциплінарні стягнення можуть накладатися на державного службовця за невиконання або неналежне виконання ним покладених на нього обов'язків (посадовий провина).


Найбільш серйозними посадовими провинами є ті з них, які призводять до порушення або невиконання федеральних законів, указів Президента і рішень судів. Найчастіше це виражається в порушенні посадовими особами і працівниками федеральних органів виконавчої влади та органів виконавчої влади суб'єктів Федерації порядку реалізації і термінів виконання доручень, встановлення не передбачених федеральними законами і указами Президента процедур реалізації прав громадян, у виконанні норм і доручень не в повному обсязі або спотворенні їх змісту. З питань відповідальності за такі посадові проступки Президентом 6 червня 1996 був виданий Указ «Про заходи щодо зміцнення дисципліни в системі державної служби» *. Указ, зокрема, передбачає, що посадові особи та працівники федеральних органів виконавчої влади та органів виконавчої влади суб'єктів Федерації, на яких накладено дисциплінарне стягнення за зазначені провини, не підлягають протягом року преміювання, поданням до нагородження урядовими нагородами (крім випадків прояву мужності на пожежі, під час рятування потопаючих, при захисті правопорядку або в умовах бойових дій) і відзнаками, підвищенню на посаді або поданням для присвоєння чергового ого кваліфікаційного розряду (класного чину, військового або спеціального звання). Ці особи можуть бути також спрямовані на позачергову атестацію, понижено в посаді (класному чині, військовому чи спеціальному званні) або позбавлені кваліфікаційного розряду (класного чину, військового або спеціального звання).

Ці особи можуть бути також спрямовані на позачергову атестацію, понижено в посаді (класному чині, військовому чи спеціальному званні) або позбавлені кваліфікаційного розряду (класного чину, військового або спеціального звання)

* Відомості Верховної. 1996. № 24. У розділі ст. 2868.

У Федеральному законі «Про основи державної служби Російської Федерації» міститься ряд конкретних обов'язків, невиконання або неналежне виконання яких розцінюється як посадовий проступок, що тягне дисциплінарну відповідальність. Наприклад, відповідальність настає за порушення вимог ст. 5, яка передбачає обов'язок державного службовця визнавати, дотримуватися і захищати права і свободи людини і громадянина; ст. 10 - обов'язків своєчасно розглядати звернення громадян і громадських об'єднань, органів і організацій, виконувати накази, розпорядження та вказівки вищестоящих у порядку підлеглості керівників, віддані в межах їх посадових повноважень, за винятком незаконних, зберігати державну і іншу охоронювану законом таємницю, а також не розголошувати стали йому відомі у зв'язку з виконанням посадових обов'язків відомості, які заторкують приватне життя, честь і гідність громадян.

Крім перерахованих, можуть бути й інші, найрізноманітніші випадки невиконання або неналежного виконання державними службовцями своїх посадових обов'язків, розцінюємо як посадовий проступок. Разом з тим законодавством передбачені і такі випадки, коли окремі категорії державних службовців підлягають дисциплінарній відповідальності за вчинки, які мали місце не при виконанні службових обов'язків, якщо ця вчинки несумісні з гідністю і призначенням державних службовців зважаючи на особливий характер виконуваних ними обов'язків.

Видами дисциплінарних стягнень є: зауваження, догана, сувора догана, попередження про неповну службову відповідність, звільнення.

Дисциплінарне стягнення накладається органом або керівником, що має право призначати державного службовця на державну посаду. Це правило обумовлене характером стягнень: зокрема, право попереджати про неповну службову відповідність і вирішувати питання про звільнення з посади надається тим органам і керівникам, яким належить право призначення на посаду.

Державний службовець, який допустив посадовий проступок, може бути тимчасово (але не більше ніж на місяць), до вирішення питання про його дисциплінарну відповідальність, усунуто від виконання посадових обов'язків зі збереженням грошового утримання. Цей захід також застосовується розпорядженням керівника, що має право призначати службовця на посаду.

Порядок проведення службових розслідувань, застосування та оскарження дисциплінарних стягнень визначається законодавством. При цьому застосовуються норми трудового законодавства, а щодо військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ, органів податкової поліції - Дисциплінарний статут Збройних Сил, інші дисциплінарні статути або положення про проходження служби.

До адміністративної та матеріальної відповідальності особи, що знаходяться на громадянської державній службі, залучаються на загальних підставах з недержавними службовцями.

До змісту книги: АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

Дивіться також:

Екологічний контроль. Поняття, види і завдання екологічного ...

Російське адміністративне право виділяє два види контрольної діяльності - контроль і нагляд. Під екологічним контролем розуміється діяльність ...
bibliotekar.ru/ecologicheskoe-pravo-3/126.htm

Співвідношення процесуальних норм земельного права з ...

Тому адміністративне право обмежується лише визначенням структури ... Адміністративне право можна розглядати як узагальнюючу галузь в силу того, ...
www.bibliotekar.ru/zemelnoe-pravo-1/50.htm

Коротка характеристика системи права і її підсистем - галузей ...

Адміністративне право регулює суспільні відносини, що виникають у сфері державного управління, в процесі організації і ...
bibliotekar.ru/hozyaystvennoe-pravo/8.htm

Конституційне (осударственного право в правознавстві. Терміни ...

Терміни «конституційне право» і «державне право» часто вважаються синонімами. ... які охоплюють і адміністративне право, і судове право, ...
www.bibliotekar.ru/konstitucionnoe-pravo-2/3.htm

Галузі права. Конституційне право. Визначення конституційного ...

Адже адміністративне право також регулює суспільні відносини, пов'язані із здійсненням державної влади, та й не тільки воно. ...
www.bibliotekar.ru/konstitucionnoe-pravo-2/5.htm

Останні долучення:

Сімейне право Росії Римське приватне право Міжнародне економічне право

Новости