Записки мами трійні: як я народжувала

На фатальне УЗД я прийшла разом з чоловіком - це було всього друге спільне УЗД за всю вагітність. Як відчувала, що цього разу буде особливим.

Основні показники були в нормі. Навіть моя багатостраждальна плацента, що несла потрійне навантаження, що не показувала ознак старіння. І раптом лікар, що робила УЗД, напружилася. Вона зауважила, що одна з дівчаток періодично віджимає пуповину сестри - з усіма наслідками, що випливають: падіння серцебиття, гіпоксія і т. Д.

Після УЗД я пішла на прийом до свого лікаря, яка зустріла мене словами:

- Дівчата-то твої хуліганять.

- Ну ... виховувати будемо, значить, - спробувала пожартувати я.

- Виховувати їх тепер будемо ми, - сказала мені лікар, суворо насупивши брови. І поки я намагалася зрозуміти, що це значить, вона додала:

- Загалом, дивись. Я б тебе прокесарілі прямо зараз. Але я тобі дам час морально підготуватися. Почекаємо до ранку.

Моєю першою думкою було - не дамся! Занадто рано, вони ще маленькі! Я не хочу, я не готова!

- Альона, - сказала мені лікар, - нехай краще вони будуть трохи недостиглі, але ЖИВІ.

Це подіяло. Ризикувати життям дітей я не хотіла. До того ж чоловік зайняв тверду позицію: раз лікар каже треба, значить, треба. Не дарма ж ми так довго вибирали лікаря - щоб було, на чий досвід і інтуїцію покластися в критичній ситуації. До того ж, додав він, подивися на себе - ти вже ледве ходиш і ледве дихаєш!

До того ж, додав він, подивися на себе - ти вже ледве ходиш і ледве дихаєш

Фото з особистого архіву автора

Мене відвели в передпологову, і з великими труднощами підключили до апарату КТГ - не так-то просто виявилося зловити три серцебиття відразу, та ще й причепити датчики на мій превеликий животу.

Заснути мені так і не вдалося - по-перше, я боялася операції, по-друге, перевелася, намагаючись зрозуміти, чи правильно ми чинимо. Може бути, треба відмовитися від кесаревого? Почекати ще тиждень-другий, щоб малятка підросли? Вони такі маленькі, їм так добре у мами в животі, навіщо, навіщо діставати їх так рано?

Хоча думки втекти через віконце не відпускали мене до самого кінця, так я на цей крок і не зважилася. Вранці мене відвели в операційну. У ній було яблуку ніде впасти: анестезіолог, три команди неонатологів, медсестри, та ще й знімальна група - лікар вирішила зробити відеозапис народження рідкісної монохоріальний трійні для історії. Не вистачало тільки мого чоловіка: чомусь його так і не пустили в операційну, і ми обидва досі з цього приводу переживаємо.

Пологи я пам'ятаю як в тумані: біль від анестезії, різкий запах спирту, неголосні голоси лікарів - і перші крики моїх дочок. Мені дали їх поцілувати, записали імена, а потім відвезли в дитячу реанімацію.

Треба сказати, що не дивлячись на прекрасних лікарів і відмінні умови, кесарів мені зовсім не сподобалося. Чи не сподобалося бути пасивним учасником подій. Зовсім не сподобалася неможливість встати після операції і сильний біль, через яку я складалася навпіл ще два тижні.

І, тим не менше, я готова вбити будь-кого, хто скаже мені, що кесареве - це якісь не такі пологи і я народила не "сама». Може бути, кесарів вимагає від мами менше зусиль під час власне процесу появи дітей на світло - але це з лишком компенсується тими зусиллями, які треба затратити на післяопераційне відновлення та налагодження ГВ.

Ну і найголовніше: народження дітей - це завжди диво. Навіть якщо вони народжуються шляхом КС. Я завжди буду пам'ятати момент появи на світ сина - і точно так же я завжди буду пам'ятати поява на світ дочок. Тому що це справжнє диво.

***

Після операції мене відвезли в палату інтенсивної терапії. Лікар, що робила операцію, заглянула підбадьорити мене: «Олена, вони ідеальні. Рожеві, довгоногі. Я ж тобі казала, що все буде добре? »

Через пару годин після операції, коли я змогла сісти, чоловік посадив мене на офісний стілець на коліщатках і повіз в реанімацію - подивитися на дівчат.

Саме цієї миті я найбільше боялася під час вагітності. Побачити свою дитину в кувезі, з голками в тоненьких ручках, з зондом в маленькому ротику, всю в датчиках і проводах. Мучитися думками - їй боляче? Страшно?

Тим більше вони були такі крихітні! Хоча вага, з яким дівчинки народилися, і вважається непоганим для трійнят - 1730, 1690, 1730 - малятка були такі тоненькі і витончені, що здавалися більше схожими на ляльок, ніж на людських дитинчат.

Трохи примиряло з суворою реальністю те, що дітям в реанімації надягали смішні різнокольорові в'язані шапочки. При вигляді такого чарівності було просто неможливо думати про погане.

А ще там були відмінні лікарі - спокійні, впевнені, суперпрофесійний. Вже на другий день мені дозволили брати дівчаток на руки для виходжування за методом кенгуру і без проблем брали зціджене молоко.

***

Імена ми придумали заздалегідь. Так було простіше усвідомити, що в моєму животі дійсно живуть три маленьких людини. Треба б, звичайно, придумати якусь гарну легенду - що імена у нас в роду, або наснилися, або ще щось в цьому дусі; але насправді ми з чоловіком одного вечора взяли з полиці довідник російських імен і склали список. Він виявився коротким - так що вибирати особливо не довелося.

Втім, брешу: Антоніною звали мою прабабусю, і в якийсь момент я відчула, що саму жваву з дівчаток треба назвати саме цим ім'ям. Між іншим, ім'я для мене свого часу придумала саме прабабуся.

Ім'я Вивея дуже сподобалося чоловікові - він твердо вирішив, що у нього буде донька з таким романтичним ім'ям, що означає «життя». Ну а мені залишалося тільки звикнути до цієї думки.

Ім'я Івана ми вибрали, стоячи в глухий пробці на МКАД і читаючи по п'ятому колу календар імен, - може, звичайно, у нас запаморочилося свідомість через духоту і вихлопних газів, але нам обом здалося, що Іоанна - прекрасне ім'я. До того ж у мене з ним гарні асоціації: Джоан - скорочено Джо - звали мою першу начальницю, справжню супержінкою. Я буду тільки рада, якщо наша Джо виросте такою ж сильною і сміливою.

***

Далі мені треба було налагодити ГВ. Опинившись після кесарева в палаті і трохи оговтавшись, я написала консультанту по ГВ: коли починати зціджувати? І вона відповіла: прямо зараз. Тут я, звичайно, трохи скисло, тому що порожнинна операція є порожнинна операція. Але зараз я дуже рада, що не полінувалася і не стала слухати порад медсестер «поспати і відновитися».

І я почала зціджуватися. Кожні три години, по будильнику. Через біль, пересилюючи втому.

Коли твоя дитина в реанімації, відчуваєш дуже сильну безпорадність. Він лежить там зовсім один, такий маленький і беззахисний. Його життя в руках лікарів і медсестер - а тобі залишається тільки чекати. Єдине, що я могла зробити для дівчаток, - забезпечити їх грудним молоком. І я поставилася до цього завдання з усією можливою серйозністю.

І я поставилася до цього завдання з усією можливою серйозністю

У перші дні молозива на трьох не вистачало, і маляток догодовували сумішшю, але з п'ятого дня ми повністю перейшли на грудне молоко. Ех, сказав би мені хто років десять тому, що я буду годувати трійню! Це я-то, з моєї мініатюрної декоративної грудьми! Залишається тільки зайвий раз захопитися можливостями людського тіла.

***

Через кілька днів маляток перевели на другий етап виходжування, а мене виписали з пологового будинку.

Настали непрості дні. Наступні два тижні я розривалася між старшим сином, який дуже сумував за мамою, і малятами, що лежали в лікарні. А крім того, кожні три години треба було зціджуватися. Перший тиждень було особливо важко - дуже хворів шов від кесаревого, я ходила з великими труднощами. Рятувало тільки те, що живіт, перерозтягнутий за час вагітності, так і не здувся до кінця. Взагалі-то цей факт мене зовсім не радував, але зате в метро мене брали за вагітну і поступалися місцем.

Я їздила до дівчаток кожен день, тримала їх по черзі на руках, привозила молоко. У вихідні до мене приєднувався чоловік, і ми сиділи в обнімку з малятами удвох. З чоловіком було веселіше: на ньому містилися дві дівчинки відразу, так що ми могли «Кенгуру» всіх трьох одночасно.

Для виписки їм треба було набрати вагу, навчитися самостійно дихати, підтримувати температуру тіла і смоктати з пляшечки або з грудей. І вони впоралися відмінно - навчилися всьому менше ніж за два тижні. Я страшно ними пишалася.

Чомусь я жахливо боялася інфекції - мабуть, тому що багато читала про небезпеки інфекцій для недоношених. Кожен день я заходила в бокс із завмиранням серця, боячись не побачити одну з дівчаток. На щастя, все обійшлося, і 8 червня нас виписали додому.

Квест «відвези додому трійню» ми пройшли не без зусиль - виявилося, що на заднє сидіння нашої машини не поміщаються три крісла, так що одне довелося ставити попереду. Я сяк-так примостилася ззаду між двома кріслами і всю дорогу боялася, що дівчатка прокинуться і почнуть плакати. Але малятка зразково-показово спали всю дорогу до будинку.

Коли твої діти в лікарні - це важко, навіть якщо вони в принципі здорові, як в нашому випадку. Мені було страшенно складно йти і залишати їх там одних (нехай і під наглядом медсестер).

Зате в якийсь момент, прямо посеред лікарняного коридору, до мене раптом дійшло: Матір Божа, у мене четверо дітей! Четверо прекрасних, здорових дітей! Яка ж я щаслива!

І навіть під час найважчих нападів втоми і відчаю я намагаюся про це не забувати.

Далі буде.

Фото Марії Жи

ПІДПИСАТИСЯ НА НАСТУПНИЙ МАТЕРІАЛ циклу «ЗАПИСКИ МАМИ потрійний» МОЖНА тут .

Всі колонки Олени Хмільовський про життя у яких народилися трійні читайте за тегом « записки мами трійні ».

Може бути, треба відмовитися від кесаревого?
Почекати ще тиждень-другий, щоб малятка підросли?
Вони такі маленькі, їм так добре у мами в животі, навіщо, навіщо діставати їх так рано?
Я ж тобі казала, що все буде добре?
Мучитися думками - їй боляче?
Страшно?
Опинившись після кесарева в палаті і трохи оговтавшись, я написала консультанту по ГВ: коли починати зціджувати?

Новости