Запитання і відповіді № 47 :: Якщо в документації до РРО строк експлуатації не визначено, то він становить 7 років з моменту введення РРО в експлуатацію, але не більше 9 років з дати випуску

Запитання і відповіді № 47 (22.11.2004)
Ви запитали редакцію

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

На нашому підприємстві працюють касові апарати, введені в експлуатацію понад шість років тому. Податкова інспекція вимагає зняти з реєстрації ці касові апарати з тієї причини, що закінчився термін експлуатації. Чи правомірні вимоги податкових органів, якщо в технічній документації на касовий апарат ЕРА 802.01 зазначено термін експлуатації "не менше 6 років"?

Щоб дати відповідь щодо правомірності вимог податкових органів, проаналізуємо спочатку ті пункти нормативних документів, на які вони посилаються.

Пунктом 3 ст. 3 Закону України від 06.07.95 р №265 / 95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон про РРО) передбачено, що суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують у своїх розрахунках готівкою РРО , зобов'язані застосовувати РРО, включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Статтею 12 Закону про РРО визначено, що на території України дозволяється застосовувати лише ті РРО, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.

Пунктом 6 Положення про порядок і терміни виведення з експлуатації електронних контрольно-касових апаратів, які не відповідають Технічним вимогам до ЕККА, затвердженого рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 21.05.97 р, передбачені терміни виведення з експлуатації та заміни новими тих касових апаратів, які не відповідають встановленим технічним вимогам до ЕККА.

Касовий апарат ЕРА 802.01 включений до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, затверджений рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.03.2004 р №17.

Таким чином, з цього боку у вашого підприємства проблем немає.

Згідно п. 2.12 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), примусове скасування реєстрації РРО здійснюється у таких випадках:

- після закінчення терміну служби, установленого в технічній документації на РРО;

- після закінчення визначених чинним законодавством термінів виведення з експлуатації РРО;

- у разі скасування державної реєстрації СПД, прийняття судом рішення про ліквідацію або банкрутство підприємства, на підставі документів про відсутність СПД за місцезнаходженням (місцем проживання) більше 3 місяців;

- при застосуванні РРО не за сферою застосування, визначеною Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій;

- при виявленні невідповідності конструкції та (або) програмного забезпечення РРО модифікації, включеній до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

Пунктом 1.5 Порядку доопрацювання електронних контрольно-касових операцій, затвердженого рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 30.11.99 р №11 (далі - Рішення №11), передбачено, що доопрацювання підлягають ті моделі касових апаратів, термін служби яких не вичерпався. При цьому враховують термін служби, визначений експлуатаційною документацією для цієї моделі касового апарата. Якщо в експлуатаційній документації строк експлуатації не визначено, то він повинен становити 7 років з моменту введення в експлуатацію, але не більше 9 років з дати випуску.

Для ваших РРО визначено мінімальний термін експлуатації - "не менше 6 років", але не визначений максимальний.

Отже, вимоги податківців будуть правомірними, якщо з дати введення в експлуатацію пройшло 7 років або з дати випуску РРО - 9 років.

Оксана КУЛІЧЕНКО

Поворотна фінансова допомога, отримана від платника податку на прибуток на загальних підставах, не включається до складу валових доходів   Ви запитали редакцію   Підприємство А в 2003 році добровільно перерахувало кошти неприбутковій організації і віднесло їх до валових витрат згідно з пп Поворотна фінансова допомога, отримана від платника податку на прибуток на загальних підставах, не включається до складу валових доходів
Ви запитали редакцію
Підприємство "А" в 2003 році добровільно перерахувало кошти неприбутковій організації і віднесло їх до валових витрат згідно з пп. 5.2.2 Закону про прибуток. У 2003 році підприємство "Б" (платник податку на прибуток) одержало поворотну фінансову допомогу ...

Право на відпустку перед і після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами   № 19 (11 Право на відпустку перед і після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами
№ 19 (11.5.2015) :: Ви запитали редакцію
Чи можна надати працівниці відпустку безпосередньо перед і одразу після
відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами? ...

Заява на відпустку - пережиток минулого   № 19 (11 Заява на відпустку - пережиток минулого
№ 19 (11.5.2015) :: Ви запитали редакцію
Які заходи має вжити підприємство, якщо працівник не пише заяву на відпустку? ...

Зазначено термін експлуатації "не менше 6 років"?

Новости