Заплановані зміни в банківський кодекс

У 2018 році планується внесення змін до Банківського кодексу Республіки Білорусь. Анастасія Малахова, адвокат адвокатського бюро «Сисуєв, Бондар, Храпуцкій СБХ», проаналізувала деякі з них.

Зміни торкнуться як порядку створення та ліквідації банків, так і порядку здійснення окремих банківських операцій.

Очікується розширення переліку підстав, за якими банк матиме право розкрити банківську таємницю. планується наділити банки правом розкривати відомості, що становлять банківську таємницю, особам, що надали забезпечення за боржника, банкам-кореспондентам, особі, якій банк поступається вимога, процесингових центрів. При цьому обсяг переданої інформації обмежений обсягом, необхідним для виконання зазначеними особами своїх зобов'язань. Чи не будуть порушенням банківської таємниці надання банком відомостей при зверненні до суду, прокуратури, органи кримінального переслідування, до нотаріусів або адвокатам для захисту своїх прав та інтересів, уявлення таких відомостей органам, які ведуть адміністративний процес, аудиторам, Національному банку та іншим банкам у випадках, передбачених законодавством.

Крім існуючого права на зупинення операцій, передбачається, що банкам дозволять заморожувати кошти на рахунку і блокувати банківські операції. Чим одне відрізняється від іншого, в проекті закону не визначено. Отже, підстави і порядок здійснення таких дій повинні бути визначені додатково.

Проектом закону банкам забороняється в односторонньому порядку збільшувати процентну ставку за кредитом або в односторонньому порядку зменшувати процентну ставку за депозитом, за винятком випадку, коли договором встановлена змінна процентна ставка, визначена через змінну величину, зміна якої відбувається незалежно від рішення банку.

Планується заборонити банкам обмежувати громадян у виборі страхової організації або оцінювача, якщо укладення договору страхування або проведення оцінки необхідні для укладення кредитного договору. Більш того, в разі відмови громадянина від надання йому додаткових платних послуг планується зобов'язати банки пропонувати клієнтам альтернативні варіанти надання кредиту на порівнянних (сума і термін повернення кредиту) умовах без додаткових платних послуг.

Передбачається зміна визначення договору факторингу, згідно з яким банк-фактор виплачує кредитору суму боргу боржника за винагороду. При цьому винагорода може бути або в формі дисконту, або в інших формах, що визначаються договором факторингу. При такому підході поступка вимоги за гроші в сумі, що дорівнює поступається вимогу, формально може розглядатися як інша форма винагороди (грошова, але без дисконту). Отже, якщо викладений похід буде збережений, то після прийняття закону на практиці може виникнути питання про правомірність здійснення між організаціями поступок вимоги за гроші.

Якщо ви помітили помилку в тексті новини, будь ласка, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Новости