Заповнення довідки про вартість виконаних робіт і витрат

  1. Призначення довідки КС-3
  2. Якщо у Вас є питання - задайте його тут >>

Роз'яснено, які форми первинних облікових документів є обов'язковими до застосування.

Фінансисти повідомляють: після вступу в силу Федерального закону від 06.12.2011 № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік» (далі - Закон 402-ФЗ ), Обов'язковими до застосування продовжують залишатися форми первинних документів, встановлені уповноваженими органами відповідно і на підставі інших федеральних законів. Ця позиція не зустрічає заперечень - вона відповідає статті 4 Закону № 402-ФЗ. У ній встановлено, що законодавство РФ про бухгалтерський облік включає всі федеральні закони і прийняті відповідно до них нормативно-правові акти. Однак як застосувати цю норму до наказів Мінбуду Росії - автори коментованого листа не роз'яснили. Зі змісту наказів не вбачається, на підставі яких федеральних законів вони прийняті.

Названі накази Мінбуду адресовані вищим виконавчим органам державної влади суб'єкта РФ, які є одержувачами субсидій з федерального бюджету, але ніяк не підрядникам будівництва.

Такі органи зобов'язані подавати до Мінбуду довідки за формою КС-3, що засвідчують освоєння бюджетних коштів.

Наказами № 11 / пр і № 298 / пр підрядники не керуються. Вони діють на підставі контрактів, укладених відповідно до Федерального закону від 05.04.2013 № 44-ФЗ «Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб». Згідно зі статтею 34 (п. 11, п. 13) цього закону:

  • для здійснення замовниками закупівель федеральні органи виконавчої влади, які здійснюють нормативно-правове регулювання у відповідній сфері діяльності, розробляють і затверджують типові умови контрактів;
  • в контракт включаються обов'язкові умови про порядок і строки здійснення замовником приймання виконаної роботи (її результатів), оформлення результатів такої приймання.

Мінбуд Росії - федеральний орган виконавчої влади, який здійснює функції з вироблення і реалізації державної політики та нормативно-правового регулювання у сфері будівництва.

При виконанні контрактів підрядники будуть оформляти документацію відповідно до встановлених в них вимог, а зовсім не у відповідності з Наказами № 11 / пр і № 298 / ін. І якщо контракт зобов'язує підрядника щомісяця подавати довідки КС-3, то ця умова він зобов'язаний виконати незважаючи на загальну необов'язковість уніфікованих форм. Аналогічні роз'яснення ми виявимо в листі Мінфіну Росії від 11.12.2014 № 02-06-05 / 64022. У ньому повідомляється: якщо умовами контрактів з державними (муніципальними) установами передбачено подання форм первинних документів встановленої форми, то обов'язок дотримання такої форми є невід'ємною частиною контракту.

Призначення довідки КС-3

Обов'язок по складанню довідок за формою КС-3 може бути встановлена ​​будь-яким договором підряду ( п. 1 ст. 432 ГК РФ ).

Постановою Держкомстату Росії, який затвердив форму КС-3, її призначення розкривається не в повній мірі. У ньому лише повідомляється, що вона «застосовується для розрахунків із замовником за виконані роботи». Втім, таке формулювання не зовсім коректна - правильніше говорити про розрахунки між замовником і підрядником будівництва ( п. 2 ст. 861 ГК РФ ).

Довідка КС-3 фіксує вартість робіт з початку виконання договору - наростаючим підсумком, а також за останній звітний період (як правило, це календарний місяць). Ця форма застосовується за договорами довгострокового характеру з метою їх рівномірного фінансування. Причому до завершення робіт за договором в цілому, тобто до передачі замовнику результату робіт, оплата на підставі таких довідок є попередньою, тобто представляє собою аванси за договором.

Визначення результату виконаних робіт за договором підряду містить пункт 1 статті 721 Цивільного кодексу РФ . А саме: результат виконаної роботи повинен у момент передачі замовнику мати властивості, зазначеними в договорі або певними звичайно ставляться, і в межах розумного строку бути придатним для встановленого договором використання, а якщо таке використання договором не передбачено, для звичайного використання результату роботи такого роду . Довідка КС-3 складається на підставі актів про приймання виконаних робіт за формою КС-2, які не посвідчують результат, а лише характеризують виконання кошторису. При цьому довідка КС-3 дозволяє оцінити готовність роботи - обсяг виконання у відсотках, тому їх іноді називають «процентовку».

Договір підряду може передбачати виплату підряднику авансу до початку робіт. При подальшій оплаті виконаних робіт початковий аванс розподіляється пропорційно виконанню. При цьому такі суми зменшують поточні платежі, належні підряднику на підставі актів КС-2. Відповідний порядок оплати закріплюють в договорі ( п. 1 ст. 746 ГК РФ ).




ПРИКЛАД
ТОВ «Моноліт» уклало договір підряду ціною 600 000 руб. (Без ПДВ, т. К. Застосовує «спрощенку») з терміном виконання 5 місяців. Аванс до початку робіт - 20% ціни. Договір передбачає щомісячне складання актів КС-2 і їх оплату з заліком спочатку виплаченого авансу.
Перший аванс склав 120 000 руб. (600 000 руб. Х 20%). За 1-й місяць виконано робіт на суму 200 000 руб. (Згідно КС-2 № 1), що становить 33% (200 000 руб.: 600 000 руб. Х 100%) загального обсягу робіт за договором. Отже, в соста- ве початкового авансу відпрацьовано 39 600 руб. (120 000 руб. Х 33%). В результаті заліку цієї суми в оплату виконаних робіт до доплати за 1-й місяць належить 160 400 руб. (200 000 - 39 600). На цю суму бухгалтер «Моноліту» виставив рахунок замовнику. Після його оплати сукупна сума авансу досягне 280 400 руб. (120 000 +160 400).

Форма КС-3, затверджена Держкомстатом Росії, не передбачає відображення суми спочатку виданого авансу і суми, зменшує поточне зобов'язання (за звітний період) по оплаті. Однак в довідку можна включити додаткові рядки. На практиці підрядники так і роблять. Наведений приклад ілюструє по суті «дворівневу» систему авансів. Початковий, невідпрацьований аванс виплачується у твердій сумі. Надалі цей аванс у відповідній частці зменшує зобов'язання з оплати виконаних робіт на протязі терміну договору. Причому роботи за кожен місяць підлягають оплаті виходячи з фактично виконаних обсягів, заздалегідь невідомих.

Підрядник визнає зобов'язання замовника по оплаті виконаних робіт лише в разі застосування ПБО 2/2008 . При цьому виторг, певну способом «у міру готовності», прийнято відображати за рахунком 46. Для відображення отриманих від замовника авансів різного характеру можна використовувати субрахунки другого порядку до рахунку 62 «Розрахунки з покупцями і замовниками»: 62.2 - «Розрахунки за авансами», в числі яких 62.2.Н - «Аванси невідпрацьовані» і 62.2.В - «Аванси за виконані роботи».


Є.Ю. Діркових, для журналу «Нормативні акти для бухгалтера»


Допомагайте вашому бізнесу розвиватися

Безцінний досвід вирішення актуальних завдань, відповіді на складні питання, спеціально відібрана свіжа інформація в пресі для бухгалтерів і керівників Безцінний досвід вирішення актуальних завдань, відповіді на складні питання, спеціально відібрана свіжа інформація в пресі для бухгалтерів і керівників. Виберіть з нашого каталогу >>


Якщо у Вас є питання - задайте його тут >>

Читайте також по темі:

Податкові наслідки цивільно-правових договорів

Як скласти договір підряду

ПДФО з авансів за цивільно-правовими договорами

Практична енциклопедія бухгалтера

Всі зміни 2019 роки вже внесені в бератор експертами. У відповіді на будь-яке питання у вас є все необхідне: точний алгоритм дій, актуальні приклади з реального бухгалтерської практики, проводки і зразки заповнення документів.

дізнатись детальніше


Новости