Заробити легко і великий капітал на ринку аудиту в Україні неможливо, журнал Незалежний Аудитор, червень 2013, №6 (17), авторський матеріал Дмитра Сушко :: / PSP Audit / - послуги аудиту в Києві: аутсорсинг бухгалтерського обліку, податковий аудит, податковий консалтинг , послуги бухгалтерського обліку, професійні аудитори, аудиторські компанії київ, аудиторська фірма київ, послуги аудиту в киеве, аудиторські компанії України, послуги аудиторської компанії, аудит компанії, аудит київ, аудиторська компанія, аудит послуги, міжнародна аудиторська компанія , Податковий аудит, аудиторська фірма, податковий аудит, послуги аудиту

До списку

Найбільш високооплачуваною і рентабельною послугою є аудит фінансової звітності складеної відповідно до вимог міжнародних стандартів Найбільш високооплачуваною і рентабельною послугою є аудит фінансової звітності складеної відповідно до вимог міжнародних стандартів. Тут більшу частину замовлень збирають представники Big 4. І незважаючи на поширені скарги на якість фахівців у співвідношенні до вартості проектів, бізнес все одно вважає за краще Big 4. Основна причина тому - це бренди, які всесвітньо відомі і присутні на ринку вже значно довше, ніж аудит в Україні. Тут локальні офіси західних компаній, великі українські компанії отримують кредити та інвестиції, не мають права вибору, окрім Big 4. Тут можна говорити про якусь монополізації ринку.

Правда, варто відзначити, що в останні 5-7 років виросло кілька компаній з другого ешелону, їх вже іноді навіть прирівнюють до рівня компаній Big 4, всіх разом називаючи - Big 6. Бізнес таких компаній заснований на франчайзинг вже відомого в світі бренду. Як правило, таким компаніям дістаються ті проекти, від яких через свою високу завантаження або меншою фінансової привабливості відмовилися представники Big 4.

Аудиту передує процес складання звітності за стандартами МСФЗ шляхом перегрупування облікової інформації та коригування статей звітності, підготовленої за правилами українських стандартів обліку. Підприємства далеко не завжди можуть власними силами виконати таку трансформацію фінансової звітності. Представники першого ешелону іноді грішать тим, приховують факт надання даної послуги, оскільки міжнародні стандарти аудиту забороняють одному аудитору робити трансформацію і аудит фінансової звітності. Але гроші, а іноді це великі гроші, змушують йти на хитрощі навіть представників Big 4.

Все інше, що залишилося з аудиту фінансової звітності складеної відповідно до вимог міжнародних стандартів, дістається компаніям другого ешелону. Такі проекти можливі, якщо компанія з іноземними інвестиціями не консолідує в складі групи, немає вимог користувачів фінансової звітності до обов'язкового вибору зі списку Big 4, є обмеження в бюджеті на такий проект.

Крім аудиту, компанії другого ешелону активно займаються наданням супутніх аудиту послуг - це різний консалтинг, перевірка правильності розрахунків з бюджетом по податках і зборах, аутсорсинг бізнес-процесів, бухгалтерські експертизи. Тут вони більш конкурентоспроможними і можуть бути обрані в тендерних процедурах на загальних умовах з представниками Big 4. Тут важливо для клієнта знайти ідеальне співвідношення - висока якість і помірна вартість.

Якісно позначають такі компанії себе членством в міжнародній професійній організації, рекомендаціями клієнтів, хорошою матеріально-технічною базою, страхуванням ризиків, пройденим контролем якості, наявністю в державних реєстрах дають право проведення аудиту спеціального призначення, участю в різних рейтингах. Перелік таких гравців, як правило, відповідає числу міжнародних професійних асоціацій та альянсів, які разом з представниками Big 4, щоквартально котируються в міжнародних рейтингах ТОП-35 за такими показниками як кількість офісів, персоналу, обсяг реалізації.

Серед представників другого ешелону трохи представників молодого покоління, але вони найбільш соціально активні і вносять певну динаміку в професію. Переважно аудитори другого ешелону - це компанії з більш ніж 10-річним стажем, чиї засновники ті, хто працює в сфері обліку набагато довше, ніж існує сам аудит в Україні, багато з них рано чи пізно були причетні до роботи в державних контролюючих органах, Аудиторської палаті України.

До слова, на адресу профрегулятора звучить постійна критика, дивно, що навіть від тих, хто там сам колись працював на благо аудиту України. Хоча до самого профрегулятору була завжди одна прохання - не зарегулювати і пам'ятати, що він існує завдяки внескам і платежам всіх учасників ринку.

Не багатьом з другого ешелону вдається працювати з клієнтом на довгостроковій основі. Харизми лідерів компаній вистачає для короткострокових разових проектів. Для досягнення більшого потрібно створювати сильну команду, яка зможе забезпечити якісний результат. Люди - це головний актив. Супутні послуги ґрунтуються на глибокому знанні національного бухгалтерського та податкового законодавства, яке не буде відкриттям, займає одне з перших місць в світі по своїй складності. Потрібні постійні інвестиції в навчання персоналу, нові інформаційні бази і автоматизацію процесів аудиту для полегшення праці персоналу. Все це робить бізнес не такий рентабельний, як це здається ззовні. Це робота без права на зупинку, іноді на знос, і успіх приходить до тих, хто дійсно любить цю професію і отримує задоволення від своєї щоденної праці.

Іншу частину ринку представляють компанії третього ешелону. Від загального числа діючих суб'єктів їх частина досягає 90%. Це компанії одного фахівця, він же, як правило, і є єдиним сертифікованим аудитором. Такі компанії знаходять свого клієнта за допомогою значного демпінгу, досягаючи економії на персоналі, матеріально-технічному забезпеченні. І спеціалізуються вони переважно на дрібному бухгалтерському сервісі, обов'язковий аудит.

За матеріалами журналу Незалежний Аудитор

Повна версія статті "Заробити легко і великий капітал на ринку аудиту в Україні неможливо", pdf



Новости