Зарплату чиновників так знизили, що вона збільшилася

Середня зарплата чиновників Смольного склала в першому півріччі 80 тисяч рублів і виросла на 5%. Хоча, здавалося б, все повинно бути навпаки: в березні губернатор дав вказівку скоротити фонд оплати праці на 10%. Середня зарплата чиновників Смольного склала в першому півріччі 80 тисяч рублів і виросла на 5%

Геннадій Гуляєв / Коммерсант

Чиновники Петербурга як і раніше є одними з найбагатших в країні.

Багатшими петербуржців тільки працівники органів влади в нафтогазових регіонах. Так, середня зарплата в уряді Сахалінської області становить 95 тисяч, Якутії - 80 тисяч, Чукотського автономного краю - 108 тисяч. На першому місці знаходяться чиновники з Ямало-Ненецького автономного округу з середнім доходом в 155 тисяч.

Втім, це не найцікавіша цифра. Як повідомляє Росстат, в першому півріччі 2015 року працівники Смольного отримували на 5% більше, ніж за аналогічний період 2014 року. Хоча в самому кінці березня було офіційно оголошено, що через кризу фонд оплати праці буде скорочений на 10% .

Щоб зрозуміти, як таке могло статися, потрібно розібратися в тонкощах чиновницької арифметики.

Розрив у доходах

Станом на середину літа в адміністрації губернатора, комітетах Смольного і районних адміністраціях працювало близько 7100 чоловік. Для обчислення зарплати кожного конкретного співробітника використовується так звана «розрахункова одиниця», яка в поточному році складає 1225 рублів.

Наприклад, оклад губернатор дорівнює 60 розрахункових одиниць, віце-губернатора - 56, глави комітету або району - 36. Начальники відділів отримують від 22 до 24 одиниць. На низовому рівні оклад і того менше: головний спеціаліст вправі розраховувати на оклад в 19 - 21 одиницю, спеціаліст другої категорії - в 9 - 11. У грошовому вираженні розкид досить істотний: губернатор - 73,5 тисячі, низові співробітники - від 11 до 23 тисяч.

Крім окладу чиновники отримують ще й всілякі надбавки. Тут діє просте правило: чим довше працює людина на держслужбі, тим більше приносять йому надбавки. Так, додаткові гроші покладені за класний чин, отримати який можна тільки після здачі атестаційного іспиту. За чин дійсного державного радника Петербурга 1-го класу покладені додаткові 20 розрахункових одиниць. У самому низу цієї табелі про ранги - чин секретаря державної цивільної служби Петербурга 3-го класу: тільки дві додаткові одиниці до окладу.

Крім того, передбачені надбавки за стаж роботи, за особливі умови праці, за роботу з держтаємницею і щомісячні премії. У підсумку виходить, що чим вище чиновник піднявся по ієрархічній драбині і чим довше він працює, тим більше його зарплата. Серйозний розрив між доходами керівників і рядових співробітників добре помітний з податкових декларацій.

Наприклад, глава Фрунзенського району Володимир Омельницький заробив в 2014 році близько 1,8 млн рублів, або приблизно 150 тисяч рублів на місяць. А провідний спеціаліст адміністрації Марина Воронцова - 686 тисяч, або 57 тисяч на місяць. Керівник Красногвардійського району Віктор Панкевич отримав 1,8 млн рублів, а його підлегла, фахівець 1-ї категорії Анна Балагаева, - 470 тисяч. Річний дохід начальників відділів знаходиться десь на рівні 1 - 1,2 млн.

Спочатку підняли, а потім знизили

Вказівка ​​знизити фонд оплати праці на 10% надійшло в квітні. «Оклад і більшість надбавок ми чіпати не можемо. Наприклад, не можна чіпати надбавку за вислугу, за класний чин, - розповідає "Фонтанці" перший заступник голови одного з комітетів. - Були скорочені щомісячні премії. Раніше керівна ланка отримувало до 100% від окладу за хорошу роботу, низова ланка - до 50%. Тепер такого немає ».

До 10% -го скорочення було також прийнято виплачувати премії до певних дат. Наприклад, працівники комітету фінансів отримували їх до дня фінансиста, житлового комітету - Дня працівника ЖКГ, комітету з будівництва - до дня будівельника. Нарешті, були передбачені грошові заохочення на 23 Лютого, на 8 Березня, на Новий рік. Зараз подібні одноразові виплати не проводяться, стверджують співрозмовники в Смольному. За рахунок цього найбільше від 10% -го скорочення постраждали рядові співробітники, у яких менше всіляких недоторканних надбавок.

«Фонтанка» звернулася до голови комітету з державній службі Андрію Михайлову з питанням: чому зарплата чиновників зросла на 5%, хоча була поставлена ​​задача знизити її на 10%? Той відповів, що за нарахування окладу і надбавок відповідає комітет фінансів, і порадив звернутися туди. У комітеті фінансів не стали коментувати цю ситуацію.

У неофіційних розмовах в Смольному звертають увагу на те, що з 1 січня 2015 року розрахункова одиниця зросла з 1150 рублів до вищезазначених 1225. Таким чином, перед тим, як знизити зарплату на 10%, базову ставку підняли на 6,5%. Крім того, в звіт Росстату входять перші три місяці року, коли мови ні про яке зниження не йшла.

«За підсумками року ми побачимо падіння», - запевняє один із співрозмовників «Фонтанки».

Втім, в деяких регіонах, де також було прийнято рішення скоротити зарплату держслужбовців, картина зовсім інша. У Московській області зарплати чиновників знизилися на 12,3%, в Тверській - на 2%, в Самарській - на 0,1%. А ось в Новосибірській області, як і в Петербурзі, все одно зафіксовано зростання - на 1,8%.

Додамо, що в 2016 році розрахункову одиницю планується знову збільшити - на 8% .

Андрій Захаров,

«Фонтанка.ру»

«Фонтанка» звернулася до голови комітету з державній службі Андрію Михайлову з питанням: чому зарплата чиновників зросла на 5%, хоча була поставлена ​​задача знизити її на 10%?

Новости