Засоби опори напрокат

  1. Матеріали по темі

У філії «Доброти» молодь бере милиці, палиці, пенсіонери - коляски та ліжка

У філії «Доброти» молодь бере милиці, палиці, пенсіонери - коляски та ліжка

Серед клієнтів чимало молодих людей - тих, хто потрапив в аварію або невдало впав на вулиці. У таких відвідувачів саме ходове засіб пересування - милиці з опорою на лікоть. Зараз в пункті не залишилося жодного - всі 15 розібрали.

Ходунки в допомогу

Пункт прокату затребуваних в зимову ожеледицю милиць і тростинок знаходиться на першому поверсі житлового будинку за адресою вул. Ломоносова, 261. Розташування зручне - поруч жвава вулиця Калініна і зупинка маршруток і тролейбусів. Але, як і в будь-який п'ятиповерхівці, тут не обходиться без казусів з сусідами. Два дні тому, прийшовши на роботу, співробітники виявили, що мешканці однієї з квартир сусіднього під'їзду затопили підсобку установи каналізацією. Зараз сантехніки вже полагодили минулі труби.

Вранці в пункті прокату, який починає роботу о 8:00, затишшя. Зазвичай люди приходять за інвентарем у другій половині дня і ближче до вечора. Правда, пару раз рано вранці фахівців зустрічали біля дверей спраглі допомоги та засобів реабілітації благовещенци.

- За два тижні роботи ми уклали 49 договорів на суму 17 тисяч рублів. У їх числі один безплатний. Ми безкоштовно на час надаємо коляски, милиці інвалідам, які замовили і чекають свої засоби реабілітації, - розповідають фахівці пункту.

Милиці, палиці та ходунки для дорослих - зараз найпопулярніший інвентар в пункті прокату. Орендувати паличку коштує всього 1 рубль 30 копійок в день, милицю з ліктьовим упором - 1 рубль 82 копійки. При цьому покупка нового милиці обійдеться в 400-500 рублів, а після одужання він стане непотрібний.

- Зараз в пункт за милицями і тростини приходить багато молоді. Часто звертаються жертви ожеледиці або автомобільних аварій, - каже Ольга Сопрунова. - До нас прийшов студент, який для своєї дівчини, яка отримала травму, купив милицю. Він за нього віддав 400 рублів, а на другий грошей вже не вистачило. Він у нас взяв милицю напрокат за 68 рублів на місяць. Каже, якби відразу дізнався про пункт прокату, нічого купувати б не довелося. Якщо у кого-то залишилися вдома непотрібні засоби реабілітації, ми їх із задоволенням приймемо в дар.

Останнім часом стали користуватися попитом медичні механічні ліжка з антіпролежневимі матрацами. У таких ліжок можна регулювати висоту ложа і кут нахилу ножної і спинний секцій. Прокат варто 24,2 рубля в день, при цьому ціна такого ліжка - близько 24 тисяч рублів. Важить вона близько 200 кілограмів, доставку і збірку можна замовити в пункті прокату - в цілому це обійдеться в 400 рублів, плюс 50 рублів за підйом на кожен поверх. З 12 ліжок, наявних в пункті прокату, шість здані в оренду.

Пункт прокату працює як філія благовіщенського центру соціального обслуговування населення «Доброта». Тому займається розподілом пенсіонерів і ветеранів в пансіонати і будинки відпочинку, надає нужденним соціальну допомогу на дому. За годину, що я розмовляла з фахівцями, співробітники встигли відвідати 30-річну жінку, яка через хворобу не встає з ліжка.

Від дня до півроку

- У мене мама тяжко хворіла - ми їй коляску купили, але вона не встигла нею скористатися, - розповідає відвідувачка пункту прокату пенсіонерка Таїсія Дударєва. - Це було п'ять років тому. А тепер добре - не треба витрачати шалені гроші на покупку ходунків і колясок.

Самій їй такі засоби реабілітації, на щастя, без потреби, а от двом бабусям, яким вона допомагає, можуть стати в нагоді. «Я їм про це розповім. Такі ходунки будуть дуже корисні для бабусі, яка пережила інсульт », - вважає Таїсія Анатоліївна. Вона прийшла сюди зовсім по інших справах - за путівкою в пансіонат Приозер'ї, куди її, як пенсіонерку, відправляють на оздоровлення на 18 днів. Своєї черги жінка чекала два роки, і це звичайний термін. Зараз поїздки в Приозер'ї чекають близько 1500 пенсіонерів з Благовещенська і Благовіщенського району.

Люди часто приходять до філії «Доброти» у своїх справах, а в підсумку беруть що-небудь напрокат. Багато укладають договори на весь комплект, необхідний для реабілітації: ліжко, приліжкові столик, спеціальний стілець для ванної, ходунки. Орендувати обладнання можна мінімум на добу, максимум - на півроку.

- Нещодавно чоловік попросив видати йому коляску на день. Сказав, що коли потеплішає, він хотів би вивезти дружину погуляти на набережну. Ми без проблем оформляємо прокат на такий термін, - каже завідувачка пунктом прокату технічних засобів реабілітації Тетяна Дідик. - Часто крісла-коляски беруть на день, щоб обстежитися в лікарні. На півроку у нас поки ніхто нічого не орендував, звичайний термін прокату - один-два місяці. Але потім, якщо знадобиться, його можна продовжити.

Милиці «пішли»

На Ломоносова, 261, обслуговують тільки жителів Благовєщенська і Благовіщенського району. Але взяти в оренду коляску або ходунки зможе будь-який родич з Благовіщенській пропискою. Так пояснили мамі чотирирічної дівчинки, яка страждає важким захворюванням опорно-рухового апарату. За ходунками сім'я приїхала в Благовєщенськ з Талакана. Крім благовіщенського пункту прокату засобів реабілітації в області діє ще вісім подібних установ. Першим - в грудні 2011 року - відкрився пункт у Вільному, останнім - в обласному центрі.

Щоб оформити договір оренди, потрібно надати фахівцям паспорта - свій і людини, який буде користуватися інвентарем. З них знімуть копію, а дані - ім'я, дату народження, контактні телефони, місце прописки і місце проживання - внесуть в журнал. Застави для оформлення договору не вимагається - у філії «Доброти» сподіваються на людську сумлінність і чесність. І поки ця надія виправдовує себе. З пункту «пішли» лише одні милиці - їх не повернув чоловік, який взяв в оренду для свого батька.

- Він узяв їх напрокат в «Доброти» ще у вересні, сказав, що терміново потрібні, - згадує Ольга Сопрунова. - Пункт тоді не працював, але ми вже потихеньку видавали засоби реабілітації. Орендував на два місяці і не з'явився в призначений термін. Коли ми поїхали на вулицю Нагірну, де він прописаний, то цього будинку там не знайшли - його просто немає.

Після цього випадку, та ще після застереження від Свободненского колег, в Благовіщенському пункті прокату вирішили про всяк випадок уточнювати у клієнтів ще й місце роботи, щоб знати, куди звернутися в разі пропажі інвентарю.

У пунктів скромний дохід

138 тисяч рублів заробив за минулий рік пункт прокату засобів реабілітації в Вільному. Він відкрився першим в області в кінці грудня 2011 року. За 2012 рік його послугами скористалися понад 600 осіб.

- Пункт прокату не окупає себе, але для людей дуже важливо, що ці кошти доступні, - підкреслює Валентина Жукова, директор центру соціального обслуговування «Лада», при якому працює пункт. - Коли ми тільки починали, у нас і демонстраційний зал, і склад були повні, зараз вони коштують напівпорожні - все обладнання на руках. Дуже популярні медичні ліжка - у нас на них навіть черга.

Протилежна ситуація поки в Сковородіно, де такий пункт відкрився в листопаді минулого року. За три місяці в нього звернувся один чоловік, який взяв в оренду на півроку крісло-коляску. «Ми ведемо роботу з лікарнею, з головами сільрад, даємо інформацію на сайті адміністрації. Думаю, населення з часом дізнається про нас і активізується », - вважає і. о. начальника управління соцзахисту по Сковородіно і Сковородинська району Тетяна Ілюхіна.

Як повідомили в обласному міністерстві соціального захисту, висновки про роботу пунктів робити рано - потрібно, щоб вони опрацювали бодай рік. Але вже зараз зрозуміло, що потік відвідувачів, що беруть інвентар напрокат, більше у великих містах, таких як Вільний і Білогірськ.

Пункти прокату технічних засобів реабілітації в Приамур'ї:

- Сковородіно: вул. Перемоги, д. 28, (41654) 22-5-66

- Завітінський: вул. Куйбишева, д. 51, (41636) 23-5-08

- Архара: вул. Привокзальна, буд. 17, (41648) 21-0-00

- Благовєщенськ: вул. Ломоносова, д. 261, (4162) 33-00-57

- Білогірськ: вул. Перемоги, буд. 1, (41641) 2-71-01

- Райчихинск: вул. Перемоги, д. 19, (41647) 2-00-17

- Зея: вул. Жовтнева, д. 5а, (41658) 2-47-36

- Серишево: вул. Горького, буд. 5, (41642) 22-0-78

- Вільний: пров. Цегляний д. 75, (41643) 5-83-10

21 найменування засобів реабілітації є в арсеналі благовіщенського пункту прокату. Всього за наявними документами 324 одиницями обладнання.


Матеріали по темі

показати ще

Новости