Заступник воєнкома Гомеля: «Бігають від армії мамині синочки»

  1. Заступник військового комісара Гомеля Сергій Самофалов.
  2. Автор: Євген Захаров. Фото: В'ячеслав Коломієць

У ці дні призовники проходять медичний огляд, відправка у війська почнеться в травні. За місяць до події заступник військового комісара Гомеля Сергій Самофалов відповів на питання, що виникають у призовників та їхніх батьків.

За місяць до події заступник військового комісара Гомеля Сергій Самофалов відповів на питання, що виникають у призовників та їхніх батьків

- Чи є сьогодні конкурс на проходження строкової служби? Михайло, підполковник у відставці.

- Демографічна ситуація така, що конкурсу немає. Служити йдуть молоді чоловіки, зобов'язані це робити згідно із законом «Про військовий обов'язок і військову службу».

Хлопців призовного віку в Гомелі, звичайно, більше. Але придатними до проходження строкової служби визнаються приблизно 35% від загальної кількості. Стільки ж мають право на відстрочку від призову. Приблизно третина хлопців не придатні до служби за медичними показаннями.

- У столиці при військових комісаріатах на час призову відкрилися консультаційні пункти, де самі призовники, їх батьки можуть отримати інформацію як про призов, так і про порядок проходження служби у військах. Чи планується організація такого пункту в Гомелі? Лариса Сергіївна.

- Будь-які питання про порядок призову на строкову військову службу ви можете задати в робочі дні з 8 до 17 години за телефоном відділу призову 41-24-50. Якщо бажаєте особистого спілкування, будь ласка - начальники всіх структурних підрозділів міського військкомату ведуть прийом щодня без попереднього запису. Військовий комісар полковник Олександр Валентинович Савенок приймає громадян в перший і третій понеділки місяця.

Так що наш «консультаційний пункт» працює цілий рік, незалежно від призовних кампаній.

- Лікарі комісії при військкоматі не побачили у сина ознак захворювання, від якого він довго і важко лікувався. В принципі, сьогодні ми здорові, але є побоювання, що хвороба дасть рецидив. Як бути в цій ситуації? Інна Георгіївна.

- Оскаржити вердикт призовної комісії можна, нічого страшного в цьому немає. Якщо мова йде про здоров'я, сам призовник (але не його мама!) Повинен заявити про бентежачих його обставин. При цьому потрібно докласти медичні документи, що свідчать про захворювання, з приводу якого він що раніше не обстежувався.

Якщо призовник оскаржить рішення про направлення в той чи інший рід військ, він також повинен аргументувати неможливість проходження служби в прийнятому для нього порядку. Тут теж потрібні документи.

Порядок оскарження рішення призовної комісії неодноразово доводиться до відома призовників на кожному етапі його взаємодії з військкоматом, зараз я його просто нагадав.

Заступник військового комісара Гомеля Сергій Самофалов.

- Племінник-підліток пішов у військомат на медичний огляд. Виявилося, що лікарі призовної комісії запросили документи з поліклініки, і у нього «сплив» діагноз п'ятирічної давності, який давно вже знятий. Нас ця ситуація не влаштовує. Сергій.

- Потрібно просто заявити про це самим лікарям. Направлення на службу - це не довідка в басейн, тому медичні працівники дуже ретельно вивчають медичну документацію аж до карти щеплень новонародженого, щоб бути впевненими, що в лад не стане хвора людина.

- В цьому році синові виповнюється 16 років. Його запросили до військкомату на співбесіду, а напередодні направили пройти обстеження в поліклініці. Що відбувається? Олена.

- Проводяться заходи по приписку до призовної дільниці. Зокрема, первинне медичне обстеження для попереднього визначення ступеня придатності до проходження військової служби. На цьому етапі його оглядають лікарі, військкомат запрошує дані про можливе спостереженні допризовників на диспансерних обліках. Також проводиться співбесіда для визначення морально-ділових якостей допризовників, його кругозору.

На підставі отриманих даних члени комісії можуть зробити перші висновки про придатність юнака до служби і навіть визначити найбільш підходящий для нього рід військ.

- Ото ж бо й воно. Моєму синові сказали, щоб готувався в сухопутні війська, а він мріє про силах спеціальних операцій або, в крайньому випадку, про прикордонній заставі. Прагне до цього з дитинства, займається спортом, має нагороди. А у військкоматі опустили з десантного «Іла» в піхотний окоп ...

- Так адже йому ще тільки 15. Рішення комісії - це не припис. Остаточне рішення про направлення в той чи інший рід військ приймається призовної комісією безпосередньо в ході призову з урахуванням переваг самого призовника.

В цьому році ми відзначаємо сторіччя Збройних сил Білорусі. По всій країні проходять яскраві святкові заходи, в тому числі показові виступи найбільш боєздатних з'єднань. Природно, у молоді зріс інтерес до служби, на засіданнях призовної комісії хлопці часто просять направити їх в десант або спецназ. Але більшість не дотягують до цих військ за станом здоров'я і загальної фізичної підготовки.

Але більшість не дотягують до цих військ за станом здоров'я і загальної фізичної підготовки

- Працюю на великому Гомельському підприємстві бухгалтером. Подзвонили з військкомату і попередили, що два наших співробітника запрошуються на військові збори. Мені просто цікаво, яким чином відбираються кандидатури для їх проходження? Світлана.

- Планові збори військовозобов'язаних проводяться щорічно. До них залучаються військовослужбовці запасу, які відслужили строкову службу, згідно з військово-обліковими спеціальностями. План перепідготовки фахівців верстається в Міністерстві оборони. Мета зборів - освіжити навички військовозобов'язаних, ознайомити їх з новими системами озброєння. У програму входить проведення навчально-практичних занять.

Триває цей захід 20-25 діб. Ухильників в цьому випадку не буває. Люди із задоволенням повертаються в умови армійського побуту, пам'ятаючи про збереження середнього заробітку за основним місцем роботи. Деякі навіть вважають збори оплачуваних активним відпусткою.

Кор .: Сергію Вікторовичу, давайте підведемо підсумки осіннього призову 2017 року та позначимо особливості нинішньої кампанії.

- Восени на укомплектування військ були відправлені більше 400 гомельчан. Вони надійшли в розпорядження командирів частин Міністерства оборони, внутрішніх справ, органів прикордонної служби та департаменту транспортного забезпечення.

Заклик проходив після гучної історії з загибеллю солдата в ПЕЧИНСЬКЕ навчальному центрі. Але на роботі військового комісаріату це особливо не позначилося. Відправка проходила в спокійній обстановці, без нервів. Ми постаралися зробити процес максимально гласним. Доступ на збірний пункт мали представники всіх засобів масової інформації, які могли задавати офіцерам і самим призовникам будь-які питання. Ці інтерв'ю показали, що і самі хлопці йдуть служити з хорошими очікуваннями. Кількість тих, хто ухиляється не вийшло за рамки звичної статистики.

Особливістю весняного призову стане велика кількість вчорашніх студентів, відрахованих з установ освіти за неуспішність за підсумками зимової сесії. Не буду називати цифри, але для Гомеля вони значні. Хочу закликати цих хлопців не бігати від співробітників військкомату. Якщо вже ви втратили підставу для відстрочки, будьте чоловіками і виконайте свій обов'язок. Гра в хованки може вилізти боком.

- Є приклади цього?

- На жаль, є. Від заходів осіннього призову ухилилися 42 людини. З них 12 вже засуджені. Більшість заплатять штрафи в розмірі від 40 до 200 базових величин. Особливо злісні ухильники засуджені до обмеження волі і до реального позбавлення волі в умовах загального режиму на один або два роки.

Потрібно мати на увазі, що навіть таке покарання не звільняє від обов'язку проходити військову службу. Після від'їзду терміну в місцях позбавлення волі ці люди все одно будуть підлягати призову. При цьому всі вже будуть знати про їх зіпсованої біографії. Так що проходити службу доведеться далеко не в елітних підрозділах.

В даний час ми щільно співпрацюємо з місцевими адміністраціями та органами внутрішніх справ щодо запобігання випадків ухилення. Завчасно повідомляємо дані осіб, які уникають проходження заходів призову. Нам не тільки допомагають розшукати їх на міських квартирах, але і припинити, наприклад, виїзд за межі країни. Механізм налагоджений, але розкривати його я не буду - це службова інформація.

- Що відбувається при встановленні місцезнаходження ухильника?

- Йому вручається повістка про обов'язкову явку у військовий комісаріат з конкретною датою, але не раніше ніж через два дні після вручення. Якщо ця вимога не виконується, ухильники зазнає кримінального переслідування.

- А який портрет сьогоднішнього ухильника? Чим керуються ці люди, уникаючи призову? Можливо, не хочуть «втрачати час», вважаючи, що за півтора року відбудуться на громадянці?

- Тут ви не праві. Абсолютна більшість - мамині синочки, бояться відірватися від батьківської спідниці. На жаль, батьки їх поведінки потурають. Серйозні самостійні хлопці, вже до 20 років домоглися певного успіху, якщо і не з задоволенням, але йдуть служити, виконуючи свій конституційний обов'язок.

Серйозні самостійні хлопці, вже до 20 років домоглися певного успіху, якщо і не з задоволенням, але йдуть служити, виконуючи свій конституційний обов'язок

- Куди будуть направляти призовників в травні цього року? Денис.

- Якщо коротко, то в усі роди військ. Географія відправок приблизно відповідає попереднім призовних кампаній. Наймасовіша відправка відбудеться в 72-й гвардійський об'єднаний навчальний центр в Борисові.

Відбором займаються виключно співробітники військкомату. Представники частин не мають права заздалегідь ознайомитися з особистими справами призовників і самі вибрати собі поповнення. Тільки після попереднього відбору представники сил спеціальних операцій, внутрішніх військ і органів прикордонної служби можуть приїхати в Гомель і поговорити зі своїми майбутніми колегами.

Відносним нововведенням є те, що для отримання військової спеціальності молодий боєць відразу направляється в навчальну військову частину, а не в той підрозділ, де буде служити останні місяці. В учебці ж він пройде і курс молодого бійця. Однак подальше призначення солдати будуть як і раніше знати з перших днів служби.

- Син після закінчення технікуму не може знайти роботу. Скоро йому в армію. Цікаво, чи можна поєднати віддання військового обов'язку з отриманням спеціальності, яка стане в нагоді в подальшому житті? Борис.

- Багато цим і користуються, адже армійське освіту добре тим, що воно безкоштовно. Володарі прав категорії B в військах отримують на додаток категорію С, виконуючи обов'язки військового водія. Вчать на кранівника, машиніста екскаватора. Зв'язківці готують для своїх потреб кабельників, спаювальник, яких із задоволенням беруть на роботу в «Белтелеком». Можна навіть водолазу підвищити свою кваліфікацію. В армії вони потрібні силам спеціальних операцій, військовим залізничникам. Правда, за всю мою службу надійшло всього дві заявки на представників цієї рідкісної професії.

- Племінник хоче стати офіцером. У зв'язку з цим питання: він сам вибере собі рід військ або йому «підкажуть» у військкоматі? Юхим.

- Співбесіда відбудеться обов'язково. Всі хочуть бути офіцерами елітних підрозділів, але не всім це дано за станом здоров'я. Тому частина кандидатів надходять до Військової академії, де стають артилеристами або танкістами. Згодом офіцери знаходять себе в цій службі і роблять успішну військову кар'єру, користуються авторитетом у товаришів по службі. А найбільший конкурс на факультет підготовки фахівців тилового забезпечення. Там вимоги до здоров'я поменше.

Зауважу, що за угодою з Російською Федерацією їх вищі військові училища готують офіцерів і для білоруської армії. Там навчаються спеціальностями, яких в білоруській Військової академії немає.

Автор: Євген Захаров. Фото: В'ячеслав Коломієць

Мітки: армія Євген Захаров заклик Сергій Самофалов

Мітки:   армія   Євген Захаров   заклик   Сергій Самофалов

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Чи є сьогодні конкурс на проходження строкової служби?
Чи планується організація такого пункту в Гомелі?
Як бути в цій ситуації?
Що відбувається?
Мені просто цікаво, яким чином відбираються кандидатури для їх проходження?
Є приклади цього?
Що відбувається при встановленні місцезнаходження ухильника?
А який портрет сьогоднішнього ухильника?
Чим керуються ці люди, уникаючи призову?
Можливо, не хочуть «втрачати час», вважаючи, що за півтора року відбудуться на громадянці?

Новости