Засуджений Еретнов - судді: «У матросів немає питань!»

13.07.2016

У «справі ігровиків» поставили крапку: ОПС їх не визнали, але за ґрати відправили

«Ігровики» засудили до позбавлення волі на термін від 2 років умовно до 5,5 років реального ув'язнення з штрафами до 400 тис. Рублів. Крім того, у деяких підсудних конфіскували майно, придбане в ході гральної діяльності: автомобілі, валюту, десятки об'єктів нерухомості і земельних ділянок. Такий вирок виніс напередодні суд Набережних Човнів.

У наймасштабнішому кримінальній справі останніх років в Набережних Челнах поставлена ​​крапка У наймасштабнішому кримінальній справі останніх років в Набережних Челнах поставлена ​​крапка. Напередодні «ігровикам» було винесено вирок

ВИРОК ЧИТАЛИ ЧОТИРИ ГОДИНИ

У самому, мабуть, масштабному кримінальній справі останніх років в Набережних Челнах поставлена ​​крапка. Напередодні «ігровикам» було винесено вирок. Обвинувальний - все визнані винними. Але склад поставлений їм злочинів серйозно змінився. Та й терміни, призначені суддею Радіс Тагірова, виявилися не настільки суворими, як того просив держобвинувач Наіль Юнусов. Нагадаємо, що він вимагав для Дениса вуликів, якого слідство вважає лідером ОПС, 15 років позбавлення волі і штраф в 600 тис. рублів; для Василя Криворучко, який займався питаннями охорони гральних закладів, 9 років і 250 тис. рублів; для Адая Тлегенова, екс-начальника ВП «Автозаводський», нібито, «кришувати» банду, 17 років і 50 млн. рублів; для колишнього депутата міськради автограду Сергія Еретнова, нібито сприяв злочинному бізнесу з використанням своїх депутатських повноважень, 5,5 року і 100 тис. рублів; для екс-чиновників Данияра Гумерова і Ильмира Мінгараева - 11 років і 20 млн. і 10 і 25 млн. рублів штрафу відповідно.

Для початку зауважимо, що оголошення вердикту суду почалося напередодні о 10 годині ранку, а закінчилося майже о 17:00. З урахуванням перерви читав Тагіров своє рішення більше чотирьох годин. Головною інтригою вироку було, мабуть, те, чи залишиться серед інкримінованих стаття 210 КК РФ «(Організація організованого злочинного співтовариства і участь в ньому»). Частково її практично відразу зняв Тагіров, оголосивши на самому початку вироку, що вуликів і Криворучко вчинили злочин за статтею 171 прим. 2 ( «Незаконна організація і проведення азартних ігор»). Дійсно, згідно з рішенням суду, вони разом з Дмитром Косиновим, Ленар Нуретдіновим, вже засудженими по даній справі до 5 і 4 років позбавлення волі умовно, і Сергієм Парамоновим (нині в бігах) ще в 2007 році зайнялися гральним бізнесом. В цілому у них було близько 25 салонів. Правда, одноразово працювали не більше 10 - 12, решта простоювали через постійні перевірки, в результаті яких вилучалося обладнання. Салони були різні, в них перебувало від 5 до 25 комп'ютерів, від 2 до 20 ігрових автоматів, дохід за зміну становив від 3 до 150 тис. Рублів. До слова, у 2007 році гральний бізнес був законним, кримінальна відповідальність за нього введена була лише в 2011-му. Саме тому фігурантам інкримінується лише період з цього року аж до моменту затримання - до 5 квітня 2014 го.

Василь Криворучко Василь Криворучко

Діяли невигадливо: наявні об'єкти нерухомості фіктивно здавали в оренду асоціальною елементам, які за невелику винагороду підписували відповідні договори, а потім на допитах навіть не могли толком згадати цей період свого життя: мовляв, пив тоді, все як у тумані. Таким чином, Косінов і Ко офіційно залишалися чистими. Мовляв, вони просто здавали в оренду салони, а хто і що там творив, їм нібито було невідомо.

Намагалися вони убезпечитися і формальним поясненням: нібито не займалися «ігоркой», а лише надавали своїм клієнтам доступ до якогось інтернет-ресурсу. Ця платіжна система дає можливість переводити реальні гроші в віртуальні. А вже що там далі з ними робить клієнт, одному оператору відомо: чи то покупки робить, то чи в казино грає. Чи не прокатали. Саме в організації і проведенні азартних ігор суд і визнав винними вуликів і Криворучко. Загальний незаконний дохід, отриманий усіма учасниками злочинної групи від ігрової діяльності, склав не менше 100 млн. Рублів, що вважається особливо великим розміром.

Зате всі інші статті Тагіров відкинув, в тому числі і горезвісне створення ОПС. «Суду не було надано доказів існування організованого злочинного співтовариства, - зачитав суддя. - Ознаки, наведені слідством, не можуть бути застосовані до ОПС ». Мова, зокрема, йде про структурності спільноти, жорсткої ієрархії, строгому підпорядкуванні молодших членів старшим. Крім того, деякі підсудні, яких звинувачували в участі в ОПС, зовсім не були знайомі до суду. Яке вже тут спільнота?

Даніяр Гумер і Адай Тлегенов Даніяр Гумер і Адай Тлегенов

Держзвинувачення ПОПАЛО У ВЛАСНУ ПАСТКУ

Цікавим і парадоксальним виглядало обвинувачення стосовно колишнього начальника ВП «Автозаводський» Тлегенова, в 2005 році визнаного кращим сищиком Росії. За версією слідства, він приєднався до ОПВ, коли воно вже щосили працювало в Автоград. Поліцейський нібито сам запропонував Косінова надавати заступництво гральному бізнесу, мінімізувати перевірки і не допускати вилучення обладнання. У зв'язку з цим йому і пред'явили звинувачення в участі в співтоваристві, де він за «кришування» в цілому отримав від 4,5 млн. рублів до 5,05 мільйона. Але на ділі перевірок ставало більше, а комп'ютери та ігрові автомати регулярно вивозилися на склад. До слова, оголошуючи вирок, Тагіров близько 50 хвилин витратив на перерахування адміністративних протоколів про вилучення обладнання, їх було озвучено не менше сотні. Іншими словами, суддя прийшов до висновку, що реальної допомоги «ігровикам» Тлегенов не чинив, однак гроші за свої послуги отримував. Ось тільки доведеними Тагіров порахував лише 400 тис. Рублів, взятих у Косінова за «кришування». Решта суми - від 100 до 400 тис. Рублів, які нібито екс-поліцейський отримував від «ігровиків» мало не щомісяця, суддя викреслив через відсутність доказів.

Більш того, держзвинувачення осудним Тлегенову, крім участі в ОПС, і отримання хабарів посадовою особою, і шахрайство, причому по одним і тим же фактам передачі йому грошей від Косінова особисто або через його людей. Тобто якщо екс-поліцейський - член спільноти, то він отримував ці суми за надану заступництво. Якщо ж він не входив в ОПС, то ці факти можна розцінювати як хабарництво. Але якщо і цього не було, то Тлегенов нібито шахрай - гроші брав, а про перевірки, не повідомляв. В результаті слідство потрапило у власну пастку. Всі статті Тагіров відкинув, так як доведеним він порахував тільки шахрайство Тлегенова на суму 400 тис. Рублів, а одні і ті ж дії не можуть кваліфікуватися за різними статтями. Тому «в корзину» пішло і хабарництво, і членство в ОПС.

Сергій Еретнов Сергій Еретнов

ЕРЕТНОВУ просто «ШОКОЛАД», АЛЕ пригадати «ПІЛОТ»

Екс-депутату міськради автограду Еретнову теж ставили взаємовиключні статті. Його звинуватили в участі в ОПС, яке виражалося в посередництві при покупці кафе «Шоколад» Косиновим у співвласника РК «Батир» Дениса Нітенко. За свої послуги Еретнов нібито отримав 500 тис. Рублів. Якщо ж ця норма закону на знаходила свого підтвердження в ході судового процесу, прокуратура виставляла іншу - шахрайство. Знову ж свої півмільйона екс-депутат отримав, а послугу «ігровикам» не чинив. З цього епізоду Тагіров виніс чіткий вердикт. Він визнав, що Нітенко і Косінов ще до покупки «Шоколаду» спільно займалися гральним бізнесом і, відповідно, в посередництві кого б то не було не потребували.

Зате сплив інший епізод, якому, власне кажучи, було приділено дуже мало уваги в ході судового слідства. Це історія з кафе «Пілот», що розташоване в будівлі «Човни ЛТД» в 45-му комплексі. Суддя Тагіров порахував встановленим, що саме Еретнов допоміг власнику ТОВ «Реклама-центр» Фаніса Харісова вирішити питання в боротьбі за цю споруду в Арбітражному суді РТ. Натомість, мовляв, він і отримав кафе «Пілот», яке, судячи з вироком, передав «ігровикам». Ці дії суд кваліфікував як «пособництво гральному бізнесу», в чому Еретнова і визнали винним.

Наіль Юнусов Наіль Юнусов

Самою очевидною частиною вироку була та, що стосувалася екс-чиновників районних виконкомів Гумерова і Мінгараева. Останній спочатку частково визнавав свою провину, а перший зробив це по ходу суду. Обидва заявили одне й те саме: гроші від Косінова і його людей дійсно отримували, але про підготовлювані перевірках не повідомляла, а якщо і повідомляли, то не реальні дані, а вигадані. До слова, Гумер за це отримав в загальній складності 300 тис. Рублів, а Мінгараев - 400 тисяч. Але обидва нанесений «ігровики» збиток відшкодували, і Косінов відмовився від матеріальних претензій до них. У Гумерова, до речі, є ще один епізод, коли він у іншого підприємця взяв дві паливні карти номіналом по 5 тис. Рублів кожна за нескладання відносно нього протоколу про порушення правил благоустрою міста. Це і ускладнило йому подальше життя.

Окремо варто сказати про те, що суддя не обійшов у вироку той факт, що адвокати підсудних неодноразово заявляли клопотання про визнання того чи іншого доказу нелегітимним. Особливо яскравим був момент, коли вони зажадали порушити кримінальну справу стосовно помічника прокурора Юнусова за те, що він представив до суду розширені виписки з банків про рух грошових коштів фірм, що належать фігурантам. Захисники вважають, що це є порушенням закону, оскільки порушує таємницю вкладу. Подібні дані могли бути надані лише на вимогу суду. Тагіров дійсно визнав дані докази неналежними, а й порушенням закону це не назвав, так як, за його словами, відомості були витребувані судом в попередніх процесах, так що помпрокурора, на думку Тагірова, немає необхідності залучати до відповідальності.

Денис вуликів Денис вуликів

ОСКАРЖЕННЮ ПІДЛЯГАЄ

Але повернемося до вироку. В результаті головного організатора вуликів визнали винним у незаконній організації і проведенні азартних ігор і засудили до 5 років позбавлення волі зі штрафом у 400 тис. Рублів. Криворучко за цією статтею призначили покарання у 4 роки колонії і штрафу в 300 тисяч. Але з урахуванням того, що він раніше був визнаний винним в ДТП зі смертельним результатом і засуджений до 2 років 11 місяців позбавлення волі, загальне покарання йому було призначено у вигляді 5 років і 6 місяців колонії загального режиму. Еретнову поставили пособництво незаконній гральної діяльності і засудили до 3 років позбавлення волі зі штрафом у 200 тис. Рублів. Діяла раніше запобіжний захід - домашній арешт - йому змінили на утримання під вартою. Наручники на нього наділи прямо в залі суду. Проте не виключено, що сидіти за гратами екс-депутату доведеться менше, так як два роки він вже провів під домашнім арештом. Крім того, Еретнов може вийти з УДО, так як ув'язнені мають право розраховувати на дострокове звільнення, відсидівши полсрока. Челнінскій опозиціонер, по суті, «відмотав» вже дві третини.

Тлегенов, Гумер і Мінгараев визнані винними в шахрайстві. Термін позбавлення волі, призначений першим, склав 3 роки, другому - 2 роки і 3 місяці, останній і зовсім відбувся умовним покаранням у 2 роки. Крім того, у «ігровиків», за постановою суду, конфісковано майно на користь держави: автомобілі, коштовності, валюта, але в основному нерухомість - об'єкти будівництва та земельні ділянки. В цілому в переліку близько сотні пунктів. Можна припустити, що загальна їх вартість недалека від 100 млн. Рублів незаконного доходу, отриманого підсудними від гральної діяльності.

Вирок може бути оскаржений у Верховному суді РТ. І, швидше за все, він буде оскаржений, тому що прокуратура напевно незадоволена тим, що з обвинувачення зникла найгучніша стаття - «Створення ОПС і участь в ньому», а деякі обвинувачені, наприклад Еретнов і Тлегенов, заявляли про свою повну невинність. Коментарі в період оголошення вироку не вирішені, тому будь-яких заяв від підсудних не було. Хіба що Еретнов на слова Тагірова про те, чи є питання, браво відповів: «У матросів немає питань».

Яке вже тут спільнота?

Новости