Завдяки судовій реформі довіру українців до судів зросла з 5% до 12% - USAID

Довіра громадян України до судової влади і судам зросла з 2015 року по 2017 рік з 5% до 12%, що є найбільшим показником зростання серед інших гілок влади.

Про це свідчать передані Укрінформу результати першого кола Всеукраїнських опитувань громадян, суддів і законодавців, щодо судової реформи і сприйняття корупції, яке провела Програма USAID реформування сектора юстиції "Нове правосуддя" за результатами 2017 року.

Так, довіра до поліції знизити з 21 до 20%, до прокуратури зросла з 8 до 13%.

Довіра громадян України до судової влади і судам зросла з 2015 року по 2017 рік з 5% до 12%, що є найбільшим показником зростання серед інших гілок влади

Відзначається, що результатом підвищення довіри громадян є реалізація судової реформи. Зміни до Конституції України в частині правосуддя і закон про судоустрій і статус суддів мають позитивний вплив не тільки на незалежність судів, а й на стабільність судової системи і підвищення довіри громадян України до судової влади. Йдеться про результати опитування.

Читайте також:  Кому українці довірили б відбір антикорупційних суддівЧитайте також: Кому українці довірили б відбір антикорупційних суддів

Зокрема, 85% опитаних позитивним вважають впровадження в рамках реформи кваліфікаційного оцінювання суддів , 80% - конкурсний відбір до Верховного суду, 65% - надання судам контролю за виконанням судових рішень, 64% - повернення до триланкової системі судоустрою, 60% - скасування повноважень Президента щодо звільнення суддів, 62% - звуження суддівської недоторканності до функціональної, 50 % - розширення повноважень Вищої ради правосуддя, 61% ліквідація та реорганізація судів на підставі закону.

Новости