Заздрість: як перестати заздрити, як боротися із заздрістю

  1. Що таке заздрість
  2. ознаки заздрості
  3. Звідки береться заздрість
  4. Заздрість як шлях до самотності
  5. Як боротися із заздрістю
  6. Зворотний бік заздрості
  7. Дивитися відео на цю тему

Нещодавно до мене на консультацію прийшла досить приваблива дівчина ось з такою проблемою: «Мені 30 років. Я цілком успішна в житті. Я одружена, живемо з чоловіком в окремій квартирі, у мене є машина, я прекрасно вожу, мені дуже подобається моя робота, і в цілому у мене в житті все добре ... Але є одна проблема, яка заважає мені жити: я постійно всім заздрю. Я постійно порівнюю себе з оточуючими, зі своїми подругами, з іншими людьми. І порівнюю завжди не в свою користь. Мені здається, що інші успішніше, красивіше мене, краще одягаються, досягли великих висот в кар'єрі, у них краще машина і, в цілому, вони краще живуть ... Я заздрю ​​тому, як інші відзначають свята, куди їздять у відпустку, і мені постійно здається , що моє життя набагато більш нудна і не цікава, в порівнянні з їх життями. Що з цим робити?"

Як перестати заздрити іншим і навчитися цінувати те, що є? Звідки береться заздрість і що з нею робити? Будемо розбиратися в цій статті.

Що таке заздрість

Всім людям знайоме відчуття заздрості. Кожна людина хоч раз у житті стикався з цим переживанням. Коли здається, що в іншого все набагато краще. Що я повний невдаха і нічого не добився в житті. Коли стає сумно, дратівливо або навіть злобно від успіхів інших. І не виноситься перебувати в цьому неприємному переживанні мнимого «тріумфу» іншого і власного «поразки».

Заздрість - це життя в системі порівняння себе з іншою людиною не в свою користь.

Іноді заздрістю може бути завуальована злість на самого себе, коли я в чомусь себе не приймаю. Наприклад, я можу злитися на себе за те, що я така лінива. Якби я трохи більше працювала, або тренувалася, або вчилася, то я могла б отримати це підвищення, а не мій колега, або бути стрункішою, ніж ця дівчина, або отримати на іспиті п'ятірку як мій одногрупник. Тільки ось злитися на себе і зізнатися собі в своїй недосконалості складніше, ніж помітити успіх іншого і позаздрити йому.

ознаки заздрості

- Успіхи іншу людину засмучують і навіть дратують вас;

- Бажання критикувати більш успішної людини, говорити про його недоліки і слабкі місця;

- Переконаність у тому, що інші люди домоглися успіху незаслужено;

- Ви радієте невдач і провалів іншої людини;

- Ви холодно і беземоційно реагуєте, коли людина повідомляє вам про свої успіхи;

- Ви прямо або побічно висловлюєте людині агресію, намагаєтеся образити або принизити його, брешете про нього.

Звідки береться заздрість

Заздрість у дитини починає формуватися в дитинстві, коли батьки постійно порівнюють дитину з іншими дітьми, вказують на його недоліки і успіхи інших. Вони хвалять дитину тільки за його досягнення або за виконану роботу. Тоді у дитини не формується відчуття самоцінності, що він важливий і цінний просто тому, що він є. Батьки як би транслюють дитині установку, що він молодець, тільки коли він перевершив іншого або чогось досяг. І тоді, подорослішавши, людина без видимих ​​досягнень, успіхів або перемог за замовчуванням вважає сам себе невдахою. При цьому інші люди є для нього орієнтирами того, якою має бути його життя, чого він повинен домогтися або досягти. Але ж якщо задуматися ... Чи точно те, що є об'єктом вашої заздрості, ви хотіли б мати? Чи потрібна вам така дорога машина (як у вашого сусіда), обслуговування якої буде обходитися вам дуже дорого, або точно ви хочете отримати підвищення (як ваш колега), адже вам доведеться затримуватися допізна і виконувати набагато більший обсяг роботи. Чесно відповівши собі на подібні питання, ви зрозумієте, чи виправдані ваші переживання.

Заздрість як шлях до самотності

Почуття заздрощів віддаляє людину від інших людей, робить неможливим перебування в теплих, довірчих відносинах, що в свою чергу призводить до самотності . Людина дистанціюється від оточуючих, замикається в собі, адже коли нестерпно чути про успіхи інших і відчувати себе на їх фоні невдахою, краще, щоб цих інших в його житті не було! І тоді людина перестає відвідувати людні місця, бувати в компаніях, розриває контакти з колись близькими людьми. Тобто, по суті, людина уникає будь-якого можливого порівняння себе з іншими, щоб уникнути хворобливих переживань.

Як боротися із заздрістю

Якщо почуття заздрості заважає вам жити і викликає багато негативних переживань, пропоную вам наступні рекомендації, які допоможуть вам справитися з нею:

Порівнювати себе з самим собою вчорашнім. Всі порівняння себе з іншими людьми дуже умовні. Якщо ви в чомусь і програєте одній людині, то напевно виграєте чимось у іншого. Відзначайте свій особистісний ріст і свій розвиток. Адже ще вчора ви не могли цього зробити, а сьогодні це вже стало для вас звичною справою, яке ви можете виконати з закритими очима!

Навчитися привласнювати свої досягнення і не знецінювати свої перемоги. Це не так легко як здається. Ми схильні часто забувати про те, що ми маємо або чого досягли. Забуваємо про працю та старання, які були вкладені, про сили, які були витрачені. Так, може бути ваше досягнення не таке привабливе, як вам здається, але, тим не менш, вона ваше і належить тільки вам. Чи не думали ви, що і інші люди можуть заздрити вам. І далеко не всі мають те, що є у вас. І ось ще проста рекомендація: щоб не забути про всі свої, навіть найменші досягнення, просто записуйте їх! Діставши через тиждень або місяць свій блокнот з позначками, я впевнена, ви здивуєтеся, як багато там всього буде записано.

Зізнатися собі, що ви недосконалі, що у вас є певні недоліки, над якими можна і потрібно працювати. Але разом з тим, у вас є і ваші сильні сторони, ваші переваги, які роблять вас унікальним. Не забувайте про свої плюси, відкривайте все нові грані своїх можливостей, розвивайте свої таланти.

Поставити себе на місце іншої людини і спробувати поглянути на все його досягнення його очима. Якою ціною йому дісталося те, чим він зараз володіє? Іноді за зовнішньою привабливістю картинок з життя іншої людини варто величезна кількість поразок, втрат, зрад і інших негативних подій. Хотіли б ви пройти через весь цей тернистий шлях до захоплення оточуючих?

Оточити себе приємними людьми і хорошими подіями. Займіться тим, що вам подобатися. Приділіть час близьким людям або улюбленому заняттю. Це наповнить вас приємними емоціями, підніме настрій, зробить щасливим. Стан внутрішнього благополуччя є найкращою профілактикою заздрості. Адже коли у вас все добре, ви задоволені собою і своїм життям, ви мимоволі зосереджені на собі, а не на інших людей.

Зворотний бік заздрості

І, на завершення, хочеться сказати, що заздрість, незважаючи на наявне про неї негативну думку, все ж має одну цінну складову: вона може мотивувати (знаю по собі)! Заздрість допомагає зрозуміти, що я хочу: якої мети досягти або чого досягти. Вона допомагає усвідомити, де я хочу опинитися і на якому місці можу перебувати. І вона дає сили на рух вперед, тому що бажання перевершити іншого і довести всім оточуючим, що я на щось здатний може бути дуже потужним двигуном! Головне, зуміти трансформувати об'єкт заздрості в ціль, якої ви хочете домогтися !!

Дивитися відео на цю тему

З турботою про Вас, Мещерякова Ірина

Що з цим робити?
Звідки береться заздрість і що з нею робити?
Чи точно те, що є об'єктом вашої заздрості, ви хотіли б мати?
Якою ціною йому дісталося те, чим він зараз володіє?
Хотіли б ви пройти через весь цей тернистий шлях до захоплення оточуючих?

Новости