Зчепилися панда і орел, а постраждає Росія

Пекін і Вашингтон готові до торгової війни. Американці хочуть ввести 25% мита на імпорт товарів з Піднебесної, китайці готові відповісти взаємністю. Розбірки продовжаться в СОТ, вдарять по цінам на нафту і, в підсумку, по економіці Росії. Пекін і Вашингтон готові до торгової війни

колаж "Фонтанки"

Дві найбільші економіки світу за розміром ВВП (Росія лише 12-я) почали з'ясовувати стосунки. Американці звинувачують китайців в маніпуляціях з національною валютою і крадіжці інтелектуальної власності. Піднебесна парирує тим, що торгової війни не боїться і має козирі в рукаві. Чи загрожує грати по-жорсткому. Все це може потягнути вниз нафту, рубль і вітчизняний ринок.

Формально початок прямої конфронтації між США і Китаєм поклало розслідування Управління торгового представника США (USTR), яке встановило, що Китай нібито змушує американські компанії платити за вихід на свій ринок, інвестує в американські фірми, щоб отримати стратегічно важливі технології і проводить кібератаки, щоб дістатися до секретної інформації. Втрати від цієї діяльності експерти оцінили в 600 млрд доларів на рік.

У США колосальний дефіцит в торгівлі з Китаєм - від 375 до 504 млрд доларів. Трамп назвав його «найбільшим в світі» і підписав меморандум проти «китайської економічної агресії».

Документ дозволяє ввести 25% мита на більш ніж сотню товарів з Піднебесної, включаючи взуття, одяг і електроніку, поставити обмеження на придбання американських компаній і передачу Китаю технологій. Також Трамп доручив скласти перелік китайських товарів, які були зроблені з використанням незаконно отриманих американських технологій, і ввести проти них мита. Список може розтягнутися на 1300 найменувань.

Але це все загрози. Реально підвищені мита були введені лише на сталь і алюміній, ввезений в США, але не тільки для Піднебесної, а й, наприклад, Росії.

У відповідь Китай заявив, що може ввести підвищені мита на ввезення 128 товарів, вироблених в США . У списку фігурують багато видів фруктів, горіхів, ягід, вин і винної продукції, свинина, а також деякі види сталевих труб, в тому числі для перекачування енергоресурсів, і алюмінієвий брухт. Мита на них виростуть до 15-25%, якщо не вдасться досягти компенсаційної угоди з США.

Крім того, в якості заходів у Китай може, наприклад, обмежити число студентів, які їдуть навчатися в США, що серйозно вдарить по вищих навчальних закладах Америки, і ввести обмеження на експорт добрив в США. І це тільки початок - дві найбільші економіки тісно переплетені і мають практично необмежений простір для взаємних обмежень.

Заробимо і все одно залишимося в мінусі

На цьому можуть заробити окремі компанії. У тому числі і російські. Наприклад, як кажуть експерти, і якщо у випадку з китайської електронікою на ринку США ініціативу будуть готові перехопити Тайвань і Індонезія, то Росія може проявити себе на ринку АПК. Російські сільгоспвиробники із задоволенням займуть місце американських експортерів і поставлять м'ясо курки, соняшникова олія, макуха соняшнику, кукурудзяний шрот. На ринку Піднебесної продукція з Росії подається як екологічно чиста і натуральна. Але загальні негативні тенденції успіх окремих виробників не погасить. Програють від торгової війни все, вважає аналітик Євген Коган.

«Окремі компанії можуть на цьому заробити, - розвиває думку аналітик АТ« Відкриття Брокер »Тимур Нігматуллін. - Ну, припустимо, ми продамо більше добрив. Але ослаблення фінансових ринків, падіння цін на нафту і ослаблення рубля це все з лишком компенсують в гіршу сторону ».

За його словами, торгові війни розвиваються непередбачувано. Подальші дії абсолютно хаотичні, як, наприклад, санкції. Тому на ринку йдуть активні розпродажі ризикових активів.

«Падають в ціні американські, японські, китайські, російські активи. Знижується горизонт планування, інвестори вимагають за більш високий ризик більш високу прибутковість. І тут Росія осторонь не залишиться, навіть якщо не буде прямих наслідків. Введення якихось мит, розпродаж на глобальному ринку перейде до розпродажу на російському фінансовому ринку. Відплив опускає всі човни », - додав Нігматулін.

Важливе питання, наскільки далеко зайде конфлікт. Адже якщо сповільниться світова економіка, то впадуть темпи споживання нафти.

«Якщо це трапиться, то вона почне дешевшати, впаде валютна виручка, ослабне рубль, напевно, Центробанк перестане так активно знижувати ключову ставку. В цілому нічого хорошого в торгових війнах немає, і те, що зараз відбувається, - це виглядає як початок сильного негативу в середньостроковій перспективі », - резюмував експерт.

З ним згоден і Ілля Прилепський, керівник напрямку економічної експертної групи при уряді Росії:

«Судячи по спектру продукції, важко говорити про велику вигоду для Росії. Планується обмеження експорту сільгосппродукції з США. Але це буде першочергове вигода для Бразилії та Аргентини. Потік студентів з Китаю в США може переключити на себе Великобританія. Британія зараз себе активно рекламує в цьому напрямку. Ні в літакобудуванні, ні в автомобілебудуванні, ні в IT-галузі, ні в робототехніці Росія не є значимим гравцем. Тобто для нашої країни ефект буде об'ємно негативним. І зниження загальних темпів зростання призведе до зниження попиту на російські товари ».

На минулому торгової сесії американські біржові індекси продемонстрували найбільше падіння за останні шість тижнів. За підсумками сесії індикатор Dow Jones Industrial Average впав на 2,93%, S & P 500 на 2,52%, індекс Nasdaq на 2,43%. Азія також торгувалася в мінусі. Індекс Московської біржі також відкрився зниженням і падав до оголошення ЦБ про зниження ключової ставки російського ЦБ. Загроза початку торгової війни з Китаєм повернула панічні настрої на світові фондові майданчики.

З іншого боку, опитані експерти відзначили, що заявлені сторонами заходи набудуть чинності не раніше ніж через місяць. А значить, у них є час домовитися про скорочення дефіциту в торгівлі. Трамп уже говорив про те, що його влаштує скорочення на 100 млрд. Американський президент із завидною регулярністю вдається до свого улюбленого методу: гучну заяву, шантаж і потім переговори.

Ілля Казаков, «Фонтанка.ру»

Новости