Жести регулювальника: досить запам'ятати три позиції

Ранкові та вечірні пробки знайомі всім водіям: вони є нагальною темою обговорення в кожному автомобільному форумі.

Для вирішення даної проблеми міська Державтоінспекція в години-пік виставляє регулювальників на найбільш завантажені перехрестя Челябінська, але, на думку деяких водіїв, інспектор ГИБДД тільки погіршує ситуацію.

За словами співробітника відділу пропаганди ДАІ УВС м Челябінська Дмитра Соболєва, основна причина пробок і ДТП полягає в хамстві на дорозі, відсутність у водіїв елементарної культури водіння і взаємоповаги. У час-пік ніхто не хоче поступатися, кожен бажає бути хоч на півметра, але попереду. Результат: перехрестя забитий, у всіх напрямках стопор, серед водіїв хаос - на зелений стоять, на червоний повзуть. Найбільш нетерплячі шукають будь-яку лазівку, щоб об'їхати затор, при цьому забиваючи його ще більше.

Тут-то і потрібна допомога регулювальника, який жестом «Увага» здатний зупинити рух у всіх напрямках і тримати його до тих пір, поки не звільниться перехрестя. На думку співробітників ГИБДД, інспектор заважає тим водіям, які не знають його жестів. Це і є причиною негативного ставлення водіїв до регулювальника.

Частина челябінських автомобілістів не заперечує той факт, що багато жести інспектора їм незрозумілі, або давно забуті. Вони вважають за краще вирішувати складні ситуацію на перехрестях самостійно, здійснюючи при цьому «дрібні» порушення.

Проте, незнання жестів співробітника ДІБДР - це порушення правил дорожнього руху, яке в поточному році загрожує штрафом у розмірі 700 рублів.

У зв'язку з цим вважаємо незайвим нагадати основні позначення жестів регулювальника.

Отже, жести регулювальника мають перевагу перед сигналами світлофорів та вимогами дорожніх знаків пріоритету і є обов'язковими для виконання.

Існує всього три основних положення, які необхідно знати водіям.

Нагадаємо також позначення додаткових жестів:

1) кругові рухи жезлом перед грудьми - вимога прискорити рух транспортних засобів, які їдуть з боку правого і лівого плеча.

2) Помахи лівою рукою зверху вниз (зліва направо) означають вимогу прискорити поворот наліво.

3) Помахи лівою рукою зверху вниз і наліво означають вимогу швидше повертати направо.

4) Права рука вгору - регулювальник дивиться на водія, що не встигає зупинитися, і лівою рукою показує, що можна проїжджати.

Інша категорія, сміється жестами регулювальника, - пішоходи. Точніше сказати, якщо водії жестів регулювальника не пам'ятають, то пішоходи зовсім їх не знають.

Пішоходам необхідно враховувати наступні жести регулювальника:

Слід зазначити, що кожен співробітник ДАІ володіє навичками регулювання, тому на перехресті може виявитися інспектор будь-якого звання. Ці навички постійно закріплюються під час навчальних занять.

Проведене опитування челябінських автомобілістів показав, що велика частина водіїв (близько 82,5%) розуміють сигнали регулювальника. Пішоходи, в свою чергу, практично не знають, що означає той чи інший жест, і не горять бажанням вивчити ПДР.

Дякуємо Відділ пропаганди ДІБДР р Челябінська за допомогу в створенні матеріалу

Новости