Зимова риболовля - Окунь взимку - що може бути простіше?

  1. Окунь взимку - що може бути простіше?
  2. Про користь дивитися мультики
  3. Про користь дивитися на барометр
  4. Про користь міняти горизонти
  5. Про користь тонких снастей

Окунь взимку - що може бути простіше?

Г. Семенов

Дуже спірне це вираз. Так, ми звикли до того, що окунь - предмет полювання не особливо вибагливі, і про систематичних підходах до його ловлі замислюємося дуже рідко. Ось лунка. Здавалося б, прекрасне окуневе місце: глибина метра півтора, слабенькі завихрення течії, є мальок, на дні пісочок і камінчики, невеликий звалювання. А "смугастий" не клює. Найчастіше ми плюємо на цю лунку і йдемо ловити далі. Але не варто поспішати: киньте погляд в цю загадкову дірочку в льоду - і, може, почнете розуміти в окуневої життя трохи більше.

Про користь дивитися мультики

"Дивитися мультики" - на нашій мові це ловити вприглядку. Чесно кажучи, не всі рибалки намагаються заглянути в лунку. Яке там - ніколи! Потрібно швидше обловить - так бігти далі, вишукуючи окуневу зграю. І це, з одного боку, правильно - зимника-окунятніка ноги годують. Але з іншого - адже і з вами не раз бувало: ось ще вчора і позавчора, а то і рік-два назад на даному конкретному ділянці водосховища окунь клював, а сьогодні - баста. Але ж не може бути, щоб окунь просто так пішов з насидженого місця кудись далеко. Принаймні - в повному складі.

В один з таких невдалих днів я вирішив заглянути в лунку, а коли очі звикли, на свій подив помітив смугасті спини окунів, які цікавилися блешнею або блешнею, але щось їм завадило нормально клюнути. А після того як своїми очима бачиш рибу, вже простіше ловити. По крайней мере, знаєш, що під тобою окунь, нехай він і в пасивному стані. Тепер важливо підібрати до нього ключик.

На жаль, не всі водойми мають чисту прозору воду, тому спектр огляду для нас дуже скорочений - на водосховищах Волги, наприклад, це близько двох метрів. Далі вже дуже важко розглянути дно і рибу. Саме дно теж має бути хорошим - світлий піщаний фон для нас багато краще темного мулу або каменів.

Хтось скаже: навіщо, мовляв, напружувати шию і намагатися щось вгледіти в лунці своїми очима, куди простіше перевірити ехолотом. На жаль, ехолоти не дають повної картини. Ну, скажіть мені, як ви зможете по ехолоту визначити, з якого боку окунь атакує блешню? Пам'ятайте моменти, коли при лові на мормишку після підсічки вам доводилося бити окунів "по губах"? Відсотків на вісімдесят ці окуні клювали з протилежного від гачка боку приманки. І при лові вприглядку відмінно видно, як окунь, та й взагалі будь-яка інша риба, реагує на приманки. Дуже корисно знати ці речі.

Або ось інший цікавий момент. На одній лунці ловиться все підряд - і великий, і дрібний окунь. Вам, звичайно ж, хочеться, щоб частіше клював великий, а невеликий сидів у воді і не висовувався. А це дуже просто зробити, головне, - бачити весь підлідний процес.

Ось до вашої блешні кидається дрібниця, зазвичай випереджає своїх більших побратимів. То один окунішка робить вельми зухвалі наміри схопити приманку, то інший поспішає, а великий окунь стоїть трохи нижче - і пильно спостерігає. Його щось насторожує - і, як правило, після однієї - двох упіймань дрібного окуня великий залишає дане місце.

Наше завдання - відсікти спроби мелкотні з'їсти приманку. Граємо блешнею, піднімаємо її вище, невеликі "матросики" слідують за нею. Як тільки вони починають атакувати приманку, різко скидаємо її на дно. Після цієї операції матросики найчастіше втрачають інтерес до нашої блешні, зате великий окунь скористається легкої поживою і з задоволенням підніме її з дна.

Про користь дивитися на барометр

На жаль, не завжди і не скрізь ми маємо можливість ловити вприглядку. Дуже часто нам доводиться діяти наосліп, і дуже складно сказати, в якому місці в конкретному випадку концентрується "смугастий". Окуні люблять подорожувати - бродити по водосховищу. Занадто далеко від звичних місць вони йдуть рідко, але іноді кардинально змінюють місця своєї стоянки і годівлі в межах однієї зони плеса. Те різко вийдуть під берег, то підуть в глибину. І першопричину тут слід шукати, на мою думку, в скачках тиску.

Особливо яскраво це проявляється ближче до останнього льоду. Тиск скаче - окунь теж скаче. Пам'ятаю, три дні поспіль ловив у одного острова на Чебоксарської водосховище. У перший день при падаючому тиску окунь був вкрай пасивний - дуже вибірково підходив до розміром і формою блешні: брав лише на крохотулю-дробіночку і, в буквальному сенсі, ділків ніс від мотиля, незважаючи на те, що мотиль був наісвежайшая. Стояв на середній глибині - близько двох метрів, і брав приманку трохи вище дна, майже пів води. У другий день виглянуло яскраве сонце, вітер стих, тиск почав раптом різко зростати. Протягом дня воно досягало максимальних відміток - і окунь у мене на блешні зовсім не брав, а вчорашня лідируюча дробіночка залишилася не при справах. Зате варто було опустити в лунку блешню, як я тут же спіймав, а незабаром знайшов і потрібний горизонт лову: весь окунь в цей день стояв під самою крайкою льоду і був гіперактивна. Він хоч і не помічав блешні, але болісно мої трохи на атоми не розчув. Загалом, на всій ділянці водосховища при високому тиску окунь вийшов під лід. До третього дня ситуація, що називається, устаканилася: тиск рівно трималося на середній позначці, і окунь, несподівано для мене, вийшов на мікроскопічні глибини - під моєю найвдалішою лункою в той день шар води був сантиметрів 10, напевно. І я з трудом "корчував", розгортаючи і направляючи в лунку гребучий до півкіло.

Приклад цього дуже показовий: тиск явно впливає на окуневе настрій - і той змінює місця свого проживання і по-різному реагує на приманки.

Чесно кажучи, система мені не зовсім зрозуміла. Відсотків на 80 вірна ось така теорія: тиск піднімається - окунь з дна піднімається вище, щоб зняти з себе частково водне тиск. Показник падає - і окунь опускається глибше, іноді йдучи на великі глибини, хоча може затриматися і у кромки льоду, якщо раптом знайде там щось цікаве. Непередбачуваний окунь в дні зі стабільним тиском: може виявити себе де завгодно, і найчастіше - в найнесподіваніших для нас місцях. А ось рівень активності від тиску сильно, я вважаю, не залежить. По крайней мере, це стосується окуня. Активність "смугастого" - це фактор, швидше за залежить від наповненості його живота - їжею чи, або навіть власної ікрою. На одному водосховище різні зграї окунів поводяться по-різному: хтось активно харчується, хтось ліниво і задумливо верне носа від усього. І тут, я так вважаю, все просто: вся сіль в тому, голодний окунь чи ні.

Про користь міняти горизонти

Окуні рідко ведуть себе як якісь мині, і щоб зловити окуня, не потрібно весь час акцентувати свою увагу на придонних ділянках. Окунь по своїй натурі - пелагічний, любить постояти і в товщі води, і де-небудь під поверхнею, буває і у дна стирчить. "Виштовхнути" окуня може тиск, а іноді окунь сам змінює горизонт услід за об'єктом полювання.

На більшості водосховищ основними харчовими об'єктом місцевого окуня, та й не тільки його, стає рибка тюлька. Та сама легендарна жирна риба, яка на вагу золота. Тюльки цієї на наших водоймищах - хоч ложкою черпай. Найчастіше рибалки купують тюльку в рибальських магазинчиках і у спекулянтів на зупинках, і коштує вона від рубля до п'яти, в залежності від сезону і численності цієї рибки в уловах.

Так ось, тюлька ця страх як любить подорожувати по всьому горизонтів води - від самої поверхні до самого дна, причому на глибинах вельми солідних. За рибкою переміщається і окунь. Коли "полосатик" піднімається у верхні шари за тюлькою, то зловити його нескладно, головне - виявити горизонт, на якому тюлька ця варто.

Буває й така ситуація, що піднявся у верхні шари окунь сповнений апатії - і ні на які приманки не трапляється. Просто тупо стоїть, мляво ворушачи плавниками, і зовсім не реагуючи на наші хитрощі. З цим все складно: як ні упирайтеся, багато зловити не вийде в будь-якому випадку. На спокійних, без течії, ділянках водосховища дуже часто доводиться натикатися на що стоїть біля дна кілька пасивного окуня. Хоч клювання і починаються відразу після пробиття лунки, але вони мляві, невиразні і здебільшого абсолютно порожні. У кращому випадку попадеться окунь-другий, і зграйка, задовольнивши свій інтерес до приманки, перестає на неї реагувати. По крайней мере, на колишньому рівні - у дна, вони зовсім не попадаються, максимум - проводжають мормишку, коли вона піднімається вище. І, треба віддати належне, проводжають вони мормишку наверх з якоюсь маніакальною запопадливістю. Оточують приманку з усіх боків і йдуть слідом за нею все вище, і вище. І на якомусь певному рівні починають активно клювати! Ті самі окуні, що ще пару хвилин тому мляво стояли у дна і практично не намагалися з'їсти мормишку, тепер готові розірвати її на частини! Все це мені доводилося бачити в лунці. З чим пов'язана така цікава особливість окуневого поведінки, сказати складно, але відбувається таке дуже часто.

Пару раз коли, намагаючись відкрити нові місця, я ходив далеко за нашими водохранилищам, то наражався на найпотужніші зграї окунів. Вони стояли дуже щільно на глибинах до 5 м і так густо, що навіть було не зрозуміло - води більше або окунів. Причому розташовувалися "смугасті" від самого дна до нижньої кромки льоду. І ловилися-то просто чудово: конкуренція в такій зграї приголомшлива - і жодна принада не залишалася без уваги.

На малих і середніх глибинах практично завжди я вважаю за краще ловити впівводи - незалежно від того, ловлю я на мормишку або блешню. Чому, запитаєте ви, саме впівводи? А все дуже просто: що знаходиться в середніх шарах води приманка помітна з більшої відстані, ніж якщо вона знаходиться у самого дна. Зір риб побудовано так, що вони добре бачать предмети зверху. Таким ось чином при лові на малих і середніх глибинах впівводи значно розширюється "зона дії" нашої приманки - і клювань у нас буде трішки більше, ніж у тих, хто постійно тримає приманку у дна. І навіть при такому методі іноді корисно опустити приманку на дно і постукати по ньому - окуням таке подобається.

Про користь тонких снастей

Окунь не любить грубізни. У хвилини затяжної депресії він дуже скрупульозно підходить до товщини волосіні, розміром і навіть вазі блешні. Окунь просто обожнює вольфрам. Маленькі, але важкі блешні дещо краще спрацьовували на окуня, ніж більш об'ємні свинцеві однаковою з ними маси. У чому секрет - сказати складно. А ось плотва реагує на вагу блешні діаметрально протилежно. Дуже цікавий факт, і, думаю, іхтіологам варто присвятити свій час вивченню цього явища.

На окуня я рідко ставлю волосінь товщі 0,1 мм. Звичайно, з кілограмовим Горбачов впоратися складно, але чи часто трапляються вони - кілограммовікі ці? Зате більш тонка волосінь дасть нам більше клювань. Ну а в разі зальоту великого окуня можна і попотіти - не за цим ми ходимо на риболовлю?

На цьому цей короткий матеріал хочу закінчити і попрощатися. Це були чотири спостереження, які, сподіваюся, допоможуть вам трішки більше розуміти в цікавого життя зимових окунів, яких зловити, виявляється, не так і просто.

Спортивне рибальство № 2 - 2007 р

Публікується з дозволу редакції.

Ще статті по темі:

А. Яковлєв Мормишку ДЛЯ окуня

А.Андреев ЕКСТРІМ-балансир

Окунь взимку - що може бути простіше?
Ну, скажіть мені, як ви зможете по ехолоту визначити, з якого боку окунь атакує блешню?
Пам'ятайте моменти, коли при лові на мормишку після підсічки вам доводилося бити окунів "по губах"?
Чому, запитаєте ви, саме впівводи?
Звичайно, з кілограмовим Горбачов впоратися складно, але чи часто трапляються вони - кілограммовікі ці?
Ну а в разі зальоту великого окуня можна і попотіти - не за цим ми ходимо на риболовлю?

Новости