Житель Підмосков'я вирішив дістатися до Владивостока на конях

Кіннозаводчик з Сергієво-Посадський району Павло Мощалков зібрався подолати шлях довжиною в 9800 км

Кіннозаводчик з Сергієво-Посадський району Павло Мощалков зібрався подолати шлях довжиною в 9800 км. Єдиним засобом пересування групи під його керівництвом стануть 12 скакунів донської породи. За півроку ентузіастам належить дістатися з Москви до берегів Тихого океану.

Павло Мощалков створив кінний завод в селі Кузьмино 14 років тому, коли вирішив врятувати найдавнішу російську породу донських коней. Свого часу їх практично винищили - на всю країну залишилося не більше двох сотень тварин. Сьогодні в господарстві Мощалкова налічується 100 голів коней, більше 30 з яких є призерами та чемпіонами виставок, передає «Підмосков'ї сьогодні» .

«Донська кінь - це кінь козача, військова. Сама витривала в світі. За нею числиться рекорд - такий кінь може пройти під сідлом 311 кілометрів на добу », - розповідає кіннозаводчик.

Бажаючи популяризувати донську породу, Мощалков і задумав кінний похід «Від Єрмака до Хабарова» протяжністю 9800 км. Хода, в якому візьмуть участь 12 вершників на конях, буде присвячено пам'яті знаменитого отамана козаків, завойовника Сибіру, ​​Єрмака Тимофійовича.

«У 2016 році виповнилося 405 років з того моменту, як Єрмак увійшов до Сибіру, ​​але наш похід в цьому році не відбувся через низку серйозних причин, тому маємо намір зробити його в наступному. Ми пройдемо весь шлях одним махом, щоб показати світу, що таке російська кінь! »- додає Мощалков.

Маршрут кінного походу, який пролягає через всю країну - від Москви до Владивостока, поки прокладений тільки на карті. Тепер ентузіастам належить підготовчий етап довжиною в півроку.

«У Сибіру населені пункти знаходяться досить далеко один від одного, тому, можливо, нам доведеться взяти польову кухню, - вважає Мощалков. - Потрібно вирішити і питання з кормом. Якщо брати овес, то буде потрібно гнати з собою цілий ешелон автомобілів. Тому ми візьмемо спеціальні мюслі з розрахунку 2,7 кг в день на коня ».

Крім того, і коней, і вершників чекають серйозні тренування. Зараз прогони тривають годину-півтора, але ближче до походу інтенсивність навантаження збільшиться. Адже під час походу групі доведеться долати по 70 - 90 кілометрів на день.

Старт експедиції намічений на квітень. Прибути до Владивостока мандрівники розраховують до жовтня. У подорож до берегів Тихого океану відправляться тільки випробувані жеребці і вершники - учасники попередніх кінних походів. До складу групи також увійдуть лікар-травматолог, ветеринар, картограф і інші фахівці.

Примітно, що пригода буде виключно чоловічим.

«У козаків залізне правило: вони кобил завжди берегли. Кобила - це матуся, вона повинна давати лошат. А в бій йшли тільки на конях або мерина. Цього правила дотримуємося і ми. За цих же міркувань в поході не буде жодної жінки », - пояснює кіннозаводчик.

«Моя Планета» розповідала і про інших мандрівників, що підкорюють простори нашої Батьківщини нетривіальним способом. Так, Олександр Рендак дістався з Петербурга в Москву на самокаті, Микола Павлов і Олександр Вігандт доїхали з Москви до Якутії на велосипедах, а пенсіонер Олександр варенка добіг до столиці зі Східного Сибіру.

Новости