Зйомка інтер'єру з панорамним штативної головкою

Нечасті у мене замовлення на панорамну зйомку. Тому фірмової панорамної головкою досі не обзавівся. Більш того, спробувавши в справі багаторядну панорамну головку Manfrotto був пригнічений тим, що її твердість не краще моєї саморобної головки. Можуть бути змазування на довгих витримках.

Крім того майданчик кріплення камери манфроттовской головки універсальна, а значить фіксація камери відбувається лише одним гвинтом. У моїй конструкції є спеціальний додатковий виступ, що виключає поворот камери щодо майданчика кріплення. Цей виступ поєднується з технологічним отвором в камері поруч зі штативним гніздом. Але це не дуже великий мінус. Це плата за універсальність. На моїй саморобної панорамної голівці можна встановити тільки дзеркальні камери Canon, а на майданчику Manfrotto камеру будь-якого виробника.

З плюсів Manfrotto: точність виставлення об'єктива по безпаралаксной точці значно вище. Більш того, виставити об'єктив значно швидше і простіше.

Про розумний термін безпаралаксная точка і методи її визначення писати нічого не буду. Часто зустрічаю вживання терміна нодальная точка замість терміна беспаралаксная точка. Мені важко судити, чи правильно це, чи не виникає тут плутанини? Це одне і те ж чи ні? Краще з цього приводу звернутися до фізиків-оптиках.

Єдине зауваження. Панорамна головка обов'язковий атрибут панорамної зйомки. При використанні звичайної штативної головки або при повороті об'єктива не навколо безпаралаксной точки ви намучиться з Паралакс (особливо на ближньому плані). Паралакс це в загальному випадку зміщення зображення. Про одну його різновиди я вже згадував у статті Коротше витримки синхронізації 2 . Тут же інший вид паралакса зміщення предметів переднього і далекого плану щодо один одного. Чи не будете враховувати цей момент утрудните постобработку. Можливо, коли-небудь розповім як налаштовую систему головка-фотоапарат по беспаралаксной точці.

Можливо, коли-небудь розповім як налаштовую систему головка-фотоапарат по беспаралаксной точці

Повернемося до власне панорамі. Зазвичай я починаю зйомку з лівого нижнього кута. Перед цим роблю перевірочні кадри, контролюючи горизонтальність переміщення камери. Інакше панорама піде вгору або вниз. І після склейки ви багато просто відріже. Тому горизонтальність переміщення фотокамери перевіряти обов'язково. Краще мати панорамний головку з бульбашковим рівнем. Нижче наведено не зовсім типовий випадок догляду вгору при переміщенні справа наліво (панорама в 2 ряди по 6 кадрів). Тут всю інформацію вдалося врятувати. Просто кадрування спеціально зроблено щільне.

Просто кадрування спеціально зроблено щільне

Далі йде важкий вибір експозиційних параметрів (діафрагма і витримка). Справа в тому, що різні зони фотографируемого приміщення як правило різко відрізняються по освітленості. Десь зовсім темний куток, де-то яскрава локальне підсвічування (наприклад, вітрина або вікно). Я знімаю з однаковими параметрами для всіх кадрів. Але є і ті, хто до кожного кадру підбирає свою витримку. При різної витримці ускладнюється процедура склеювання панорами. Діафрагма, зрозуміло, не змінюється. Інакше зображення вийти неприродним.

Тепер про фокусування. Відразу перемикається на ручний фокус. Ніякої автоматики!

Як правило, глибину різкості (ГРИП) вибирають такий, щоб в різкості виявилися предмети як ближнього, так і далекого плану. Особливо важливий ближній план. Предмет не в фокусі на передньому плані часто викликає дискомфорт у глядача. Якщо на передньому плані немає предметів, то за вихідне відстань, з якого повинна відчуватися зона різкості, слід приймати висоту штатива (особливо якщо знімаєте сферичну панораму). Фактично висота штатива це відстань від камери до статі. А підлога повинна вже бути в різкості. Таким чином, в різкості має бути все від полутра метрів і далі.

Якщо знімаєте сферичну панораму для сайту, то у верхній і нижній точках панорами залишаються дірки (стелю і штатив). Їх усувають в растровому редакторі. Для цього камеру знімають зі штатива, прибирають штатив і роблять два додаткових знімка: центральна точка стелі і місце, де стояв штатив.

Склейку панорами веду в додатку PTGui. Звичайно, зараз і Photoshop CS непогано справляється з цим завданням, але мені звичніше PTGui. Причому я користуюся досить старою версією. До цієї версії доводиться доустанавливать плагін Smartblend, що допомагає краще вирівнювати по яскравості переходи між кадрами (не знаю, як справи з цим справа в нових версіях програми). Плагін Smartblend особливо актуальний для тих, хто знімає з використанням різних витягів (про це я говорив трохи вище), або в разі зйомки на пленері з використанням поляризаційного фільтра.

Остаточно доводжу кадр вже в Photoshop CS.

Для 3D-панорам знадобитися ще додаток Pano2VR або йому подібне. У Pano2VR я створюю файл у форматі swf або файл у форматі mov. Потім цей файл вбудовується в сайт.

Пару слів про виробників панорамних головок. Чи завжди хороша головка коштує дорого? гляньте сюди https://www.linkdelight.com/PK001-Pro-Panorama-Kit-With-Panoramic-Tripod-head+Gimbal-Bracket.html Менш 5.5 тисяч рублів разом з доставкою в Росію.

Удачі в роботі і натхнення в творчості!

Мені важко судити, чи правильно це, чи не виникає тут плутанини?
Це одне і те ж чи ні?
Чи завжди хороша головка коштує дорого?

Новости