Зловмисники від імені Нацбанку крадуть дані банківських карток українців

Шахраї не припиняють спроб заволодіти грошима довірливих українців - в Україні знову активізувалася стара схема шахрайства, мета якої змусити жертву повідомити платіжні дані карти.

Зловмисники розсилають людям вже звичні SMS: «Vasha kartka bude zablokovana bankom. Terminovo proidit 'avtorizaciu, abo zatelefonuite: +38 (044) -229-82-13; +38 (044) -332-12-98 ». І вказують два київських номера. При цьому акценту на конкретному банку не роблять - очевидно, злочинцям байдуже, з якою карти можна вкрасти гроші.

У Києві "ріелтори" здавали чуже житло

Більш того, повідомлення розсилають без розбору, без прив'язки до бази даних конкретного банку. Принаймні SMS, про який стало відомо UBR.ua, за інформацією отримав його людини, надійшло на неприв'язаним до банківських аккаунтів номер.

UBR
UBR.ua так і не зміг додзвонитися за жодним вказаною в повідомленні номером. Чи то «оператори» не встигають опрацювати всі дзвінки після масової розсилки, то чи проводять якусь перевірку, щоб не потрапити на телефон «занадто розумного» банківського клієнта.

Однак через кілька хвилин шахраї передзвонили самі. Представилися співробітниками неіснуючого «сервісного центру Національного банку», для переконливості попросили уточнити мету дзвінка, а потім поцікавилися, карти яких національних банків використовує абонент.

Українським банкам виписали з фінмоніторингу 5 мільйонів штрафів, і вони все оплатили

На жаль, розмова вийшла короткою. У відповідь на зустрічне запитання, чи має на увазі оператор сервісцентру під «національним» неодмінно державний банк, шахраї поклали трубку. Очевидно, їх схема роботи не передбачає спілкування зі складними клієнтами, які задають недоречні запитання.

Втім, навіть без продовження бесіди абсолютно ясно, що дізнавшись ім'я банку, шахраї вимагали б вказати секретний CVV / CVC код, щоб розблокувати картку. Власне, тільки ці дані їм і потрібні, щоб отримати можливість здійснювати платежі з карти. У разі, якщо та підключена до системи додаткової аутентифікації Secure Code, шахраї також можуть попросити повідомити SMS, який прийшов на номер власника картки.

Як повідомили UBR.ua в прес-службі Національного банку, ніяких SMS відомство не розсилав і не має наміру розсилати українцям. А всі спроби дізнатися платіжні дані карти автоматично слід розцінювати як шахрайство.

І традиційно порекомендували нікому не повідомляти по телефону CVV / CVC код . А після будь-яких підозрілих дзвінків і повідомлення звертатися в службу підтримки банку емітента, номер якої зазначений на звороті карти.

Новости