Зміни в Податковому Кодексі України

Вивчаємо законопроект змін до Податкового Кодексу України.

Обов'язкові реквізити при заповненні податкової накладної:

код УКТ ЗЕД - для товару,

код ДКПП - для послуги

Відповідно до проекту Закону України від 07.11.2016 р № 5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» передбачається внесення змін і доповнень до Статті 201. (ПКУ) Податкова накладна.

Законопроектом (в п. 201.1. (І) ПКУ) передбачено, що код УКТ ЗЕД в податковій накладній буде вказуватися не тільки для підакцизних товарів та товарів, ввезених на територію України, а й при здійсненні будь-яких оподатковуваних ПДВ операціях.

При цьому, при поставці товару необхідно буде вказувати не менше чотирьох перших цифр коду товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг - не менше чотирьох перших цифр коду послуги відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг (ДКПП).

У податковій накладній коди товарів і послуг, як обов'язкові реквізити, повинні будуть вказуватися в окремій графі.

Як правильно класифікувати товари відповідно до УКТ ЗЕД?

УКТ ЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності) - це товарна номенклатура Митного тарифу України, яка використовується для регулювання зовнішньоекономічної діяльності, ведення зовнішньої торгівлі та здійснення митного оформлення товарів. Також УКТ ЗЕД застосовується і для цілого ряду операцій на внутрішньому ринку, зокрема для податкових цілей.

Для визначення коду товару необхідно мати чітку інформацію:

? Що собою являє даний товар, власне, що це?

? З чого він виготовлений?

? Для чого він використовується?

? В якому вигляді (як) він використовується?

? Єдине це можливе місце в класифікаторі?

Узагальненими критеріями при класифікації є матеріал або матеріали, з яких зроблений товар (-и), і функції які товар виконує. Важливими критеріями також є ступінь переробки товару, приналежність до тієї чи іншої галузі промисловості або призначення товару.

Передбачається, що принцип однозначного віднесення товарів до класифікаційних групувань, який суворо дотримується в УКТ ЗЕД, основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД, примітки, які мають юридичну силу, допоміжні робочі матеріали дозволяють всім зацікавленим особам самостійно визначати класифікаційні коди більшості товарів. Але дуже часто товари класифікуються неправильно.

Особливу увагу необхідно звертати на тексти приміток до розділів та груп. Примітки - це текстовий матеріал, який має юридичну силу, що передує класифікаційної частини УКТЗЕД та уточнююче значення кожної класифікаційної угруповання. Основні функції приміток:

♦ виключати або включати товари з / в товарні угрупування;

♦ визначати значення термінів з метою запобігання перевантаження текстів товарних позицій;

♦ пояснювати поняття, тому що тлумачення тих чи інших слів, термінів, наявних в УКТ ЗЕД, необов'язково відповідають їх загальновизнаного поняття, а також існуючі ГОСТи не завжди застосовні в номенклатурі;

♦ рекомендувати кодування певним чином тих чи інших категорій товарів.

Українська товарна номенклатура УКТ ЗЕД нараховує понад 3 тисячі позицій і роз'яснень до них, до того ж існує ціла маса листів Державної митної служби, які роз'яснюють особливості класифікації тих чи інших товарів, методології класифікації, тому підібрати код товару, в деяких випадках, буває важко навіть професіоналу .

Якщо Вам необхідно правильно визначити код УКТ ЗЕД на товар або код ДКПП на послугу - звертайтеся до фахівців Харківської ТПП!

Торгово-промислові палати в Україні у своєму розпорядженні кваліфікований штатом експертів, товарознавців, інженерів, митних брокерів і тому визначення кодів за товарною номенклатурою, в якості незалежного експерта, є традиційною історичною функцією ТПП, визнаної уповноваженими міністерствами і відомствами України.

Фахівці відділу ділової інформації Харківської ТПП мають багаторічний досвід класифікації товарів різних галузей промисловості - хімічної, харчової, текстильної, деревообробної машинобудівної, електротехнічної, металургійної та багатьох інших.

Експертний висновок за кодом товару, видане торговельно-промисловою палатою - це авторитетна думка експертів і може бути використано як вагомий аргумент при класифікації товару в митних цілях. Експертний висновок ТПП необхідно для отримання ліцензій на експорт / імпорт певних видів товарів, для правильного заповнення податкових декларацій з ПДВ, податкових накладних та інших документів, де законодавством передбачено застосування кодів УКТ ЗЕД.

Експертний висновок видається без обмеження терміну дії (якщо воно не прив'язане до конкретного договору (контракту)), тобто, - діє воно до внесення змін до законодавства України або змін рецептури виробником.

Крім того, Експертний висновок Харківської ТПП має статус юридичного документа і приймається до розгляду судовими органами у вирішенні спірних ситуацій.

З питання отримання Експертного висновку за кодами УКТЗЕД та ДКПП
звертайтеся до фахівців ХТПП за телефонами: (057) 714-96-84, 714-96-90
або e-mail: [email protected] .

Відділ ділової інформації Харківської ТПП

Начальник відділу - Приходько Світлана Миколаївна

Як правильно класифікувати товари відповідно до УКТ ЗЕД?
Що собою являє даний товар, власне, що це?
З чого він виготовлений?
Для чого він використовується?
В якому вигляді (як) він використовується?
Єдине це можливе місце в класифікаторі?

Новости