Зміст екологічного виховання дітей дошкільного віку: цілі, перспективний план, проект з екологічного виховання дітей

  1. Екологічне виховання дітей раннього віку за планом самоосвіти
  2. Завдання екологічного виховання звичайних і розумово відсталих дітей дошкільного віку
  3. План і система екологічного виховання дітей середнього дошкільного віку
  4. Зміст екологічного виховання дітей в дошкільний період

У перекладі з грецької «екологія» позначає вчення про Будинку-Батьківщині (Екос - житло, будинок, батьківщина, а логос - вчення) У перекладі з грецької «екологія» позначає вчення про Будинку-Батьківщині (Екос - житло, будинок, батьківщина, а логос - вчення). Таке тлумачення цього слова як не можна краще відображає сутність змісту екологічного виховання дітей в садку і школі, яке проводиться у вигляді розвиваючої гри.

Проблеми екологічного виховання підростаючого покоління в даний час вийшли на перший план. З чим же це пов'язано? Вся справа в діяльності людини, яка часто є безграмотною, марнотратною, абсолютно неправильною з точки зору екології. Така діяльність в кінцевому підсумку призводить до порушення екологічної рівноваги, і природа відповідає нам катаклізмами.

Кожна людина, яка зараз, будучи вже дорослим, приносить шкоду навколишньому його природі, колись теж був дитиною, якій вчасно не пояснили в, ніж її цінність не навчили, як правильно з нею поводитися. Саме тому так велика роль дошкільних виховних установ у формуванні правильного ставлення дітей до природи. План екологічного виховання дітей покликаний вирішити цю проблему і прищепити дітям основи нормального поведінки і спілкування з тваринами і рослинами.

Екологічне виховання дітей раннього віку за планом самоосвіти

Екологічне виховання дітей - це прищеплення основних принципів моральності і духовності, розвиток інтелекту. Тема взаємодії природи і людини з давніх часів була дуже актуальною. Вона оспівувалася поетами і художниками в своїх картинах.

Однак до недавнього часу вона не стояла настільки гостро як зараз, коли загроза екологічної кризи або навіть масштабної катастрофи буквально нависла над людством. Цілі екологічного виховання дітей - усвідомлення ними значущості природи і її краси.

Процес формування особистості дитини взагалі і екологічне виховання дітей раннього віку за планом самоосвіти спирається на систему знань, що включає в себе елементарні відомості біосфері, тобто про тварин, рослинах, неживій природі і людині.

При цьому особливе місце в цій системі повинні займати саме знання про людину - частинці природи, розумному істоту, від діяльності якого залежить майбутнє біосфери.

Завдання екологічного виховання звичайних і розумово відсталих дітей дошкільного віку

Основні завдання екологічного виховання звичайних дітей дошкільного віку полягають в тому, щоб:

  • прищепити дітям з самого раннього віку гуманне ставлення до природи, тобто дати моральне виховання;
  • сформувати у дитини розуміння системи екологічних знань і уявлень про світ, тобто забезпечити інтелектуальний розвиток;
  • розвинути естетичні почуття, навчити побачити і відчувати красу природи, захоплюватися нею і розуміти, що її потрібно берегти;
  • залучити дітей до участі в догляді за тваринами і рослинами.

Всі складові план екологічного виховання дітей середнього віку взаємопов'язані. Так, наприклад, гуманно ставлення до навколишньої природи з'являється у міру того як людина усвідомлює той факт, що світ навколо нас неповторний і має потребу в турботі. Закріпити це розуміння допомагає практична діяльність, наприклад, догляд за мешканцями живого куточка або кімнатними рослинами.

Особливої уваги вимагають завдання екологічного виховання розумово відсталих дітей, яким набагато складніше освоїтися в навколишньому їхньому світі. У цьому випадку завдання дещо ускладнюється, а прийоми навчання стають більш специфічними.

План і система екологічного виховання дітей середнього дошкільного віку

Щоб досягти поставленої мети екологічного виховання дітей дошкільного віку - розкрити перед дитиною всю красу природи, допомогти її побачити і усвідомити - необхідно щоб сам педагог жив в гармонії з нею Щоб досягти поставленої мети екологічного виховання дітей дошкільного віку - розкрити перед дитиною всю красу природи, допомогти її побачити і усвідомити - необхідно щоб сам педагог жив в гармонії з нею. Навіть самий грамотний і до дрібниць продуманий план роботи з екологічного виховання дітей провалиться, якщо у педагога немає контакту з дітьми. Вкрай важливо щоб діти слухали і прислухалися до педагога, були готові наслідувати кожного його руху.

Незважаючи на свій вік, діти дуже уважні і спостережливі, вони чітко можуть відрізнити негативні і позитивні моменти в діях дорослих. Екологічна вихованість людини має на увазі щиру любов до природи, її постійне пізнання, розуміння і збереження. Завданням екологічного виховання дітей як раз і є розвиток і збереження цих людських якостей.

Тому, для того щоб система екологічного виховання дітей дошкільного віку працювала і давала свої плоди, необхідно створити сприятливе середовище. У ній на своєму особистому досвіді і прикладі дорослі повинні демонструвати дітям правильне відношення до живої і неживої природи. Крім цього в міру можливостей потрібно активно, спільно з дітьми брати участь у природоохоронній діяльності.

Зміст екологічного виховання дітей в дошкільний період

Дошкільний період - це дуже важливий етап в житті кожної дитини Дошкільний період - це дуже важливий етап в житті кожної дитини. Саме в цей час відбувається максимально активну і продуктивну розумовий і фізичний розвиток , Формується особистість, закладаються моральні якості особистості та риси характеру. Саме тому з одержание екологічного виховання дітей дошкільного віку має бути якісним, різноплановим і максимально корисним.

У віці 3-6 років у дітей формуються найглибші і важливі почуття, хоча і в досить примітивній формі. Вони починають розуміти, що таке чесність, правдивість, почуття обов'язку, любов до ближніх, повага до праці та ін.

Проект по екологічному вихованню дітей - обов'язкова складова виховного процесу в будь-якому дошкільному закладі.

Правильно складений план і грамотно проведене навчання допоможе маленькій людині сформувати систему знань про природу. Педагог повинен навчити дітей:

  • бачити і розуміти взаємозв'язок між тими чи іншими явищами;
  • відгукуватися емоційно і оцінювати побачене ними навколо;
  • освоювати природу на практиці, створювати умови для нормальної життєдіяльності живих організмів.

Важливим засобом формування екологічної культури гармонійно розвивається особистості є саме перспективний план екологічного виховання дітей. Він має на увазі навчання, розраховане на тривалий період часу.

Стаття прочитана 6 034 раз (a).

З чим же це пов'язано?

Новости