Знамениті і великі інформатики та програмісти

Wilhelm Schickard

(1592 - 1635)

(1592 - 1635)

Комп'ютер історія починається в 1623 році, коли Wilhelm Schickard побудований людства, перший автоматичний калькулятор.
Schickard ігрова машина може виконувати базові арифметичні операції над цілочисельними входи. Його листи Кеплер, який відкрив закони руху планет, пояснити застосування його "розрахунок годин" для розрахунку астрономічних таблиць.
Non - programmable Schickard машина була заснована на традиційній десятковій системі числення. Лейбніц згодом виявив більш зручний двійковій системі (1679 г.), важливим елементом першої в світі робочої програми - контрольованим комп'ютером, через Zuse (1941).

Готфрід Вільгельм фон Лейбніц

(1646-1716)

Лейбніц, який іноді називають останній універсальний геній, винайшов, по крайней мере, дві речі, які важливі для сучасного світу: обчислення і двоичная арифметика на основі біти.

Сучасні фізики, математики, інженерії, було б немислимо без колишніх: фундаментальний метод роботи з нескінченно малими числами. Лейбніц був першим, щоб видати його. Він розробив його навколо 1673. У 1679 році він удосконалив нотацію для інтеграції і диференціації, які все ще використовують сьогодні.

Двійкова арифметика на основі дуальної системи він винайдений близько 1679, і опублікована в 1701 році. Це і стало основою практично всіх сучасних комп'ютерів.

Чарльз Беббідж

(26 грудня 1791 - 18 жовтень 1871)

Британський математик і винахідник, автор праць з теорії функцій, механізації рахунку в економіці; іноземний член-кореспондент Петербурзької АН (1832). У 1833 розробив проект універсальної цифрової обчислювальної машини - прообразу ЕОМ. Беббідж передбачив можливість вводити в машину інструкції за допомогою перфокарт. Однак і ця машина не була закінчена, оскільки низький рівень технологій того часу став головною перешкодою на шляху її створення. Чарльза Беббіджа часто називають «батьком комп'ютера» за винайдену їм аналітичну машину, хоча її прототип був створений через багато років після його смерті.


Лавлейс серпня Ада

(10 грудня 1815 - 29 листопада 1852)

А.Лавлейс розробила перші програми для аналітичної машини Баббедж, заклавши тим самим теоретичні основи програмування. Вона вперше ввела поняття циклу операції. В одному з приміток висловила головну думку про те, що аналітична машина може вирішувати такі завдання, які через труднощі обчислень практично неможливо вирішити вручну. Так вперше машина була розглянута не тільки як механізм, який заміняє людини, але і як пристрій, здатний виконувати роботу, що перевищує можливості людини. Хоча аналітична машина Баббедж не була побудована і програми Лавлейс ніколи не налагоджували і не працювали, проте ряд висловлених нею загальних положень зберегли своє принципове значення і для сучасного програмування. В наші дні А.Лавлейс по праву називають першим програмістом в світі.

Алан Тьюринг

(1912-1954) Алан Матисон Тьюринг переформулювати Kurt Goedel s unprovability результати в термінах машин Тьюринга (ТМС). Тісно пов'язані з раніше робота була пророблена Тьюринга радник Алонсо церкви. TMs згодом став найбільш широко використовуються абстрактні моделі обчислень. Універсальний TMs може емулювати будь-який інший ТМ, або будь-яким іншим відомим комп'ютера.
Під час Другої світової війни Тьюринг допоміг (з Welchman) розшифрувати нацистської код. Деякі джерела говорять, що ця робота була вирішальною для перемоги над третім Рейхом.
Пізніше Тьюринг запропонував свій знаменитий тест оцінки, чи є комп'ютер розумного (більше на Історії штучного інтелекту). Інформатика найбільш затребуваних премія носить його ім'я: премію Тьюринга.

Курт Гедель

(1906-1978)

У 1931 році, всього через кілька років після Юліус Лилиенфельд запатентував транзистор Курт Гедель (або "Goedel", а не "Godel ') заклав основи теоретичної інформатики з його роботи на універсальних формальних мов і ліміти на доказ і обчислення. Він побудований формальних систем, дозволяють самореферентних заяви, які говорять про себе, зокрема, про те, чи можуть вони бути отримані з enumerable заданого набору аксіом за допомогою обчислювальної процедури доведення теорем. Гедель пішли далі побудувати звітності, які стверджують , Що їх власні unprovability, щоб продемонструвати, що традиційна математика або недоліки в певній алгоритмічної сенсі або містить недоведені, але істинні твердження.

Неповноти Геделя результаті широко розглядається як найбільш чудовим досягненням 20-го століття математики, хоча деякі математики кажуть, що це логіка, а не математика, і інші називають це фундаментальний результат теоретичної інформатики (переформулювати церкви & Post & Тьюринга навколо 1936), дисципліна, яка ще не офіційно існування ще тоді, але був фактично створений через Геделя роботи. Він мав величезний вплив не тільки на інформатиці, але і по філософії та інших областях.

Джон фон Нейман

(28.12.1903, Будапешт, - 8.2.1957, Вашингтон)
Конрад Цузе
(22 червня 1910 Берлін - 18 січень 1995 року, Хюнфельд)

Німецький інженер, піонер комп'ютеробудування. Найбільш відомий як творець першого справді працюючого програмованого комп'ютера (1941) і першої мови програмування високого рівня (1945).
Займався створенням програмованої лічильної машини.

1935-1938: Konrad Zuse будує Z1, перший в світі програмно-керований комп'ютер. Незважаючи на ряд проблем машинобудування ньому були всі основні складові сучасних верстатах, з використанням двійкової системи числення і сьогодні стандартне розділення зберігання і управління. Цузе в 1936 році заявки на патент (Z23139 / GMD Nr. 005/021), також свідчить про фон Нейман архітектура (повторно винайдена в 1945 році) з програми і дані, що змінюються в процесі зберігання.

1941: Zuse завершує Z3, перший в світі повністю функціональний програмується з комп'ютера.

Тисячі дев'ятсот сорок п'ять: Zuse описує Plankalkuel, перший в світі програмування високого рівня мова, що містить в собі безліч стандартних функцій сучасних мов програмування. FORTRAN прийшов майже десять років по тому. Цузе також використовується Plankalkuel до проектування першої в світі шахової програми.

1 946: Zuse засновує перший в світі запуск комп'ютера компанії: Zuse-Ingenieurbüro Гопферау. Венчурного капіталу, залученого через ETH Zürich і IBM-варіант на Цузе патенти.

Крім обчислювальних машин загального призначення, Цузе побудував кілька спеціалізованих обчислювачів. Так, обчислювачі S1 і S2 використовувалися для визначення точних розмірів деталей в авіаційній техніці. Машина S2, крім обчислювача, включала ще й вимірювальні пристрої для виконання обмірів літаків. Комп'ютер L1, так і залишився у вигляді експериментального зразка, призначався Цузе для вирішення логічних проблем.

1967: фірма Zuse KG поставила 251 комп'ютер, на суму близько 100 мільйонів дойчмарок.

Кемені Джон (Янош)

(31 травня 1926 - 26 січень 1992)

Математик, професор Дартмутського коледжу (США) Математик, професор Дартмутського коледжу (США). Разом з Томасом Курцем розробив мову програмування ВАSIС і мережеву систему користування декількома комп'ютерами одночасно ( "time sharing"). Разом з батьками емігрував до США з Угорщини в 1940 році. Закінчив Прінстонський університет, де вивчав математику і філософію. У 1949 році захистив дисертацію, а в 1953 році був запрошений в Дартмут. Будучи деканом Математичного факультету Дартмутського коледжу з 1955 по 1967 рік і навіть перебуваючи на посаді президента коледжу (1970-1981), не залишав викладацької діяльності. З'явився одним з піонерів викладання основ програмування: вважав, що цей предмет повинен бути доступний всім студентам, незалежно від їх спеціалізації.

Дейкстра Едсгер Вайб

(11 травня 1930 - 6 серпня 2002)

Видатний фахівець в області теоретичного програмування, автор ряду книг, в тому числі класичної монографії "Дисципліна програмування". Вся його наукова діяльність була присвячена розробці методів створення "правильних" програм, коректність яких може бути доведена формальними методами. Будучи одним з авторів концепції структурного програмування, Дійкстра проповідував відмову від використання інструкції GOTO. У 1972 році його наукові заслуги були відзначені премією Тьюринга. При врученні премії один з виступаючих так охарактеризував діяльність Дійкстра: "Це зразок вченого, який програмує, не торкаючись до комп'ютера, і робить все можливе, щоб його студенти надходили також і представляли інформатику, як розділ математики".


Єршов Андрій Петрович
(19 квітня 1931 - 8 грудня 1988)
Єршов Андрій Петрович   (19 квітня 1931 - 8 грудня 1988)

Видатний програміст і математик, академік АН СРСР, автор першої в світовій практиці монографії по автоматизації програмування. Під керівництвом полковника Єршова розроблялися одні з перших вітчизняних програмують програм ( «інтегральні розробки» мови і системи програмування). Сформулював ряд загальних принципів програмування як нового і своєрідного виду наукової діяльності, торкнувся аспект, який згодом буде названий дружністю до користувача, одним з перших в країні поставив завдання створення технології програмування. Став одним із творців так званої «шкільної інформатики» і визнаним лідером вітчизняної шкільної інформатики, увійшов в число провідних світових фахівців у цій галузі.

Дуглас Карл Енгельбарт
(30 січня 1925)

Американський винахідник Дуглас Енгельбарт зі Стенфордського дослідницького інституту представив першу світі комп'ютерну мишу в 1968 році 9 грудня.
Винахід Дугласа Енгельбарта представляло собою дерев'яний куб на коліщатках з однією кнопкою. Своїм ім'ям комп'ютерна миша зобов'язана проводу - він нагадував винахіднику хвіст справжньої миші.
Пізніше ідеєю Енгельбарта зацікавилася компанія Xerox. Її дослідники змінили конструкцію миші, і вона стала схожа на сучасну. На початку 1970-х компанія Xerox вперше представила мишу як частина персонального комп'ютера. Вона мала три кнопки, замість дисків кульку і ролики, а коштувала 400 доларів!
Сьогодні існує два види комп'ютерних мишей: механічні та оптичні. Останні позбавлені механічних елементів, а для відстеження пересування маніпулятора щодо поверхні використовують оптичні датчики. Останньою новинкою техніки стали бездротові миші.

Ніклаус Вірт
(15 лютого 1934)
Ніклаус Вірт   (15 лютого 1934)   Швейцарський інженер і дослідник світу програмування Швейцарський інженер і дослідник світу програмування. Автор і один з розробників мови програмування Паскаль. Н.Вірт був одним з перших, хто ввів в практику принцип покрокового уточнення як ключового для систематичного створення програм. Крім Паскаля, створив і інші алгоритмічні мови (в їх числі Модула-2 і Оберон). Вони не дуже відомі «виробничим» програмістам, але широко використовуються для теоретичних досліджень в області програмування. Вірт є одним з найавторитетніших в світі вчених в області комп'ютерних наук, його книга «Алгоритми + структури даних = програми» вважається одним з класичних підручників по структурному програмуванню.

Білл Гейтс

(28 жовтня 1955)
(28 жовтня 1955)   Американський підприємець і розробник в області електронно-обчислювальної техніки, засновник провідної компанії в світі в галузі програмного забезпечення Microsoft Американський підприємець і розробник в області електронно-обчислювальної техніки, засновник провідної компанії в світі в галузі програмного забезпечення Microsoft.
У 1980 Microsoft розробила операційну систему MS-DOS, що стала до середини 1980-х років основною операційною системою на американському ринку мікрокомп'ютерів. Потім Гейтс приступив до розробки прикладних програм - електронних таблиць Excel і текстового редактора Word, і до кінця 1980-х років Microsoft стала лідером і в цій області.
У 1986, випустивши акції компанії у вільний продаж, Гейтс у віці 31 року став мільярдером. У 1990 компанія представила оболонку Windows 3.0, в якій вербальні команди були замінені на піктограми, які обираються за допомогою «миші», що значно полегшило користування комп'ютером. До кінця 1990-х років близько 90% всіх персональних комп'ютерів у світі були оснащені програмним забезпеченням Microsoft. У 1997 Гейтс очолив список найбагатших людей в світі.

Пол Аллен

(21 січня 1953)

Американський підприємець, співзасновник корпорації Майкрософт, яку він разом зі своїм шкільним приятелем Біллом Гейтсом заснував в 1975 році.

У 1975 році вперше Аллен і Гейтс використовували назву "Micro-Soft". У вихідний код інтерпретатора мови BASIC, створеного ними на замовлення MITS.

У спільному бізнесі Пол Аллен займався технічними ідеями та перспективними розробками, Гейтсу ближче виявилися переговори, контракти та інше ділове спілкування. І все ж основні питання приятелі вирішували разом - часом, як зізнавався пізніше Гейтс, суперечки тривали по 6-8 годин підряд. Для спільного дітища Аллена і Гейтса зоряний час настав у 1980 році. Саме тоді IBM звернулася до не дуже-то великої і ще не особливо відомої компанії Microsoft з пропозицією адаптувати декілька мов програмування для їх використання на персональному комп'ютері IBM PC, який повинен був з'явитися на ринку в 1981 році. В ході переговорів з'ясувалося, що представники IBM не проти були б знайти і виконавця, який підрядився б розробити операційну систему для нового комп'ютера. Партнери взялися за цю роботу. Однак Аллен і Гейтс не розробляли нову операційну систему. Вони знали, що Тім Патерсон, який працював в Seattle Compute Products, до цього часу вже розробив Q-DOS (Quick Disk Operating System - швидка дискова операційна система) для 16-розрядних процесорів Intel. Трюк полягав у тому, що в ході переговорів про придбання Q-DOS ні в якому разі не можна було дати зрозуміти продавцям, що у Аллена і Гейтса вже є покупець на цю систему. Гейтсу, як основного переговірнику, довелося добряче попотіти над цим, але комбінація блискуче вдалася. Правда, систему довелося піддати переробці, адже вона мала працювати на 8-розрядних процесорах. Прагнучи вкластися в термін, вони працювали чи не цілу добу і, за твердженням самого Аллена, був день, коли вони разом з Біллом, не відриваючись, просиділи за комп'ютером 36 годин поспіль. За PC-DOS, придбання якої обійшлося в кілька десятків тисяч доларів, IBM заплатив відразу ж 6 тис. Доларів, при цьому, за умовами підписаного сторонами договору, IBM взяла на себе зобов'язання продавати комп'ютери тільки з PC-DOS, перераховуючи при цьому Microsoft відсотки з кожної проданої одиниці техніки.

Касперський Євген Валентинович

(4 жовтня 1965р.)
(4 жовтня 1965р

До 1991 року працював в багатопрофільному науково-дослідному інституті Міністерства оборони СРСР. Почав вивчення феномена комп'ютерних вірусів в жовтні 1989 року, коли на його комп'ютері був виявлений вірус «Cascade» (англ.). З 1991 по 1997 рік працював в НТЦ «КАМІ», де разом з групою однодумців розвивав антивірусний проект «AVP» (зараз - «Антивірус Касперського»). У 1997 році Євген Касперський став одним із засновників «Лабораторії Касперського».
На сьогоднішній день Євген Касперський - один з провідних світових фахівців у галузі захисту від вірусів. Він є автором великої кількості статей і оглядів з проблеми комп'ютерної вірусології, регулярно виступає на спеціалізованих семінарах і конференціях в Росії і за кордоном. Євген Валентинович Касперський - член Організації дослідників комп'ютерних вірусів (CARO), яка об'єднує експертів в цій галузі.
У числі найбільш значних і цікавих досягнень Євгена Валентиновича і очолюваної ним «Лабораторії» в 2001 році можна назвати відкриття щорічної конференції Virus Bulletin - центральної події в антивірусної індустрії, а також успішне протистояння всім глобальним вірусних епідемій, що стався в 2001 році.


Євген Рошал

(10 березня 1972, Челябінськ) Російський програміст, автор відомого файлового менеджера FAR Manager, формату стиснення RAR, архіваторів RAR і WinRAR, особливо популярних в Росії і країнах колишнього СРСР.

Євген Рошал закінчив приладобудівний факультет Челябінського політехнічного інституту за спеціальністю «Обчислювальні машини, комплекси, системи та мережі».

Восени 1993 року випустив першу публічну версію архіватора RAR 1.3, восени 1996 року - FAR Manager. Пізніше, зі зростанням популярності Microsoft Windows, випустив архіватор для Windows WinRAR. Назва RAR означає Roshal ARchiver.

Сергій Брін

(21 серпня 1973 року, Москва)

(21 серпня 1973 року, Москва)

Сергій Брін народився в Москві в єврейській родіні математіків, яка переїхала на постійне місце проживання в США в 1979 году, коли Йому Було 6 років.
У 1993 году вступивши в Стенфордського університет в Калифорнии, де получил диплом магістра и почав працювати над дісертацією. Вже під час навчання ВІН ставши цікавітіся Інтернет-технологіямі и пошуково машинами, ставши автором декількох ДОСЛІДЖЕНЬ на тему Добування информации з великих масівів текстових и наукових Даних, написавши програму по обробці наукових текстів.
У 1995 году в Стенфордського університеті Сергій Брін зустрівся з іншім аспірантом-математиком - Леррі Пейджем, разом з Яким в 1998 году смороду заснувалі Компанію Google. Спочатку смороду затято сперечаліся при обговоренні будь-якіх наукових тем, но потім подружилися и об'єдналися для создания пошукової системи для свого кампусу. Разом вони написали наукову роботу «Анатомія системи великомасштабного гіпертекстного Інтернет-пошуку» (The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine), в якій, як вважається, міститься прообраз їх майбутньої понад успішної ідеї.
Брін і Пейдж довели спроможність їх ідеї на університетській пошуковій машині google.stanford.edu, розробивши її механізм згідно з новими принципами. 14 вересня 1997 був зареєстрований домен google.com. Далі були спроби розвитку ідеї і перетворення її в бізнес. Згодом проект покинув стіни університету і зумів зібрати інвестиції для подальшого розвитку.
Спільне справу росло, приносило прибуток і навіть продемонструвала завидну стійкість в момент краху доткомів, коли розорилися сотні інших компаній. У 2004 році імена засновників були названі журналом Forbes в списку мільярдерів.

Ендрю Таненбаум

(16 березня, 1944 року )
(16 березня,   1944 року   )   ПрофессорАмстердамского вільного університету, де очолює групу розробників комп'ютерних систем;  захистив докторську дисертацію з фізики в Каліфорнійському університеті в Берклі ПрофессорАмстердамского вільного університету, де очолює групу розробників комп'ютерних систем; захистив докторську дисертацію з фізики в Каліфорнійському університеті в Берклі. Відомий як автор Minix (вільна Unix-подібна операційна система для студентських лабораторій), книг з комп'ютерних наук і RFID-вірусу. Також є головним розробником пакета «Amsterdam Compiler Kit». Сам він вважає свою викладацьку діяльність найбільш важливою.
Ендрю Таненбаум народився в Нью-Йорку і виріс в Уайт Плейнс, штату Нью-Йорк. Здобув ступінь бакалавра з фізики в MIT в 1965 році, також отримав ступінь доктора фізики в Каліфорнійському університеті Берклі в 1971 році.
Пізніше переїхав з родиною до Нідерландів, зберігши при цьому громадянство США. Ендрю Таненбаум викладає курси з організації комп'ютерів і операційних систем, також отримав Ph. D. У 2009 році отримав грант в розмірі 2,5 мільйона євро від Європейського дослідницького ради на розвиток MINIX.

Ендрю Таненбаум також визнаний як автор підручників для вищої школи по деяким областям інформатики та обчислювальної техніки, в своїх областях книги вважаються обраними як стандарт

Лінус Торвальдс

(28 грудня 1969)
(28 грудня 1969)   Творець відомої в усьому світі операційної системи Творець відомої в усьому світі операційної системи. На початку 1991 року він почав писати власну платформу, орієнтовану на середнього споживача, яку можна було б поширювати безкоштовно за допомогою Інтернету. Нова система одержала назву Linux, отримане з поєднання імені її творця з найменуванням UNIX. За десять років Linux став реальним конкурентом продуктів, що випускаються Microsoft, здатним потіснити монополію цієї компанії на ринку системного і серверного програмного забезпечення.
Тисячі «зацікавлених програмістів», хакерів, фахівців з комп'ютерних мереж з радістю підхопили ідею Лінуса і почали дописувати, доробляти, налагоджувати те, що запропонував їм Торвальдс. Майже за десять років Linux пройшов шлях від іграшки декількох сотень фанатів і ентузіастів, що виконувала пару десятків команд в примітивній консолі, до професійної багато користувачів і багатозадачного 32-розрядної операційної системи з віконним графічним інтерфейсом, по спектру своїх можливостей, стабільності і потужності багаторазово перевершує Microsoft Windows 95, 98і NT і здатною працювати практично на будь-якому сучасному IBM-сумісному комп'ютері.
Сьогодні Linux - це потужна UNIX-подібна платформа, що включає в себе практично всі функції і ще цілий комплекс власних, ніде більше не зустрічаються властивостей. Завдяки високій продуктивності і надійності вона стала однією з найпопулярніших платформ для організації http-серверів.
Бйорн Страуструп, Бьярне Строуструп Якщо не виходити за кордон «об'єктно-орієнтованих» методів, щоб залишитися в рамках «гарного програмування і проектування», то в підсумку обов'язково виходить щось, що є в основному безглуздим. Страуструп Бйорн
Мартін Фаулер (англ. Martin Fowler)
Автор ряду книг і статей про архітектуру ПО, об'єктно-орієнтованого аналізу та розробки, мови UML, рефакторингу, екстремального програмування.
Народився в Англії, жив в Лондоні до переїзду в Америку в 1994 р В даний час живе в Бостоні, штат Массачусетс.
Одна з книг "Рефакторинг. Поліпшення існуючого коду": Мартін Фаулер з співавторами пролили світло на процес рефакторинга, описавши принципи і кращі прийоми його здійснення, а також вказавши, де і коли слід починати поглиблене вивчення коду з метою його поліпшення.
Основу книги становить докладний перелік більше 70 методів рефакторинга, для кожного з яких описуються мотивація і техніка випробуваного на практиці перетворення коду з прикладами на Java.
Розглянуті в книзі методи дозволяють поетапно модифікувати код, вносячи кожен раз невеликі зміни, завдяки чому знижується ризик, пов'язаний з розвитком проекту.
Будь-який дурень може написати програму, яку зрозуміє компілятор. Хороші програмісти пишуть програми, які зможуть зрозуміти інші програмісти.

Фаулер Мартін


Сід Мейер«Гра - послідовністьцікавих виборів»Мейер Сід
Дональд Кнут

(10 січня 1938)
(10 січня 1938)   Американський учений, почесний професор Стенфордського університету та кількох інших університетів в різних країнах, іноземний член Російської академії наук, викладач і ідеолог програмування, автор 19 монографій (в тому числі ряду класичних книг з програмування) і понад 160 статей, розробник декількох відомих програмних технологій Американський учений, почесний професор Стенфордського університету та кількох інших університетів в різних країнах, іноземний член Російської академії наук, викладач і ідеолог програмування, автор 19 монографій (в тому числі ряду класичних книг з програмування) і понад 160 статей, розробник декількох відомих програмних технологій.
Автор всесвітньо відомої серії книг, присвяченої основним алгоритмам і методам обчислювальної математики, а також творець настільних видавничих систем TEX і METAFONT, призначених для набору і верстки книг, присвячених технічної тематики (в першу чергу - фізико-математичних).
Більший вплив на юного Дональда Кнута надали роботи Андрія Петровича Єршова, згодом його друга.
Професор Кнут удостоєний численних премій і нагород в області програмування та обчислювальної математики, серед яких премія Тьюрінга (1974), Національна наукова медаль США (1979) і AMS Steele Prize за серію науково-популярних статей, премія Харві (1995 рік), премія Кіото ( 1996) за досягнення в області передових технологій, премія імені Грейс Мюррей Хоппер (1971).
В Наприкінці лютого 2009 року Кнут займав 20 місце в списку найбільш цитованих авторів в проекті CiteSeer.
Кращий спосіб в чомусь розібратися до кінця - це спробувати навчити цьому комп'ютер. Кнут Дональд Ервін


Юкіхіро Мацумото (також відомий як Matz)
(14 квітня 1965)

Я хочу, щоб комп'ютер був моїм слугою, а не паном, тому я повинен вміти швидко і ефективно пояснити йому, що робити.
Мацумото Юкіхіро

Стів Джобс

(24 лютого 1955, Сан-Франциско, Каліфорнія - 5 жовтня 2011, Пало-Альто, Санта-Клара, Каліфорнія)

Американський підприємець, який отримав широке визнання в якості піонера ери IT-технологій. Один із засновників, голова ради директорів і CEO корпорації Apple. Один із засновників і CEOкіностудіі Pixar.
В кінці 1970-х років Стів і його друг Стів Возняк розробили один з перших персональних комп'ютерів, що володів великим комерційним потенціалом. Комп'ютер Apple II став першим масовим продуктом компанії Apple, створеної з ініціативи Стіва Джобса. Пізніше Джобс побачив комерційний потенціал графічного інтерфейсу, керованого мишею, що призвело до появи комп'ютерів Apple Lisa і, рік по тому, Macintosh (Mac).
Програвши боротьбу за владу з радою директорів у 1985 році, Джобс покинув Apple і заснував NeXT - компанію, розробляла комп'ютерну платформу для вузів і бізнесу. У 1986 році він придбав підрозділ комп'ютерної графіки кінокомпанії Lucasfilm, перетворивши його в студію Pixar. Він залишався CEO Pixar і основним акціонером, поки студія не була придбана The Walt Disney Company в 2006 році, що зробило Джобса найбільшим приватним акціонером і членом ради директорів Disney.
Труднощі з розробкою нової операційної системи для Mac привели до покупки NeXT компанією Apple в 1996 році, для використання ОС NeXTSTEP в якості основи для Mac OS X. В рамках угоди Джобс отримав посаду радника Apple. Операція була спланована Джобсом. До 1997 року Джобс повернув контроль над Apple, очоливши корпорацію. Під його керівництвом компанія була врятована від банкрутства і через рік стала приносити прибуток. Протягом наступного десятиліття Джобс керував розробкою iMac, iTunes, iPod, iPhone і iPad, а також розвитком Apple Store, iTunes Store, App Store іiBookstore. Успіх цих продуктів і послуг, що забезпечив кілька років стабільної фінансової прибутку, дозволив Apple стати в 2011 році найдорожчою публічною компанією в світі. Багато коментаторів називають відродження Apple одним з найбільших звершень в історії бізнесу. У той же час Джобса критикували за авторитарний стиль управління, агресивні дії по відношенню до конкурентів, прагнення до тотального контролю за продукцією навіть після її реалізації покупцю.
Джобс отримав суспільне визнання і ряд нагород за надану вплив на індустрію технологій і музики. Його часто називають «визионером» і навіть «батьком цифрової революції». Джобс був блискучим оратором і вивів презентації інноваційних продуктів на новий рівень, перетворивши їх в захоплюючі шоу. Його легко впізнавана фігура в чорній водолазці, потертих джинсах і кросівках оточена своєрідним культом.

Новости