Жорсткий диск. Причина поломки. Відновлення інформації.

  1. Жорсткі диски.
  2. Причини виходу з ладу жорсткого диска
  3. USB накопичувачі
  4. Основні причини виходу з ладу флеш-накопичувачів:

Ви тільки що здійснили набір величезного обсягу текстової інформації, написали дипломну роботу або найважливіший проект, можливо обробку фото або відео. Тепер Вам необхідно зберегти результат багатогодинної праці, відправити роботу замовнику або скопіювати на інший вінчестер, але ... Але раптом сталося непередбачене. Дані були видалені або просто виявилися недоступні. Причина втрати важливих даних може бути від збою електроживлення до комп'ютерного вірусу. Ситуація неприємна і здавалося б безвихідна. Але це не так! Ми можете зробити відновлення даних.

Жорсткі диски.

Жорсткі диски це самі популярний вид зберігання інформації. Вони використовуються в комп'ютерах, нетбуках, ноутбуках, моноблоках і серверах. Технології створення HDD (Hard Disk Drive) постійно удосконалюються, збільшується розмір вінчестерів, зростає швидкість.

Однак якість жорстких дисків далеко не ідеальне. Виробники гвинтів намагаються підвищити надійність і безпеку даних, але механіка жорсткого диска до сих пір залишається слабким місцем таких накопичувачів.

Причини виходу з ладу жорсткого диска

1) Руйнування службової інформації - відбувається в результаті збоїв ПЗ вінчестера, поганого контакту в з'єднаннях, неякісного харчування. Подібного збою особливо схильні до такі вінчестери як: Fujitsu, IBM, Maxtor.

2) Вихід з ладу плати електроніки (контролера) - в основному відбувається під час збою електроживлення. Часто виходять з ладу мікросхеми комбодрайва (управління двигуна). Цьому наражені вироби фірми Quantum, Maxtor, Seagate, WD.

3) Пошкодження БМГ (блоку магнітних головок) і схеми підсилювача-комутатора. Подібні несправності можуть виникнути внаслідок удару головок об поверхню магнітних пластин або залипання БМГ, комутатор може вийти з ладу під час збою електроживлення. Типові представники: Quantum AS +, Maxtor D540X, IBM.

4) Механічні пошкодження: руйнування поверхні пластин (BAD блоки), заклинювання двигуна, залипання магнітних головок. Відбуваються при неправильній експлуатації, заводський брак або через велику зносу накопичувача.

Самостійно відновлення даних з несправного жорсткого диска можуть призвести до безповоротної втрати Ваших файлів.

USB накопичувачі

Останнім часом все більшої популярності набувають переносні носії інформації такі як: USB Flash, Compact Flash (CF), Memory Stick (MS), Secure Digital (SD), Multi Media Card (MMC), Smart Media (SM), xD-Picture Card (xD). Їх відрізняють маленькі розміри, низька вартість, широта застосування, простота підключення і великий обсяг пам'яті (від 8Mb до 32Gb).
Флеш (Flash) накопичувачі мають один суттєвий недолік - обмежена кількість циклів запису. У зв'язку з цим, накопичувачі USB Flash мають надмірну кількість блоків даних, які заміщають ті блоки даних, які «виробили» свій ресурс циклів запису.

Основні причини виходу з ладу флеш-накопичувачів:

1) Вихід з ладу контролера накопичувача.

Найбільш частими причинами згоряння контролера флеш-накопичувачів є пробою статичною електрикою, неправильне підключення в USB роз'єм, проблеми з харчуванням. В результаті згорання контролера накопичувача унеможливлюється будь-який доступ до вмісту мікросхем флеш-пам'яті. При підключенні такого накопичувача, він може визначатися в списку пристроїв, але доступу до логічного диска не буде. Якщо при цьому на носії залишилася необхідна Вам інформація, відновлення даних з USB Flash (Флешки) не уникнути.
2) Руйнування службової інформації, трансляторів

Перешкоди або короткочасні збої харчування можуть сприяти збою при запису даних на мікросхеми пам'яті, в результаті чого порушується логічна структура транслятора, що також унеможливлює доступ до даних.
3) Вихід з ладу мікросхем NAND пам'яті.

При виході з ладу мікросхем NAND пам'яті, відновлення даних не представляється можливим.
4) Фізичні ушкодження.

При пошкодженнях USB роз'єму або корпусу контролера, флеш-накопичувач не слід підключати до комп'ютера. Це може привести до повного вигоряння мікросхем контролера і пам'яті самого флеш-накопичувача, а також до виходу з ладу південного моста на системній платі комп'ютера, що не тільки не дозволить Вам відновити дані з флешки, але і доставить додатковий клопіт з ремонтом комп'ютера.
5) Руйнування структури файлової системи.

Більш повну інформацію при збоях структури файлової системи знайдете в статті " Відновлення структури файлової системи RAW ".

Новости