Зовнішній спалах. знайомство

  1. Недоліки вбудованого спалаху
  2. Навіщо потрібна зовнішня спалах?
  3. Гарячий башмак. Сумісність спалахів і робота автоматики
  4. Яка спалах точно підійде для вашого апарату?
  5. Базовий прийом роботи із зовнішнім спалахом, про який повинен знати кожен
  6. Будова зовнішнього спалаху
  7. Основні характеристики зовнішніх спалахів
  8. Як вибрати спалах?

Зовнішній спалах - незамінний інструмент як для фотоентузіастів, так і для професіоналів. Сучасна зовнішня спалах дозволяє не тільки знімати при слабкому освітленні, а й створювати ефектний, художній світ на ваших фото так само, як це роблять студійні джерела світла. Спалах - це не просто лампа на батарейках, а складний пристрій, з яким потрібно вчитися працювати. Цим матеріалом ми відкриваємо новий цикл статей, присвячений роботі із зовнішнім спалахом. Зовнішній спалах - незамінний інструмент як для фотоентузіастів, так і для професіоналів

Кадр, зроблений із застосуванням зовнішніх спалахів

Навіщо потрібна зовнішня спалах? Адже майже всі сучасні фотоапарати (крім, як правило, суто професійних або надкомпактних моделей) обладнані вбудованим спалахом - чому б не задовольнятися нею? Зовнішній спалах має ряд істотних переваг.

Вбудований фотоспалах на Nikon D750

Вбудований фотоспалах на Nikon D750

Зовнішній спалах Nikon Speedlight SB-910

Недоліки вбудованого спалаху

  • «Плоске» освітлення. Використовуючи вбудований спалах, ви будете отримувати таке ж освітлення, як шахтар з ліхтарем на касці. Фронтальне освітлення знищує на фото всю гру світла і тіні. А адже саме за рахунок неї на площині зображення ми можемо відчути обсяг.

Кадр, зроблений зі спалахом, спрямованої фронтально. Обсяг виражений слабо, тіні занадто контрастні.

Обсяг виражений слабо, тіні занадто контрастні

Кадр, зроблений із зовнішнім спалахом з використанням прийому «спалах в стелю», про яке буде розказано далі. Відчуйте різницю в передачі обсягу на фото.

  • Обмеженість творчої роботи зі світлом. З першого пункту випливає другий: раз спалах зафіксована на корпусі фотокамери, ми не можемо змінювати її положення - підсвічувати об'єкт зйомки, наприклад, збоку. Крім того, ми практично не можемо налаштовувати потужність імпульсу вбудованого спалаху, за нас все вирішує автоматика. Єдина можливість - внесення експокорекції для спалаху. Тільки так ми можемо зробити світ від спалаху щодо (параметрів, визначених автоматикою) яскравіше або темніше.

  • Висока ймовірність появи «червоних очей». Проблема, відома всім, хто хоч раз фотографував зі спалахом. Зрозуміло, в сучасних фотокамерах вона вирішується спеціальним режимом роботи спалаху, так і при комп'ютерній обробці прибрати червоність з очей дуже просто. Проте проблема існує. І пов'язана вона, знову ж таки, з розташуванням вбудованого спалаху - на фотокамері, близько до об'єктива - і строго фронтальному висвітлення, яке вона дає.

  • Мала потужність. Вбудований спалах може підсвітити лише предмети, що знаходяться в лічених метрах від вас. Тому з її допомогою марно знімати далекі або великі предмети.

  • Трата акумулятора камери. Вбудований спалах живиться енергією від батареї вашого фотоапарата. Причому «їсть» вона досить багато. Постійно використовуючи вбудований спалах, ви ризикуєте швидше звичайного посадити акумулятор камери.

Одним з основних плюсів вбудованого спалаху є її компактність. Вбудований спалах завжди з собою - на фотокамері. Як би там не було, її цілком можна використовувати за прямим призначенням. Вона здатна не тільки «нудно підсвітити» головних героїв кадру, з її допомогою можна навіть реалізувати деякі творчі прийоми. Один з них - підсвічування переднього плану. Наприклад, в цьому кадрі вбудованим спалахом був підсвічений падаючий сніг на передньому плані. Оскільки сніжинки знаходилися поза зоною фокусу, вони дали забавні гуртки на фото.

Навіщо потрібна зовнішня спалах?

Тепер, знаючи про мінуси вбудованого спалаху, ми можемо зрозуміти, чого фотографи чекають від спалаху зовнішньої. Розберемо докладніше, що вона може дати фотографу.

  • Потужність. Часто буває так, що потужності вбудованого спалаху не вистачає, особливо при зйомці на дистанціях понад 3-5 метрів. Зовнішня ж спалах набагато могутніше. З її допомогою ви зможете вихоплювати як значно віддалені об'єкти, так і заповнити світлом великі площі при зйомці ширококутного оптикою. Втім, потужність різних моделей зовнішніх спалахів розрізняється - про це ми поговоримо далі.

  • Швидкість. Зовнішній спалах (мова йде перш за все про «рідних» моделях, а не китайських аналогах) перезаряджаються набагато швидше, а значить інтервали між кадрами можна скоротити і навіть використовувати серійну зйомку. Крім того, багато спалаху дозволяють знімати на витримках коротше витримки синхронізації , Чого не може забезпечити вбудований спалах. Для цього існує спеціальна високошвидкісна синхронізація.

  • Гнучкість в налаштуванні і роботі. Серйозні зовнішні спалахи дозволяють контролювати практично всі свої параметри (потужність, кут огляду), вибирати різні режими роботи автоматики (або зовсім відключати її).

Дисплей, що відображає численні знімальні параметри спалаху Nikon Speedlight SB-910

  • Дистанційне керування, творча робота зі світлом. Мало того що більшість зовнішніх спалахів дозволяють направляти свою голову в потрібну сторону, так ще існує можливість винести зовнішній спалах подалі від камери, а значить - творчо працювати зі світлом.

  • Автономність. Зовнішній спалах - повністю самостійний аксесуар. Працює вона від власних батарейок, тому не буде садити акумулятор апарату. До того ж сучасні спалаху працюють на найпоширеніших «пальчикових» (тип АА) батарейках, які можна знайти в будь-який глибинці. Крім цього, ви зможете продовжувати використовувати зовнішній спалах і з іншим фотоапаратом, в разі покупки нового.

  • Велика кількість аксесуарів. До зовнішніх спалахів випускається велика кількість всіляких речей. До них відносяться як різноманітні світлорозсіюючі насадки, так і, припустимо, зовнішні батарейні відсіки, що збільшують термін і швидкість роботи спалаху. Ви завжди зможете розширити можливості свого спалаху, підібравши необхідний аксесуар.

набір кольорових

Гарячий башмак. Сумісність спалахів і робота автоматики

«Гарячий башмак» - така дивна назва має роз'єм для кріплення зовнішньої фотоспалахи. Чому башмак «гарячий»? Тому що до нього підведені контакти, передають на спалах електричний імпульс, щоб вона спрацювала. Раніше для спрацьовування спалахів потрібно подати на такий роз'єм чималу напругу, тому він і називався «гарячим».

Існує і «холодний башмак». Це таке ж кріплення, але без яких би то не було електричних контактів, воно служить лише для фізичної фіксації обладнання. Крім уже не настільки потужного електричного імпульсу, по сучасному «гарячого башмака» можуть передаватися і додаткові дані, наприклад, інформація про необхідної потужності імпульсу.

Для роботи сучасних спалахів важливо забезпечити не тільки просту передачу електричного сигналу для спалаху (просто гласящего «спрацює!»), А й організувати роботу її складної автоматики, адже сучасні камера і спалах повинні обмінюватися великою кількістю даних. Сьогодні навіть прошивка (набір мікропрограм для управління спалахом) встановлюється через роз'єм гарячого черевика!

Існує безліч стандартів кріплення спалаху. Кожен виробник намагається дотримуватися своїх власних розробок.

Гарячий башмак камер Nikon

Гарячий башмак камер Nikon

на прикладі фотокамери Nikon D750

Сьогодні кожна фірма-виробник фотокамер розробляє власні технології, що полегшують роботу зі спалахом, різні режими автоматичної роботи. При цьому автоматиці спалаху потрібно якось зв'язуватися з фотоапаратом, щоб погоджувати з ним свою роботу, тому камери різних виробників будуть мати і трохи розрізняються кріплення.

i-TTL - система, розроблена фірмою Nikon для зв'язку фотокамер і спалахів. Вона дозволяє обмінюватися спалаху і апарату всієї необхідної знімальному інформацією. Завдяки i-TTL ви можете використовувати спалах в повністю автоматичному режимі, не застосовуючи взагалі ніяких спеціальних налаштувань. всі сучасні спалаху Nikon працюють за системою i-TTL, нею оснащуються і багато спалаху третіх виробників. Спалахи, не оснащені системою i-TTL, працюватимуть на камерах Nikon тільки в ручному режимі: вам самостійно доведеться налаштовувати їх потужність, зум (якщо є).

Спалахи та дзеркальні фотокамери Nikon мають «стандартний» (стандарт ISO-518: 2006) гарячий башмак: на нього можна встановити як спалахи різних виробників (і вони будуть як мінімум механічно сумісні), так і деякі аксесуари - починаючи від бульбашкового рівня і закінчуючи модулем Wi-Fi або GPS.

Чи можна користуватися на вашій фотокамері спалахами іншого виробника? Так, але, по-перше, для повної сумісності і коректної роботи автоматики спалах повинна мати ще й сумісну з камерами вашого виробника електроніку (у випадку з Nikon вона повинна бути сумісна з технологією i-TTL). Тому, якщо ви вибираєте спалах стороннього виробника, переконайтеся в тому, що вона розроблена саме для вашої марки фотокамер. Часто в назвах спалахів так і пишуть: «Для Nikon» або «Для Canon». А по-друге, навіть у разі формального наявності сумісності коректної роботи спалаху від третього виробника з вашим апаратом ніхто не гарантує: основна складність виникає з точністю відпрацювання експозиції такими спалахами. «Рідні» спалаху тут працюють більш точно.

Важливе застереження. Хоча фізично на камеру зі стандартним гарячим черевиком влізе все що завгодно, навіть старі спалаху від «Зеніта», не використовуйте їх з сучасними апаратами! У старих спалахи на гарячий башмак подається занадто висока напруга, що може зашкодити електроніку цифрової камери. Чи безпечно користуватися лише сучасними спалахами, які працюють з низькою напругою.

Яка спалах точно підійде для вашого апарату?

Звичайно ж, спалах, створена виробником вашої фотокамери. Безумовно, крім «рідних» спалахів на ринку існує безліч альтернативних рішень, але ними фотографи користуються на свій страх і ризик. З мого досвіду, краще не мудрувати і придбати «рідну» спалах. Так у вас точно буде повністю сумісний і надійний робочий інструмент, а не іграшка, яка, цілком імовірно, зламається після декількох зйомок.

«Рідними» для камер Nikon є спалахи серії Nikon Speedlight. На сьогодні модельний ряд спалахів Nikon Speedlight налічує безліч моделей - від найдоступніших (типу Nikon SB-300) до професійних (наприклад, Nikon SB-700 і Nikon SB-910).

Доступна Nikon Speedlight SB-300

Доступна Nikon Speedlight SB-300

Професійна Nikon Speedlight SB-700

Базовий прийом роботи із зовнішнім спалахом, про який повинен знати кожен

Ключова відмінність зовнішнього спалаху від вбудованої полягає не стільки в потужності, скільки в повертається голівці. Завдяки їй можна реалізувати прийом, який значно поліпшить висвітлення при зйомках в приміщенні. Звичайно ж, мова йде про прийом «спалах в стелю». Суть прийому проста: спалах спрямовується не «в лоб» об'єкту зйомки, а в стелю. Коли вона спрацює, світло потрапить спочатку на стелю, який виступить в якості гігантського розсіювача. І вже тільки після цього м'який, розсіяне світло від стелі впаде на наш об'єкт. Таким чином, ми вбиваємо одразу двох зайців. По-перше, світ стає розсіяним, без контрастних тіней. По-друге, він падає на об'єкт не фронтально, а зверху вниз: таке освітлення і погляду звичніше, і краще підкреслює обсяг предметів за рахунок м'якої гри світла і тіні. Прийом дуже простий у виконанні. Автоматика сучасних спалахів не вимагає від вас ніяких додаткових налаштувань: просто підніміть головку спалаху вгору, і вона сама відповідно налаштує всі параметри. Єдине обмеження даного прийому - він застосуємо лише там, де є стелю.

Зверніть увагу, що якщо стеля у вас не білого кольору (вони бувають чорні, коричневі) або він дуже високо, прийом може не спрацювати. Коли стеля знаходиться вище, ніж зазвичай, то імпульсу, який розрахувала автоматика спалаху, може не вистачати, і кадри будуть виходити темними. Щоб уникнути цього, можна трохи підвищити ISO на фотоапараті. Це можна зробити як на самій спалаху, так і на фотокамері за допомогою відповідної кнопки. Крім того, замість стелі можна спробувати використовувати для відображення спалаху інші поверхні. Наприклад, стіни або відбивач, який спеціально для цього встановлений на стійку або дан в руки асистенту. Тут важливо, щоб поверхня, що відбиває була білою: тільки так на фото ви отримаєте колір без спотворень.

Будова зовнішнього спалаху

Незважаючи на різноманітність моделей, всі зовнішні спалахи мають приблизно однакову будову. Зовнішній спалах, як правило, обладнана повертається голівкою, здатної повертатися як вгору-вниз, так і вправо-вліво. У найдоступніших спалахів (наприклад, у Nikon SB-300) головка повертається тільки по вертикалі. Повертається головка - дуже важливий елемент спалаху. Саме він дозволить вам працювати з нею комфортно, маючи максимум можливостей по налаштуванню освітлення. Вище ми якраз розглянули найпоширеніший прийом роботи з повертається голівкою спалаху.
На повертається голівці розташована як сама імпульсна лампа фотоспалахи, так і ширококутний розсіювач. Він потрібен тоді, коли ви знімаєте надширококутної оптикою і необхідно, щоб спалах заповнила світлом весь простір кадру.

Він потрібен тоді, коли ви знімаєте надширококутної оптикою і необхідно, щоб спалах заповнила світлом весь простір кадру

На ілюстрації показана спалах з спрямованої вгору голівкою, ширококутний розсіювач і відображає карта.

Поруч з розсіювачем може перебувати і вбудована відображає карта. Її можна використовувати в якості невеликого відбивача, коли ви знімаєте зі спалахом, спрямованої в стелю.

Цікава особливість просунутих спалахів (Nikon SB-700 і Nikon SB-910) в тому, що вони мають «зумом»: спалах може давати промінь різної ширини. Для зйомки з короткофокусним об'єктивами вона зможе забезпечити широкий промінь світла, а для довгофокусних об'єктивів - вузькоспрямований імпульс. Примітно, що ця функція використовується не тільки за прямим призначенням (коли кут освітлення підлаштовується під фокусна відстань вашого об'єктива), але і застосовується для творчої роботи. Таким чином, можна створювати на знімку світлові плями, наприклад, вибравши вузький кут освітлення, але знімаючи більш ширококутним об'єктивом - нижче ми ще поговоримо про це прийомі.

Якісна фотоспалах завжди має металеве, а не пластикове кріплення до фотокамери і додатково фіксується на ній за допомогою спеціального важеля.

На задній панелі спалаху знаходяться органи управління, а у просунутих моделей (наприклад, SB-700, SB-910) є ще й інформаційний дисплей, що відображає всі параметри спалаху.

На передній стороні спалаху, за червоним скельце, знаходиться лампа підсвічування автофокусу. Вона допоможе камері фокусуватися швидко і точно при недостатньому освітленні - ще одна дуже корисна функція спалаху.

Основні характеристики зовнішніх спалахів

  • Потужність. Провідне число. Зрозуміло, різні спалахи мають різну потужність. На відміну від студійних спалахів , Де потужність характеризується в джоулях, для зовнішніх спалахів використовують більш складне поняття «провідне число». Що таке провідне число? Це дистанція (в метрах), на яку може дати імпульс спалах, і ви при цьому отримаєте нормально проекспоновані кадр.

Зазвичай при розрахунках провідного числа використовуються наступні параметри експозиції: світлочутливість ISO100 і діафрагма F1. Звичайно, об'єктив з діафрагмою F1 - зовсім вже екзотика, тому дане правило може зажадати перерахунку. Для цього можна скористатися звичайним калькулятором експозиції . Так можна дізнатися, що F1 при ISO100 - те ж саме, що F2.8 при ISO800. Провідне число вбудованих спалахів зазвичай коливається в районі 10-12, а у зовнішніх - від 20 до 60. Виходить, що при F2.8 і ISO800 вбудований спалах може «добити» лише до 10-12 метрів, тоді як зовнішня може світити на дистанцію від 20 до 60 метрів (в залежності від моделі).

Проблема в тому, що різні виробники вимірюють провідне число по-різному. Наприклад, в Nikon вимірюють провідне число для ширококутного положення, а багато конкурентів - для телеположення зуму спалаху. А для спалахів з зумом це важливо, адже імпульс може світити з широким кутом огляду, але на коротку відстань, а може - вузьким променем і далеко. Тому, навіть якщо потужність спалахів приблизно однакова, деякі моделі будуть формально програвати іншим по ведучому числу. Порівнювати спалаху між собою по ведучому числу, особливо якщо це спалахи різних виробників, заняття невдячне.

Провідне число - це суто теоретична величина, «сферичний кінь у вакуумі», і використовується найчастіше лише для того, щоб порівняти потужність різних спалахів при покупці. Після того як ви купите спалах і почнете знімати, ви, швидше за все, забудете про всякі провідних числах.

Після того як ви купите спалах і почнете знімати, ви, швидше за все, забудете про всякі провідних числах

У режимі TTL (автоматичному) спалах виводить інформацію про те, на яких дистанціях її імпульс буде ефективний. В даному випадку це з 4,9 до 20 м.

В даному випадку це з 4,9 до 20 м

В ручному режимі спалах показує свою потужність в частках від повного імпульсу. Зараз вона налаштована на потужність в 1/128 від максимальної.

На самій спалахи Потужність імпульсу вимірюється інакше: в частко від максімальної потужності спалахи. Тобто 1 - найпотужніший імпульс, ½ - его половина, а 1/32 - це, відповідно, его одна тридцять друга частина від максимуму. Сучасні Зовнішні спалахи дозволяють дуже тонко регулюваті свою Потужність. Припустимо, SB-700 дозволяє встановлювати мінімальний імпульс навіть в 1/128 секунди. Наприклад, настільки малі імпульси часто потрібні при роботі з светосильной оптикою, на відкритих діафрагмах.

  • Діапазон зуму. Як вже говорилося, просунуті моделі спалахів можуть змінювати кут видається променя світла. За замовчуванням цей кут прив'язується до кута огляду вашого об'єктива, але при бажанні його можна налаштувати самостійно. Спалах так і пише свій кут огляду - в обраних фокусних відстанях. Чим ширше діапазон фокусних відстаней, з якими може працювати спалах, тим краще. Наприклад, Nikon SB-700 може змінювати кут променя в межах від 24 до 120 мм, а Nikon SB-910 вже в діапазоні 17-200 мм. При використанні ширококутного розсіювача кут променя підійде для об'єктивів аж до 14 мм. Зрозуміло, ніхто не заважає вам знімати і з об'єктивами інших фокусних відстаней, наприклад, з телевиками. Просто кут світла, що дається спалахом, буде трохи ширше, ніж кут огляду об'єктива.

Кут огляду спалаху зручно налаштовувати при творчій роботі зі спалахом, отримуючи якщо не точковий, то досить вузький пучок світла. Цей ефект можна порівняти з використанням конічних насадок в студії. Ось тільки розумна студійна конічна насадка сама по собі буде коштувати майже як спалах. Так що остання вийде універсальніше і вигідніше.

Так що остання вийде універсальніше і вигідніше

Nikon D810 / Nikon 70-200mm f / 4G ED AF-S VR Nikkor / Nikon Speedlight SB-700

Приклад творчого використання зуму і світлофільтрів (про них - нижче) спалаху. Nikon SB-700 встановлена ​​зліва від композиції, на ній налаштований зум 105 мм. На спалаху встановлений жовтий світлофільтр, щоб забарвити фон в приємні теплі відтінки. Вузький промінь спалаху підсвітив не весь фон рівномірно, а лише його фрагмент.

  • Кольорова температура. Як і всі джерела світла, світло від спалаху має свою колірну температуру . Зазвичай вона становить 5500-5600 К. Якщо ви знімаєте зі змішаним освітленням і на об'єкт зйомки світить не тільки спалах, але і стороннє освітлення (від домашніх або офісних ламп до вуличних ліхтарів), важливо, щоб спалах поєднувалася з ним по колірній температурі. В іншому випадку об'єкт забарвиться в різні кольори. Для цих цілей до просунутим спалахів Nikon (SB-700, SB-910) додаються спеціальні світлофільтри, коригувальні колірну температуру. Зелений фільтр призначений для зйомки під флуоресцентними лампами, а жовтий - при лампах розжарювання.

Типова ситуація при зйомці в приміщенні, коли світло від спалаху поєднується з домашнім освітленням від ламп розжарювання. Передній план має коректні кольору, тоді як задній план пішов в жовтизну.

Передній план має коректні кольору, тоді як задній план пішов в жовтизну

Встановимо жовтий фільтр на спалах. І ось вже як задній, так і передній плани мають однакову колірну температуру.

  • Тривалість імпульсу. Цікава особливість зовнішніх спалахів полягає в тому, що регулювання їх потужності відбувається за рахунок укорочення імпульсу спалаху. Наприклад, у SB-910 при повній потужності імпульс триває 1/1100 секунди, а при 1/128 вже фантастичні 1/38000 секунди. Такі короткі імпульси при належній вправності дозволять вам знімати кадри з дуже швидким рухом: комах в польоті, падіння крапель у всіх деталях. І звичайно, таких коротких імпульсів буде досить, щоб «заморозити» людини в русі.

Як вибрати спалах?

Ми вже досить багато розповіли про зовнішні спалахи. У всій цій інформації дуже легко заплутатися починаючому фотографу, яка обирає свою першу спалах. Тому ми присвятимо заключний розділ статті радам за вибором фотоспалахи - на що в першу чергу звернути увагу. Всі пункти йдуть в порядку убування їх важливості.

  • Сумісність з вашої камерою. Зрозуміло, щоб ефективно працювати зі спалахом, вона повинна бути на 100% сумісна з фотоапаратом. Не думайте, що управляти спалахом вручну легко, зовсім навпаки. Тому важливо, щоб вся автоматика спалаху працювала коректно. В цьому плані безпрограшним варіантом стане покупка «рідний» спалаху. Не бійтеся переплатити за неї - бонусом за такий спалах ви отримаєте бездоганну якість, надійність, всі можливі функції і гарантійний сервіс.

  • Повертається головка. Найважливіший елемент спалаху - повертається головка. Вона дозволить використовувати прийом «спалах в стелю», створюючи на знімках якісне, м'яке освітлення. Спалахи без поворотної головки я раджу вам відразу відмести - вони навряд чи будуть краще вбудованого спалаху, хіба що трохи могутніше. Добре, що в сучасній лінійці спалахів Nikon навіть найпростіша SB-300 має що повертається головку.

  • Можливості ручних налаштувань. Якщо першими двома пунктами йдуть поради, які підходять для всіх фотографів, то тепер підуть рекомендації для тих, хто бажає займатися фотографією на високому рівні. У 99% відсотках випадків спалах використовується в повністю автоматичному режимі. Але є ще і 1 відсоток творчих зйомок, де потрібен повний контроль спалаху: необхідно відрегулювати, скажімо, її потужність або налаштувати зум. Багатими ручними настройками в лінійці спалахів Nikon мають моделі Nikon SB-700 і Nikon SB-910.

  • Швидкість перезарядки. Якщо ви часто займаєтеся репортажів, весільними зйомками, то для вас це параметр номер один. Від того, наскільки швидко спалах буде заряджатися між імпульсами, буде залежати і оперативність вашої роботи. Врахуйте, що недорогі китайські спалаху часто набирають потужність протягом мало не десятків секунд! Спалах Nikon SB-700 ж набирає максимальний заряд за 2,5 секунди при використанні нікель-метал-гідридних (лужних) батарей. Зверніть увагу, що швидкість перезарядки спалаху сильно залежить від якості використовуваних батарей або акумуляторів: при використанні невідповідних або зношених джерел живлення перезарядка може затягнутися.

  • Зум. Діапазон змін кута освітлення спалаху буває важливий як при рядових зйомках, так і під час вирішення творчих завдань. Зрозуміло, чим ширше діапазон зміни кута освітлення, тим краще.

  • Потужність. Потужність спалаху буде впливати як на параметри швидкості перезарядки, так і дозволить більш ефективно працювати з відбитим світлом (відображаючи його від стелі, наприклад). Потужність спалаху по-справжньому важлива тоді, коли доводиться знімати на дуже далеких дистанціях (наприклад, при фотополюванні) або на сильно закритих діафрагмах, з використанням студійного обладнання (наприклад, софтбокса або лайткубов). Якщо ви фотомисливця або ж займаєтеся предметної студійної зйомкою (а саме предметку знімають на екстремально закритих діафрагмах для досягнення максимальної ГРИП) з використанням зовнішніх спалахів, то вам слід звернути увагу на потужність спалаху. В інших же випадках про потужність не забувайте, але приділіть увагу і іншим характеристикам! Навіть якщо потужності буде трошки не вистачати, просто трохи підніміть ISO. Благо сучасні фотокамери дають цілком придатну картинку навіть на ISO800 і вище.

  • Можливості дистанційного керування. Якщо ви займаєтеся не тільки репортажної зйомкою, але і працюєте в тих жанрах, де є місце постановці світла, то вам будуть дуже цікаві можливості дистанційного керування спалахами. Хочете не фронтальний, а бічне освітлення на фото? Немає проблем - ставимо спалах збоку, і вона синхронізується з фотокамерою дистанційно, причому на повну автоматиці! Так, таке можливо здійснити з будь-спалахом при наявності дорогого TTL-синхронізатора, але у спалахах Nikon є функція, що дозволяє обходитися без будь-яких додаткових аксесуарів. Тільки спалах, фотоапарат і система креативного освітлення Nikon - технологія, що дозволяє об'єднати спалаху і камеру в справжню бездротову мережу!

Адже майже всі сучасні фотоапарати (крім, як правило, суто професійних або надкомпактних моделей) обладнані вбудованим спалахом - чому б не задовольнятися нею?
Навіщо потрібна зовнішня спалах?
Чому башмак «гарячий»?
Чи можна користуватися на вашій фотокамері спалахами іншого виробника?
Яка спалах точно підійде для вашого апарату?
Що таке провідне число?
Як вибрати спалах?
Хочете не фронтальний, а бічне освітлення на фото?

Новости