Зовсім лайк

  1. Соціальні мережі як молоток
  2. Залежність в очікуванні визнання
  3. Зосередьтеся
  4. Віртуальні діти
  5. Джерела для розвитку

Фахівці компанії Facebook заявили про те, що соціальні мережі часто можуть бути шкідливі для людської психіки. У публікації, яка з'явилася в блозі компанії, наводяться посилання на кілька наукових досліджень, які підтверджують цей висновок. У той же час, як зазначили автори, дані вчених також говорять про те, що іноді спілкування в мережі, навпаки, допомагає поліпшити свій емоційний стан.

Портал iz.ru разом з експертами-психологами розібрався, наскільки насправді небезпечні соціальні мережі і в яких випадках вони можуть піти людині на користь.

Соціальні мережі як молоток

У публікації, зробленої 15 вересня, представники Facebook несподівано задалися питанням про те, чи може перебування в мережі бути небезпечним для душевного здоров'я людини. При цьому автори послалися на цілий ряд досліджень, проведених авторитетними вченими в різних країнах світу. Серед потенційних складнощів: зростаюче відчуження в суспільстві, інформаційне перевантаження, знецінення спілкування і підліткова депресія. Все це неодноразово обговорювалося в ЗМІ і психологічних блогах, але майже ніколи до цього не озвучувалася офіційними представниками соціальних мереж.

Втім, як стверджується в публікації, в соціальних мережах працюють ті ж правила, що і в звичайному житті: спостерігаючи за тим, що відбувається з боку, людина починає відчувати себе гірше, а під час активної комунікації з друзями і знайомими його стан поліпшується.

З тим, що соціальні мережі давно стали частиною повсякденного життя і користь чи шкода, що вони можуть завдати, в основному залежать від особистості самого користувача, згодні також більшість опитаних порталом iz.ru експертів.

- Молоток небезпечний для життя? Ще й як. Але їм можна цвяхи забивати. Соціальні мережі така ж річ - вони можуть бути небезпечні. Але якщо ви знаєте, як ними користуватися, ви можете отримувати від них користь. Якщо ви просто вбиваєте там час, ви отримуєте від цього шкоди, - говорить Сергій Марченко, психолог.

Фахівці компанії Facebook заявили про те, що соціальні мережі часто можуть бути шкідливі для людської психіки

Соціальні мережі давно стали частиною повсякденного життя

Фото: ИЗВЕСТИЯ / Михайло Терещенко

Крім того, ступінь впливу може варіюватися в залежності від конкретної соціальної мережі, а також від віку людини.

Лікар-психіатр, психотерапевт Єлизавета Жесткова згодна з тим, що самі по собі соціальні мережі не обов'язково є джерелом загрози, але зазначає, що вони можуть різнитися за своїм впливом. Крім того, велику роль відіграє вік людини.

- Якщо говорити про дорослих людей, то серйозного негативного впливу інтернету немає. Але коли ми говоримо про дітей і підлітків, це все-таки має бути дозовано, контрольовано рідними, тому що іноді діти йдуть у віртуальний світ і батьки їх не беруть, - каже вона.

Залежність в очікуванні визнання

Як відзначають в Facebook, в ході спеціальних досліджень було виявлено, що настрій і загальний стан псується у тих, хто гортає пости в стрічці бездумно, не вникаючи в їх суть. Тим часом саме така поведінка відрізняє багатьох користувачів мережі - нездатність усвідомлювати кількості витраченого в соціальних мережах часу або в тому, які саме матеріали людина в цей момент вивчає, говорить про зародження або вже сформувалася залежності.

- Для багатьох зараз властиве прагнення виглядати успішним, бажання бути визнаним в віртуальному світі, щоб якомога більше людей поставили лайки. Домогтися визнання не за рахунок реальних досягнень, а за рахунок штучно створеного образу. Тут існує ризик розвитку залежності в очікуванні визнання, - попереджає Надія Римська, психолог, коуч, що працює з питаннями побудови гармонійних відносин.

І головна небезпека тут криється навіть не в Facebook, а в іншій популярній мережі - Instagram, зазначає лікар-психіатр Єлизавета Жесткова.

І головна небезпека тут криється навіть не в Facebook, а в іншій популярній мережі - Instagram, зазначає лікар-психіатр Єлизавета Жесткова

Фото: Global Look Press / Jaap Arriens

- Там показують нереальний, а ілюзорний світ. Це для молоді дисонує з тим, що вони бачать навколо себе. Тут сіра нудна життя, а в Instagram - дорогі машини, курорти. І у них якраз самооцінка дуже сильно страждає. Молодим людям здається, що вони це життя просто не заслужили, - пояснює вона.

В особливу категорію ризику дівчата, які, гортаючи Instagram і орієнтуючись на представлені там рольові моделі, переконуються в тому, що найпростіший спосіб забезпечити себе - це розрекламувати гарне обличчя, щоб роздобути багатого шанувальника, зазначає Єлизавета Жесткова.

Втім, останнім часом цей тренд, здається, починає йти на спад. Все частіше зірки Instagram «викривають» свої ідеальні акаунти і визнаються в тому, що великими стараннями створені знімки приносять дорогі рекламні контракти, але не приносять задоволення. Одним з найгучніших стало визнання 19-річної австралійської моделі Ессени О'Ніл, яка зізналася, що популярність її Instagram зробила її нещасною .

Зосередьтеся

Серед інших побічних ефектів від зловживання соціальними мережами - труднощі з концентрацією уваги, особливо у представників молодшого покоління, яке просто не пам'ятає життя без соціальних мереж. Нездатність сприймати інформацію підлягає і в колишніх обсягах може викликати дискомфорт, втекти від якого знову захочеться в ті ж соцмережі.

Зниження емоційної реакції на подразники - ще одна проблема. Вона виникає на тлі інформаційного перевантаження, при якій жарти і популярна психологія сиплються на користувача упереміш з історіями про катастрофах, зазначає Надія Римська.

- Все це заміксувати і швидко перегортуються людиною, що притупляє емоційне сприйняття події. У людини пропадає можливість якось все це відрефлексувати, пережити, випробувати емпатію, - розповідає вона.

У людини пропадає можливість якось все це відрефлексувати, пережити, випробувати емпатію, - розповідає вона

Фото: Global Look Press

Тому якщо ви відчуваєте, що стали витрачати на соціальні мережі занадто багато часу, якщо не можете згадати, які саме матеріали ви в них дивилися, і якщо ваші близькі все частіше скаржаться на те, що ви витрачаєте занадто багато часу зі смартфоном в руках або у комп'ютера, - варто почати себе обмежувати.

- Знижуйте кількість часу в соціальних мережах. І ставитеся розумно до вибору інформації, за якою ви йдете. Чітко розумійте, які матеріали можуть цікавити, а які треба пропускати, - рекомендує Надія Римська.

Віртуальні діти

Але якщо дорослим простіше відстежити починається залежність, то діти і підлітки у віці до 16-18 років ризикують «провалитися» у віртуальний світ і втратити мотивацію до реального спілкування.

- Часом підлітки, діти замінюють реальне життя на соціальні мережі. Раніше, щоб поговорити з одним, треба було хоча б зателефонувати йому по телефону і поговорити. Або навіть погуляти. А зараз це можна замінити. І виходить така ілюзія, що у тебе багато друзів в тому ж Instagram, Facebook, «ВКонтакте», а насправді друзів близьких немає і общения нету. Людина один, - каже Єлизавета Жесткова.

Сам Facebook визнав, що безпека дітей потребує особливої ​​уваги. Компанія інвестувала близько $ 1 млн в відповідні дослідження. Але ніяких результатів поки немає, а ось загроза для дітей - є.

- У школах проводилося дослідження, яке показало, що велика кількість школярів піддається тролінг, а батьки - люди іншого покоління, вони це не відстежують, не можуть зрозуміти, чому дитина сумний, чому якісь комплекси з'являються. Батьки шукають причину в реальному оточенні і знайти її там не можуть. Тому що причина - у віртуальному світі, про який люди того покоління просто не знають, - вважає Єлизавета Жесткова.

Фото: ТАSS / FA Bobo / PIXSELL / PA Images / David Cheskin

Коли мова йде про інтернет-безпеки, для батьків, за її словами, працюють ті ж правила, що і при вихованні дитини в принципі. Передбачити всі труднощі і небезпеки на його шляху неможливо, і, щоб бути впевненим, що в складній ситуації він сам поділиться своїми проблемами і переживаннями, необхідно з дитинства вибудовувати довірчі відносини.

Знати про те, чим займається дитина в мережі корисно, проте насильно цього не доб'єшся, впевнений психолог Сергій Марченко.

- Це ілюзія з приводу контролю. Можна, звичайно, поставити той, якого навчають Firewall або висмикувати шнур живлення, але його можна вставити на місце, а Firewall обійти. Ви ж не будете весь час сидіти і дивитися, що ваша дитина робить в мережі. Це нерозумно. Якщо у вас є стільки вільного часу, витратьте його на те, щоб щось разом з ним зробити, хоча б в мережі, - каже він.

На його думку, вирішити проблему може допомогти пряма домовленість: ви самі попереджуєте дитини про те, що будете стежити за його спілкуванням в мережі, і пояснюєте, для чого ви це робите.

Джерела для розвитку

Правда у соціальних мереж є і свої позитивні сторони - але в першу чергу це стосується тих, хто веде або хотів би активно жити в реальності і готовий ділитися своїми думками і знаннями з іншими.

- Людина розвивається за рахунок соцмереж - починає писати статті на цікаві для його теми або викладає наукові публікації, пише про політику. За рахунок цього навколо нього формується певне коло спілкування, цікавиться цими питаннями. Ось така активне життя в соціальних мережах, яка не виключає життя реальну, вона так, вона деколи і в професійному плані допомагає. І якщо в реальному житті немає можливості розповісти про свої погляди, то тут дуже легко можна поділитися і при цьому не так страшно, - каже Єлизавета Жесткова.

В цьому випадку, зазначає Сергій Марченко, здатність швидко отримати оцінку або навіть матеріальну винагороду стає одним із стимулів.

- Це непоганий спосіб звернутися за допомогою і отримати її швидко. Нарешті, ви можете якось самовиражатися, якщо у вас є, що розповісти. І, відповідно, ви можете досить швидко отримати якийсь відгук: певна кількість лайків або грошей, - додає він.

Як відзначають психологи, соціальні мережі дійсно полегшують життя сором'язливим людям або тим, хто в даний момент не має змоги спілкуватися в реальності. Крім того, вони дозволяють значно розширити коло спілкування, який в попередні десятиліття міг не мінятися роками. І, нарешті, допомагають зберегти контакт із зовнішнім світом в разі, якщо ви проживаєте або переїхали в важкодоступний район. Головне - не забувати про почуття міри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Молоток небезпечний для життя?

Новости