Зразок акта розмежування балансової належності сторін

  1. правові основи
  2. Коли це актуально
  3. особливості складання
  4. Стандартний шаблон для енергомереж
  5. Теплові мережі
  6. Можливі проблеми

Цивільне законодавство встановлює обов'язок за відповідними організаціями забезпечувати населення поряд комунальних послуг, до яких відноситься водопостачання, теплова енергія, електрика, газ. Постачання такими здійснюється за допомогою інженерно-технічних комунікаційних мереж. З свого ж боку споживачі зобов'язані оплачувати поставляються і використовувані ними ресурси, забезпечувати безпеку при експлуатації мереж.

Оскільки мережі та обладнання в багатоквартирних будинках система своєрідна, так чи інакше, виникає питання, в чиєму веденні і що знаходиться. Для чіткого покладання відповідальності і необхідний акт розмежування балансової належності.

Незважаючи на те, що в чинному російському законодавстві не прописані чіткі поняття щодо кордонів балансової належності, аналізуючи різноманітні нормативні акти, конкретні уявлення про те, для чого це взагалі потрібно, визначити реально Незважаючи на те, що в чинному російському законодавстві не прописані чіткі поняття щодо кордонів балансової належності, аналізуючи різноманітні нормативні акти, конкретні уявлення про те, для чого це взагалі потрібно, визначити реально. Сама балансова приналежність є деякою лінію, яка розділяє технічну мережу серед власників. Якщо розглядати приклад на багатоквартирному будинку, такими лініями розподіляються системи в загальній власності і в індивідуальній. Зрозуміло, відповідальність за певну частину лежить на кожному окремо.

правові основи

Посилаючись на законодавчі норми, акт балансового розмежування вперше був згаданий, як окремий документ, в Урядовому Постанові №442, затвердженому 4 травня 2012 року. Цією постановою було внесено зміни до чинного раніше постанову №861, прийняте ще 27 грудня 2004 року. Завдяки цьому були затверджені правила виробництва, зокрема електроенергії і ряд правил з технологічного приєднання енергетичних приймаючих пристроїв споживачами. Більш того, були визначені самі об'єкти, які можуть належати і організаціям, і приватним власникам.

Розглядаючи правила технічного приєднання, можна відзначити, що обов'язком організації, що поставляє ресурс, є складання акта розмежування балансової належності Розглядаючи правила технічного приєднання, можна відзначити, що обов'язком організації, що поставляє ресурс, є складання акта розмежування балансової належності. Поняття таких актів полягають в тому, що вони являють собою документи, які складаються на етапі технічного приєднання пристроїв користувачів до мереж подачі ресурсу.

Правила також говорять про те, що суттю даних актів розмежування є саме розподіл зон відповідальності сторін, які підписали такі документи, тобто організації постачальника і споживача.

Коли це актуально

Сам акт розмежування балансової належності необхідно оформляти для того, щоб отримати акт технологічного приєднання систем, укласти основний договір з компанією постачальника ресурсу і отримати допуск до експлуатації такого. Надалі цей документ необхідний не тільки для вирішення спорів, але також при виникненні нещасних випадків, аварійних ситуацій, оскільки має юридичну силу.

Підписується документ лише після того, як всі технічні умови виконані, і роботи по підключенню систем завершені і останні готові до експлуатації.

Визначають також ситуації, при яких колишній акт вважається недійсним і необхідно переоформити такої. Такі ситуації виникають, коли:

Залежно від регіону та компанії постачальника акт оформляється з деякими відмінностями. Так, наприклад, коли мова йде про споживачів електроенергії в Москві, їм необхідно направити запит до відділення МОЕСК для отримання анкети, приклавши супутні папери, заповнити отриману анкету і укласти договір з постачальником.

особливості складання

Акт розмежування балансової належності складається в трьох примірниках. Один передається на руки споживачеві, другий залишається організації постачальнику, а третій направляється органам, які здійснюють контроль. Для складання документа споживачеві необхідно подати організації, яка забезпечує споживачів комунальними ресурсами (будь-то товариство власників житла, керуюча компанія, безпосередньо компанія постачальник), правовстановлюючі документи на нерухомий об'єкт, дозвіл на будівельні роботи, паперу на введення в експлуатацію, інше.

Складається акт повинен містити в собі:

Отримання акту розмежування на руки буде служити при необхідності основою для врегулювання можливих конфліктів. У цьому документі також вказується, на кого покладаються ремонтні роботи.

Стандартний шаблон для енергомереж

Оскільки систем комунікацій кілька, відповідно акт розмежування балансової належності складається і оформляється на кожну окремо. Зразок документа на електрику виглядає наступним чином:

АКТ № ___ РОЗМЕЖУВАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СТОРІН енергомережі

(дата і місце складання)

(Найменування організації постачальника), який далі іменується енергопостачальною організацією, в особі (прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані), який діє на підставі (довіреності або іншого документа, його номер, дата видачі), і (прізвище, ім'я, по батькові споживача , паспортні дані), далі іменований споживачем, підписали даний документ про наступне:

На дату складання Акту технічні роботи за адресою (вказати адресу нерухомого об'єкта) виконані в повному обсязі. Дозволена для експлуатації потужність - ___ кВт. Категорія надійності електропостачання ___. Категорія схеми зовнішніх систем ___.

Відповідальність за перебої в енергетичному постачанні через невідповідність схем категоріям електроприймач, пошкодження систем з вини Споживача Енергопостачальна організація не несе. Балансова належність ____, експлуатаційна відповідальність ____, схема харчування ____.

(Опис меж експлуатаційної відповідальності, особливих умов, дій в екстрених ситуаціях)

Термін дії документа, підписи сторін, печатка організації.

Завантажити: Акт розмежування кордонів балансової належності сторін

Теплові мережі

Приклад і форма документа щодо розподілу теплових мереж:

АКТ № ___ РОЗМЕЖУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СТОРІН тепломереж

(дата і місце складання)

(Найменування організації постачальника),

який далі іменується теплопостачальною організацією, в особі (прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані), який діє на підставі (довіреності або іншого документа, його номер, дата видачі), і (прізвище, ім'я, по батькові споживача , паспортні дані), далі іменований споживачем, підписали даний документ про наступне:

Межа балансової належності теплових мереж - зовнішня стіна теплової камери ___ по виходу теплової траси і в напрямку споживача. Теплопровід знаходиться на балансі ____.

(Схема меж відповідальності, відповідальність сторін, право нагляду, обов'язок по ремонту, розподіл процедур за змістом мереж, інші нюанси).

Термін дії документа, підписи сторін, печатка організації.

Документ буде вважатися недійсним, якщо на ньому не буде печатки організації або хоча б одного підпису сторін. При відсутності акту розмежування зовсім, у разі виникнення суперечок, швидше за все, доведеться вирішувати ситуацію в зал суду, якщо визнати права іншим чином в досудовому порядку не вдасться.

Можливі проблеми

Перш ніж скласти і підписати акт, необхідно підійти до цього питання відповідально і вдумливо Перш ніж скласти і підписати акт, необхідно підійти до цього питання відповідально і вдумливо. Посилаючись на нього, споживач буде нести певну відповідальність, і буде мати певний ряд прав на тривалий період часу. Відповідальність сторін, будь це у СНТ, ТСЖ, КК і так далі, включає в себе встановлення меж обов'язків, забезпечення функціонування комунікаційних систем, технологічного обладнання, несення фінансових обтяжень в плані обслуговування ліній.

При цьому проблематичні моменти часом виникають ще до підписання документа через бюрократичні дротів, особливо коли мова йде про організацію, яка монополіст в деякій сфері. Проблеми зустрічаються також через розбіжності між споживачами і постачальниками, якщо ними висунуті різні, що суперечать один одному вимоги. Скасування акта неможлива після його підписання, тому важливо знайти компроміс на ранніх етапах.

Часом, щоб не довелося оскаржувати в суді факт недійсності документа, має сенс звернутися до приватних організацій, що мають досвід в складанні і оформленні подібних актів. Це буде трохи дорожче, але в межах доступного і напевно юридично правильно.


Новости