Зразок договору перевезення вантажу автомобільним транспортом

  1. Типи договорів транспортування вантажів і їх контроль
  2. Сторони договору
  3. характеристика договору
  4. Термін договору
  5. Зразок договору перевезення вантажу автомобільним транспортом

Договір перевезення вантажів автотранспортом служить для регулювання відносин з перевезень на автомобілі. Завдяки даному транспорту можливе перевезення людей і різних товарів. Все це відносини, які потребують врегулювання згідно з нормами права ГК РФ, а значить, складання договору з відображенням усіх правові зобов'язань в ньому.

Якщо доставляється вантаж, наприклад, поштою, то складається зобов'язання з доставки товару поштою між відправником і отримувачем за певну плату. Згідно ст. 785 ГК РФ договір складається транспортною компанією, далі видається відправнику транспортної накладної. Як виглядає зразок договору, з чого складається і ким контролюється, розглянемо докладніше у вигляді покрокової інструкції.

Типи договорів транспортування вантажів і їх контроль

Тип договору залежить від виду транспорту, за допомогою якого здійснюються перевезення.

  1. Перевезення автомобілем, регульовані федеральним законом №259-Ф. Правила транспортування вантажів і людей затверджені урядом РФ.
  2. Перевезення залізницею врегульовані Федеральним законом 18-Ф3. У постанові РФ №111 позначені правила з надання послуг при перевезенні вантажів, багажу для різних потреб.
  3. Перевезення морським транспортом врегульовані кодексом мореплавства №81 Ф3.4. Перевезення річковим транспортом врегульовані Кодексом водного транспорту РФ №24 ФЗ.
  4. Перевезення змішаним транспортом, тобто модальні (мультимодальні) перевезення.

За типом договір перевезення вантажів укладається відповідно до:

  • Термінами дії. Може видаватися на одне перевезення, або відразу на кілька;
  • Територіальної ознаки. Договір може бути міжнародним, або внутрішньодержавним;
  • Кількості транспортних організацій. Перевезення можуть бути прямими, місцевими, змішаними.

Якщо перевозяться люди, то автотранспорт вважається громадським. Оплата залежить від тарифів, прописаних в кодексі РФ, також в транспортному статуті.

Сторони договору

У висновку типового договору беруть участь:

  • перевізник;
  • відправник вантажу;
  • вантажоодержувач, наділений правами і обов'язками при отриманні вантажу.

Відправником вантажу може бути будь-який суб'єкт цивільного права, перевізником - комерційна організація, індивідуальний підприємець, що мають ліцензію на перевезення, також право на їх проведення. Без ліцензії договір перевезення недійсний.

характеристика договору

Договір є двостороннім, з прописаними в ньому обов'язками обох сторін. Перевіз і доставка вантажів оплачуються перевізнику. Договір реальний, тобто полягає безпосередньо в момент прийняття вантажу перевізником від відправника. У договорі прописується:

  • найменування авто
  • кількість перевезеного вантажу
  • місце, умови навантаження і вивантаження
  • місце доставки вантажу
  • маршрут авто.

Наявність засобів оповіщення в автомобілі про шляху проходження вантажу також можна позначити в договорі окремим пунктом.

До додаткових складових договору відносять:

  1. Справність автотранспорту. Відповідальність покладається на виконавця.
  2. Упаковка, маркування вантажу, передача перевізникові всієї документації на вантаж. Відповідальний замовник.
  3. Супровідні документи при необхідності. Відповідальний відправник вантажу.
  4. Вартість транспортування, залежить від відстані, характеру вантажу, що перевозиться, його стану, терміновості доставки. Вартість перевезення фіксується в договорі, сума перераховується на розрахунковий рахунок вантажоперевізника або оплачується в касі підприємства.

Термін договору

Термін договору залежить від часу, необхідного для доставки вантажу в призначений пункт. Згідно ст. 792 ГК РФ терміни прописані в транспортному статуті, позначаються в бланку договору.

Якщо перевезення - змішана, то терміни призначаються в сукупності всіх термінів, зазначених у правилах для кожного окремого типу транспорту. Терміни, позначені в договорі повинні неухильно дотримуватися. Зазвичай вивантаження, розвантаження вантажу здійснюється за 1-2 дні до закінчення терміну доставки, позначеного в договорі.

Зразок договору перевезення вантажу автомобільним транспортом

Важливо правильно оформляти договір, особливо при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень. Це не призведе до проблем при очищенні вантажу на митниці. Щоб уникнути складнощів, непередбачених ситуацій в дорозі перевізнику бажано мати з собою, крім договору, товарну накладну, рахунки-фактури (копії), договору купівлі-продажу, сертифікати на вантаж, що перевозиться.

завантажити

зразок договору перевезення вантажу автомобільним транспортом у MS Word.

При підписанні договору, особливо приватними особами, наприклад, при оформленні доставки дров (вугілля) потрібно уважно читати документ, всі додатки до нього. Саме цей договір вважається підставою для розглядів в суді в разі виникнення претензій.

При організації квартирного, або дачного переїзду, а також доставку великогабаритних вантажів в договорі можуть бути вказані додаткові пункти щодо забезпечення, наприклад, одержувача вантажу вантажниками, потрібної тарою. Бланк договору можна скачати в інтернеті, далі продумайте грунтовно, як правильно його заповнити.

Обов'язково потрібно звернути увагу на дати укладення документа, терміни виконання зобов'язань, прописаних у договорі. Дублікат зразка необов'язковий, але договір перевезення вантажів автомобільним транспортом - гарант своєчасної доставки вантажу цілості й схоронності.

Типовий договір можна скачати в інтернеті. Головне, заповнити всі графи чітко правильно, без виправлень.

У договорі прописується число, місяць, рік складання документа. ПІБ перевізника і замовника. Далі посередині листа "Договір".

  1. Предмет договору із зобов'язанням здійснення перевезень замовником і своєчасною оплатою послуг замовником.
  2. Права і обов'язки сторін з позначенням прав і зобов'язань як з боку замовника, так і з боку перевізника.
  3. Розрахунки сторін. Переказати кошти на рахунок перевізника замовник повинен попередньо. Отримання коштів перевізник повинен відобразити в письмовому вигляді. При невиконанні зобов'язань по оплаті перевізник зобов'язаний повернути сплачену суму замовнику, але з відсотками. Тарифи на перевезення залежать від собівартості перевезень, можуть змінюватися з її підвищенням. Якщо терміни оплати будуть порушені, то замовник повинен сплатити пеню за кожен день прострочення.
  4. Умови приймання і здачі вантажу. Перевізник повинен надати вантаж в строк, а замовник прийняти його, також перевірити накладні, шляховий лист , Особистість самого перевізника. Без товарно-транспортної накладної перевізник має право не прийняти вантаж.
  5. Дія договору. Зміни, доповнення умов в договорі. Договір набирає сили з дати його підписання. Протягом всього терміну дії договору можуть вноситися зміни і доповнення. Всі вони прописуються письмово, підписуються обома сторонами.
  6. Заключні положення. Розірвання договору можливе при бажанні будь-яка сторона, але про це потрібно повідомити іншу сторону, написавши письмове повідомлення. Всі суперечки і розбіжності вирішуються через суд, якщо немає можливості вирішити розбіжності за допомогою переговорів. У разі заподіяння шкоди сторони несуть повну відповідальність відповідно до законодавства РФ. Договір складається у двох примірниках, видається кожній стороні.
  7. Юридичні адреси, реквізити банку сторін. У лівій колонці прописуються реквізити перевізника: ІІН, банк, розрахунковий рахунок, КПП, БИК, поштову адресу. У правій колонці ті ж реквізити, але тільки замовника.
  8. Підписи сторін. Перевізник ------ Замовник --------

Новости