Зразок заяви на заміну посвідчення водія

  1. В якому випадку водійські права підлягають заміні
  2. Як і куди подається заява
  3. Структура і зразок заяви
  4. висновок

У сучасному житті суспільства виникають колізії, коли необхідно замінити головний документ, що підтверджує права водія. Це необхідно при зміні персональних даних, при втраті або ж при закінченні терміну його дії.

Зразок заповнення заяви на заміну посвідчення водія видається в уповноважених державних органах. Заповнивши зразок правильно, нову документацію можна отримати швидко і без будь - яких проблем.

В якому випадку водійські права підлягають заміні

У сучасному житті суспільства виникають колізії, коли необхідно замінити головний документ, що підтверджує права водія

Після закінчення терміну дії посвідчення водія, його необхідно замінити

Водійське посвідчення - це документ, який видається на досить-таки тривалий термін, але після закінчення цього терміну його доведеться замінити.

Важливо! Заява на заміну посвідчення водія у зв'язку із закінченням терміну його дії повинно бути складено і подано не пізніше терміну, зазначеного на зворотному боці ВУ.

Підставою для повторної видачі ВУ є зміна прізвища. Як правило, таке відбувається при укладанні шлюбних відносин, зміні персональних даних і в будь-яких інших випадках, коли прізвище, ім'я або ж батькові, що є у людини спочатку, замінюються.

Що ж стосується дубліката ВУ, то даний документ видається відразу ж після того, як було подано заяву про втраті водійських прав і прохання на їх відновлення. Цей дублікат дає право громадянину рухатися по автодорогах нарівні з іншими учасниками дорожнього руху.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що замінювати даний документ необхідно в ситуації, коли: посвідчення визнано недійсним у зв'язку з закінченням терміну дії, в зв'язку з втратою або крадіжкою документа, в зв'язку зі зміною персональних даних.

Як і куди подається заява

Заява про видачу посвідчення водія може бути подано різними способами. На початок 2018 роки зробити це можливо шляхом звернення до багатофункціональний центр . У МФЦ подається заява на отримання водійського посвідчення. Там же можна і отримати вже готове посвідчення.

Раніше зробити дані юридичні дії можна було тільки через територіальні органи ГИБДД. Для цього потрібно особисто звернутися в даний структурний підрозділ, надати пакет необхідних документів. Там же здійснюється і отримання вже готового документа.

На початок 2018 р провести заміну ВУ, можна в МФЦ

На сьогоднішній день передбачена подача заяви онлайн. Для цього необхідно заповнити наведену на сайті держпослуги форму, в залежності від причини заміни та докласти відскановану документацію.

При подачі заяви не можна забувати про те, що за таку дію, що виконується від імені держави, необхідно сплатити державне мито. На сьогоднішній день її розмір становить дві тисячі рублів для національного посвідчення водія. І одна тисяча шістсот рублів за міжнародне посвідчення водія.

Досить спірним на сьогоднішній день є і питання про обов'язковість повторної здачі іспитів перед отриманням прав. Ведуться активні суперечки, зважуються все ЗА і ПРОТИ. Найближчим часом вводити такий обов'язок не стануть, що цілком справедливо.

Раніше законодавчо було закріплено, що уповноважені державні органи могли відмовити у видачі ВУ за мотивами несплати існуючих штрафів за порушення правил дорожнього руху. Тепер же ця відмова заборонений і ніяк не впливає на отримання громадянином нового посвідчення.

А ось що стосується штрафів за несвоєчасну заміну даного документа, то вони існують, і закріплені адміністративним законодавством. Так, максимальний розмір штрафних санкцій може скласти п'ятнадцять тисяч рублів (якщо не вчасно здані при позбавленні).

Законодавець всіляко йде назустріч водіям і тим самим дозволив їм змінювати свої посвідчення до закінчення терміну, зазначеного на зворотному боці. Це цілком зручно, так як заздалегідь замінене посвідчення допоможе уникнути штрафів, передбачених КоАП.

Існують рекомендації і за місцем подачі заяви на зміну ВУ. Так, для швидкості заміни, документи необхідно подавати в той же місце, де і спочатку виходили права. Однак, в загальному порядку заяву можна подати в будь-якій точці Росії, так як органи ГИБДД діють на підставі єдиної бази.

На сьогоднішній день передбачена подача заяви на заміну ВУ онлайн

Структура і зразок заяви

Заява на вчинення даної юридичної дії має певну специфіку. Перш за все, вона виражається в його формі і структурі. Так, заява складається з двох частин, які розташовуються на лицьовій і зворотній стороні бланка. Лицьову сторону заповнює заявник, а зворотний - посадова особа уповноваженого органу.

Документ повинен містити в собі:

  • місце подачі заяви;
  • персональні дані;
  • істота прохання із зазначенням на причини заміни;
  • дата звернення і підпис.

У деяких випадках виникне потреба у вказівках та інших відомостей, наприклад, про раніше видані документи, що підтверджують право керування транспортним засобом. Заява має бути подана не раніше закінчення терміну, необхідного для заміни, якщо в конкретній ситуації він встановлений.

При подачі такого роду заяви потрібно надати медичний висновок (довідку), що підтверджує здоровий стан громадянина. Для її отримання потрібно пройти спеціалізовану медичну комісію. При відсутності такого документа, права не можуть бути видані.

Для отримання ВУ необхідно зібрати і надати такі документи, як:

  1. Паспорт або будь-який інший документ, який може засвідчити особу.
  2. Документ, в зв'язку з якими змінилися персональні дані (свідоцтво про шлюб, довідка з органів реєстрації актів цивільного стану та інші).
  3. Фотографія в установленому розмірі. Як правило, фотографування здійснюється на місці, в самому державному органі, в який і подається заява.
  4. Квитанція на оплату мита.
  5. Документ, який підтверджує навчання в автошколі (водійський сертифікат). Цей документ потрібен в рідкісних випадках (наприклад, при втраті документа, що підтверджує право керування).

Перелік документів не є фіксованим. Він змінюється в кожній конкретній ситуації в залежності від того, за яким основи відбувається заміна документа, що підтверджує право керування транспортним засобом.

Завантажити Зразок заяви на заміну посвідчення водія

висновок

Таким чином, заява на заміну ВУ скласти дуже просто. Необхідно пам'ятати про правила внесення відомостей, що мають істотне значення. Також потрібно сплатити встановлений на законодавчому рівні обов'язковий платіж. При негативному результаті подій, у видачі нового водійського документа або ж в заміні існуючого може бути відмовлено.

Не можна забувати і про терміни дії ВУ. При закінченні його дії, їзда з простроченими документом буде прирівняна до їзді без прав .

Новости