Журнал ВАК :: УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМИ СИСТЕМАМИ

Діяльність професійних учасників ринку цінних паперів в Росії

Activity of professional participants of the securities market in Russia

Рейхерт Наталія Володимирівна

Rejkhert Natalia Vladimirovna

к.е.н., доцент

Смоленський державний університет (СмолГУ)

e-mail: [email protected]

анотація

Дана стаття присвячена діяльності професійних учасників російського ринку цінних паперів. Автором була досліджена діяльність професійних учасників ринку цінних паперів Росії, які здійснюють свою діяльність в умовах санкцій, нестабільність курсу національної валюти і триваючого банкрутства фінансових організацій. Відзначено основні причини скорочення числа професійних учасників російського ринку цінних паперів.

А nnotation

This article is devoted to the activities of professional participants of the Russian securities market. The author examined the activities of professional participants of the Russian securities market, which operate under conditions of sanctions, instability of the national currency rate and the continuing bankruptcy of financial organizations. The main reasons for the reduction in the number of professional participants of the Russian securities market were noted.

Ключові слова: професійні учасники ринку цінних паперів; брокерська діяльність; дилерська діяльність; управління цінними паперами

Keywords: professional participants of the securities market; broker activity; dealer activity; securities management

Тема про професійних учасників ринках цінних паперів цікава для дослідження, тому що на даний момент цікаво встановити: з яких причин відбувається скорочення числа учасників на ринку, які види професійних учасників найбільше зменшилися за кількістю і з'ясувати хто з учасників є найактивнішим і успішним на фондовому ринку.

Професійні учасники ринку цінних паперів - це спеціалізовані компанії, які здійснюють специфічні види професійної діяльності, пов'язаної з цінними паперами [1, с.202].

Згідно з даними інформаційно - аналітичного матеріалів Банку Росії протягом 2016 рік тривало зниження кількості професійних учасників ринку цінних паперів Росії по відношенню до попередніх періодів.

Малюнок 1 Динаміка кількості організацій, що мають ліцензію професійного учасника ринку цінних паперів, од. *

* Джерело: Банк Росії

За підсумками розглянутого періоду їх число скоротилося на 194 одиниці з 875 компаній до 681. Протягом року відбувалося поступове зниження числа професійних учасників ринку цінних паперів, але все-таки слід зазначити, що в 3 кварталі щодо 2 кварталу відбулося найбільше зменшення (на 77 одиниці ). Основними причинами скорочення числа професійних учасників ринку цінних паперів стали неодноразові порушення вимог законодавства РФ і як наслідок - відгук ліцензії на здійснення банківських операцій, власні заяви, банкрутство.

Відповідно до Федерального закону РФ «Про ринок цінних паперів» встановлено такі види професійної діяльності на ринку цінних паперів: брокерська, дилерська, управління цінними паперами, кліринг, депозитарна, ведення реєстру власників акцій, організація і проведення торгівлі на ринку цінних паперів [2, с.11].

Кількість організацій, що здійснюють діяльність на фінансовому ринку і мають ліцензію професійного учасника ринку цінних паперів в період з 2015р. по 2016р., представлена ​​в таблиці 1.

Таблиця 1 - Кількість організацій, що мають ліцензію професійного учасника ринку цінних паперів, 2015-2016гг., Од. *

*

* Джерело: Інформація Банку Росії представлена ​​з урахуванням кредитних організацій, що здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів

Як бачимо кількість організацій, значно зменшилася за всіма видами діяльності, крім форекс - дилерів, яких на ринку стало в шість разів більше. Це означає, що діяльність нового гравця фінансового ринку є успішною. Темп зростання організацій, що здійснюють діяльність з довірчого управління склав 64,3% - це найбільше зниження за аналізований період серед усіх професійних учасників ринку цінних паперів. У кількісному відношенні найменше зниження показали реєстратори (на 4 од.). Такі учасники ринку цінних паперів як брокери і дилери зменшилися в кількості приблизно однаково на 184 організації і 172 відповідно.

Розглянемо особливості діяльності професійних учасників ринку цінних паперів.

Брокерська діяльність - це діяльність по здійсненню операцій з цінними паперами за дорученням клієнта і за рахунок його коштів.

Виходячи з даних ММВБ, в 2016 році лідером серед брокерів в Россі за обсягом торгів є Фінансова група БКС (1974030 млн. Руб.). Активними біржовими представниками також можна назвати Банк «ФК Відкриття» (705860 млн. Руб.), АТ «Банк Фінам» (681900 млн. Руб.), Провідний банк країни - ПАТ «Сбербанк Росії» (669960 млн. Руб.) І ін . Все більшу популярність на ринку брокерських послуг набуває послуга сукупного маржірованія, яка дозволяє здійснювати торговельні операції в рамках одного брокерського рахунку на декількох торгових майданчиках без необхідності переказувати грошові кошти між рахунками.

Дилерська діяльність - це укладання угод купівлі-продажу цінних паперів від свого імені і за свій рахунок шляхом публічного оголошення цін покупки і (або) продажу певних цінних паперів із зобов'язанням покупки.

Серед найбільш популярних дилерів, які добре відомі на російському ринку цінних паперів можна назвати: банк ПАТ «МКБ» - один з найбільших банків РФ, банк ВТБ 24 »- один з найбільших і надійних банків країни і банк UniCreditBank, який вважається одним з провідних дилерів, входить в десятку кращих банків по рейтингу Інтерфакс.

У Росії введено новий статус професійного учасника ринку цінних паперів - «форекс-дилер». Згідно статті 4.1Федерального закону РФ «Про ринок цінних паперів», д еятельность форекс-дилера на ринку цінних паперів - це діяльність з укладання від свого імені і за свій рахунок з фізичними особами, які не є індивідуальними підприємцями, які не на організованих торгах договорів, які є похідними фінансовими інструментами, обов'язок сторін за якими залежить від зміни курсу відповідної валюти і (або) валютних пар. Умовою укладення таких договорів є надання форекс - дилером фізичній особі можливості приймати на себе зобов'язання, розмір яких перевищує розмір наданого цією фізичною особою форекс -ділеру забезпечення.

Форекс - дилери зобов'язані вступити в саморегульовані організації (СРО) і отримати ліцензію на здійснення діяльності форекс - дилера від Центрального Банку. В даний час в Росії ліцензовано вісім форекс-дилерів і одна форекс - СРО. Першою компанією, що отримала ліцензію, була ТОВ «ФІНАМ ФОРЕКС». Це сталося в 2015 році, але без наявності спеціалізованої форекс - саморегулівної організації компанія не могла вести бізнес в російській юрисдикції. Перша і єдина ліцензована форекс - СРО (Асоціація форекс-дилерів (АФД) з'явилася лише через рік. Тільки ті компанії, які є її учасниками, мають право надавати послуги на ринку Forex. У 2016 році отримали право на ведення професійної діяльності учасника ринку цінних паперів ще п'ять компаній (ТОВ «ВТБ 24 Форекс», ТОВ «Трастфорекс», ТОВ «Телетрейд Груп», ТОВ «Альпарі Форекс»), дві компанії - ТОВ «Фікс Трейд», ТОВ «ПСБ-Форекс» отримали ліцензії вже в 2017 році . Аналітики вважають, що діяльність форекс -ділеров в Р СЗШІ має велике майбутнє.

Під діяльністю з управління цінними паперами визнається здійснення юридичною особою від свого імені та за винагороду довірче управління цінними паперами в інтересах вигодонабувача, переданими йому у володіння іншою особою.

ТКБ Інвестмент Партнерс (АТ) - одна з найбільших керуючих компаній Росії із загальним обсягом чистих активів під управлінням і консультуванням близько 364 мільярдів рублів (на 31.03.2017) та рейтингами максимальної надійності від провідних російських рейтингових агентств. АТ «Ощадбанк Управління Активами» надає послуги довірчого управління активами з 1996 року. Всі ці роки компанія міцно займає лідируючі позиції на російському ринку цінних паперів.

Розрахунково - клірингова діяльність з цінних паперів являє собою систему безготівкових розрахунків, засновану на заліку взаємних вимог за допомогою банків і спеціально створюваних клірингових установ.

В даний час на території Російської Федерації працює ряд небанківських кредитних організацій (клірингових палат). Серед них: РДК (АТ) «Розрахунково - депозитарна компанія», ДДК (ЗАТ) «Депозитарно-Клірингова Компанія», ЗАТ АКБ «Національний Кліринговий Центр», ПАТ «Кліринговий центр МФБ».

Депозитарна діяльність - це надання послуг зі зберігання сертифікатів цінних паперів і / або обліку прав на цінні папери.

У список найбільших організацій, що мають ліцензію професійного учасника ринку цінних паперів на здійснення депозитарної діяльності в Росії за станом на 01.01.2017г. входять такі компанії: АТ «Розрахунково-депозитарна компанія», АТ «ДК РЕГІОН», ЗАТ ВТБ Спеціалізований депозитарій, ПАТ Росбанк, ТОВ «Депозитарні та корпоративні технології», АТ «Спеціалізований депозитарій« ІНФІНІТУМ », ПАТ« БАНК УРАЛСИБ »і ін. слід зазначити, що в 2016 році спостерігалося зниження числа компаній, що спеціалізуються на депозитарну діяльність.

Діяльність щодо ведення і зберігання реєстру власників іменних цінних паперів полягає в зборі, обробці, зберіганні та наданні за запитом акціонерів даних про наявність та рух цінних паперів акціонерів.

На 01.01.2017г. в списку професійних учасників ринку цінних паперів, які мають право на здійснення діяльності з ведення реєстру власників цінних паперів, числиться 35 компаній, що на 4 менше ніж в попередньому році. Серед них слід відзначити найбільші: АТ Агентство «Регіональний незалежний реєстратор, АТ« Професійний реєстраційний центр », АТ« Ведення реєстрів компаній », АТ« ВТБ Реєстратор ».

Діяльність з організації торгівлі цінними паперами - це комплекс послуг, що сприяють укладенню угод з цінними паперами. Ці послуги надають: фондові біржі; фондові відділи товарних і валютних бірж, організовані позабіржові системи торгівлі цінними паперами і банки [3, с.121-123].

У Росії торгівлю цінними паперами здійснюють дві біржі: ПАТ «Московська Біржа ММВБ - РТС» і ПАТ «Санкт - Петербурзька біржа», операції на яких проводять тільки професійні учасники, які мають чітку спеціалізацію і ліцензію з різних видів біржової діяльності.

«Московська Біржа ММВБ-РТС» - це найбільший російський біржовий холдинг, створений в 2011 році в результаті злиття ММВБ (Московської міжбанківської валютної біржі), заснованої в 1992 році, і біржі РТС (Російської торгової системи), відкритої в 1995 році.

Публічне акціонерне товариство «Санкт-Петербурзька біржа» є однією з перших торгових майданчиків з організації торгів цінними паперами і ф'ючерсними контрактами в Російській Федерації та правонаступником ВАТ «Фондова біржа РТС».

З 11 січня 2016 року набрав чинності Федеральний закон про саморегульовані організації в сфері фінансового ринку, який передбачає обов'язкове членство фінансових організацій в саморегульовані організації (СРО). Банк Росії з 11.01.2016 веде єдиний реєстр СРО в сфері фінансового ринку. Станом на 1.01.2016 діяли: дев'ять СРО кредитних споживчих кооперативів, п'ять СРО професійних учасників ринку цінних паперів, три СРО мікрофінансових організацій.

У таблиці 2 представлена ​​інформація про кількість СРО на кінець 2016-2017гг., Членами яких є професійні учасники ринку.

Таблиця 2 Саморегулівні організації на російському фінансовому ринку *

* Джерело - Банк Росії

Як бачимо частка членів саморегулівних організацій від загальної кількості фінансових організацій відповідного виду діяльності, становить 100%, тобто професійні учасники ринку цінних паперів в кількості 681 од. є членами 5 саморегулівних організацій на кінець 2016 року А це значить, що всі організації - учасники фінансового ринку відповідно до російського законодавства є обов'язковими членами саморегулівних організацій. Однією з найбільших саморегулівних організацій є Національна асоціації учасників фондового ринку.

Таким чином, хоча кількість професійних учасників ринку знизилося, якість здійснюваної діяльності не погіршився, так як ЦБ РФ посилив нагляд за їх діяльністю. Професійні учасники ринку цінних паперів забезпечують його нормальне функціонування, сприяють руху капіталу, його перерозподілу між іншими учасниками ринку, активізують інвестиційний процес. Банк Росії проводить заходи з консолідації учасників ринку цінних паперів, підвищення їх якості здійснюваної діяльності, контролює дотримання законодавства при здійсненні професійної діяльності на ринку цінних паперів. На жаль, на сьогоднішній момент продовжує знижуватися рентабельність бізнесу всіх професійних учасників ринку цінних паперів під впливом високої конкуренції, оптимізації витрат, санкцій Заходу і США, що змушує багатьох з них йти з ринку самостійно або під тиском Банку Росії в результаті проведених ним наглядових заходів.

Проведене дослідження дозволяє глибше проникнути в суть і розуміння професійної діяльності на фінансовому ринку, що здійснюються брокерами, дилерами, реєстраторами та ін. І отримати уявлення про основні причини скорочення їх числа.

Бібліографічний список:

  1. В.А. Голанова, А.І. Басова. Ринок цінних паперів. Підручник. М: Фінанси і статистика », 2013. - 449с.
  2. В. А. Макарова. Професійна діяльність на ринку цінних паперів. Навчально - методичний посібник. СПб .: Відділ оперативної поліграфії НДУ ВШЕ - Санкт-Петербург, 2011. - 92с.
  3. Шухрова А.І. Професійні учасники ринку цінних паперів // Вісник наукових конференцій. 2017. № 7-2 (23). - С.121-123

Новости