Журнал наукових публікацій

»ГОЛОВНА> До змісту номера
»Усі публікації автора »ГОЛОВНА>   До змісту номера   »Усі публікації автора   Лютий, 2018 / Міжнародний науковий журнал   «Наука через призму часу» №2 (11) 2018   Автор: Сищиков Дмитро Олександрович, студент магістрант   Рубрика: Економічні науки   Назва статті: Проблеми організації змішаних перевезень в Росії Стаття переглянута: 370 раз   Дата публікації: 18

Лютий, 2018 / Міжнародний науковий журнал
«Наука через призму часу» №2 (11) 2018

Автор: Сищиков Дмитро Олександрович, студент магістрант
Рубрика: Економічні науки
Назва статті: Проблеми організації змішаних перевезень в Росії

Стаття переглянута:

370 раз
Дата публікації: 18.01.2018

УДК 656.01

ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗМІШАНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В РОСІЇ

Лавриків Ігор Миколайович

кандидат економічних наук, доцент

Сищиків Дмитро Олександрович

Тарабрин Дмитро Олексійович

магістрант

ФГБОУ ВО «ТДТУ», г. Тамбов

Анотація. Для економіки РФ змішані перевезення вантажів мають важливе значення. Правове регулювання змішаних перевезень не відповідає потребам їх функціонування і розвитку. У даній роботі розглянуті основні проблемні моменти правового регулювання змішаних перевезень вантажів та запропоновано заходи щодо організації їх правового регулювання.

Ключові слова: Змішані перевезення; транспорт; правове регулювання, вантажоперевезення, законодавство.

У світі, на сьогоднішній день існує шість видів транспорту. Це внутрішній водний, морський, залізничний, автомобільний, повітряний і трубопровідний. При транспортуванні вантажів вони пов'язані між собою наступними поєднаннями: морський - залізничний, автомобільний - залізничний, автомобільний - повітряний і т.д.

За оцінками фахівців на автотранспорт припадає близько 80% всіх перевезень, на залізничний близько 10%, на морський, трубопровідний та внутрішній водний припадає менше 5%.

Перевезення з використанням декількох видів транспорту називають мультимодальной або змішаним перевезенням. Такий вид перевезень використовують у випадках, коли потрібно оптимізувати витрати, скоротити терміни перевезення або коли неможливо виконати весь маршрут прямування вантажів одним видом транспорту.

Особливості мультимодальних перевезень:

- уніфікація необхідних документів;

- простота оформлення митних процедур;

- багатосторонній підхід, взаємодія величезної кількості фахівців;

- єдність всіх учасників процесу.

Такий тип перевезень дозволить вирішити багато проблем транзитних країн і узгодити функціональність транспортної системи в світі. Для економіки РФ мультимодальні (змішані) перевезення вантажів мають велике і важливе значення. Це стосується не тільки перевезень за кордон, а й перевезень усередині держави, тому що протяжність території Росії обумовлює необхідність перевезень кількома видами транспорту. Незважаючи на це, правове регулювання мультимодальних (змішаних) перевезень не відповідає потребам їх функціонування і розвитку.

Розглянемо тенденцію зміни обсягів вантажоперевезень в Російській Федерації за 2015-2016 рр.

Економічний показник роботи транспорту (показник обсягу перевезень вантажів), що дорівнює добутку маси перевезеного за певний час вантажу на відстань перевезення називається вантажообігом.

За цілий 2015 рік залізничним транспортом було перевезено 1217948,6 тис. Тонн; автомобільним - 5356736,1 тис. тонн; морським - 18787,7 тис. тонн; внутрішнім водним - 121429,3 тис. тонн; повітряним - 867,2 тис. тонн; трубопровідним - 1070982,2 тис. тонн [5].

Вантажообіг за 2015 рік залізничного транспорту склав 2305945 млн. Тонно-км.; автомобільного - 247134,2 млн. тонно-км.; морського - 41658,2 млн. тонно-км.; внутрішнього водного 63619,7 млн. тонно-км.; повітряного - 5581,6 млн. тонно-км.; трубопровідного - 2444170,1 млн. тонно-км [5].

За цілий 2016 рік залізничним транспортом було перевезено 1226951,1 тис. Тонн; автомобільним - 5430625 тис. тонн; морським - 24622,4 тис. тонн; внутрішнім водним - 117968,4 тис. тонн; повітряним - 977 тис. тонн; трубопровідним - 1087984,6 тис. тонн [5].

Вантажообіг за 2016 рік залізничного транспорту склав 2344087 млн. Тонно-км.; автомобільного - 247811,3 млн. тонно-км.; морського - 43117,6 млн. тонно-км.; внутрішнього водного 67193,6 млн. тонно-км.; повітряного - 6579,5 млн. тонно-км.; трубопровідного - 2489113,6 млн. тонно-км [5].

У порівнянні ці дані представлені на малюнках 1 і 2. У порівнянні ці дані представлені на малюнках 1 і 2

Малюнок 1. Кількість перевезених вантажів в 2015-2016 рр. за видами транспорту (тис. тонн)

тонн)

Малюнок 2. Вантажообіг в 2015-2016 рр. за видами транспорту (млн. тонно-км)

За графіками видно, що в 2016 році кількість перевезених вантажів і вантажообіг усіма видами транспорту збільшилися, в порівнянні з 2015 роком.

Збільшення вантажообігу (зокрема і за кордон) сприяє зростанню економіки країни. Але перевозити вантажі в змішаному сполученні сьогодні важко з кількох причин, головною з яких є відсутність конкретного закону про мультимодальні перевезення.

Зараз змішані перевезення регулюються лише кількома розділами деяких законів:

- глава XIV (Перевезення вантажів в прямому змішаному сполученні ) В Кодексі внутрішнього водного транспорту Російської Федерації [2];

- г лава V (Перевезення вантажів в прямому змішаному сполученні ) В Статуті залізничного транспорту Російської Федерації [3].

Крім того, для регулювання змішаних перевезень застосовуються норми і правила встановлені статутами і кодексами, які регулюють перевезення вантажів на транспорті відповідного виду.

Застосування контейнерів для перевезення вантажів в змішаному сполученні встановлюються порядком та умовами угоди між відповідними видами транспорту.

Плата за перевезення вантажів у змішаному сполученні стягується за ту відстань, яку вантажі пройдуть кожним видом транспорту.

Відповідальність за втрату і незбереження вантажів до передачі їх в певних пунктах перевалки вантажів лежить на боці, яка здає вантажі, а після передачі - на прийняла вантажі стороні.

Відповідальність організацій внутрішнього водного транспорту, залізничного та організацій транспорту інших видів за втрату і незбереження вантажів, прийнятих для перевезень в змішаному сполученні, визначається відповідними транспортними правилами, статутами і кодексами.

Загальний термін доставки вантажів в змішаному сполученні визначається із сукупності термінів доставки їх залізничним транспортом, внутрішнім водним і транспортом інших видів і розраховується на підставі правил обчислення строків доставки вантажів, що діють на кожному виді транспорту.

Поєднання елементів (суб'єктів договору, відповідальності перевізників за вантаж) є важливим у формуванні нормативної складової договору перевезення вантажів в змішаному сполученні. У Цивільному кодексі РФ такого типу перевезень присвячена всього одна стаття (788). Вона лише встановлює, що «взаємини транспортних організацій при перевезенні вантажів, пасажирів і багажу різними видами транспорту за єдиним транспортним документом, а також порядок організації цих перевезень визначаються угодами між організаціями відповідних видів транспорту, що укладаються відповідно до закону про прямих змішаних (комбінованих) перевезеннях »[1]. Зауважимо, що згадується в ст. 788 ГК РФ Федеральний закон, на підставі якого повинні укладатися угоди про порядок організації перевезення в прямому змішаному сполученні, до сих пір так і не був прийнятий.

Однією з проблем регулювання таких перевезень сьогодні є відсутність єдиного підходу до визначення мультимодальной (змішаної) перевезення.

Для такого правового регулювання питань, які пов'язані зі змішаними перевезеннями, необхідно виробити єдиний правовий підхід до тлумачення даної категорії.

Спираючись на досвід зарубіжних країн, ми пропонуємо внести наступні зміни до законодавства щодо змішаних перевезень вантажів в РФ.

Мультимодальна (змішана) перевезення повинна оформлятися одним (наскрізним) транспортним документом. На законодавчому рівні необхідно ввести поняття - оператор змішаного перевезення, який буде відповідальною особою при здійсненні змішаного перевезення вантажу по всій її довжині. Під оператором змішаного перевезення нами розуміється - «будь-яка особа, яка від власного імені або через іншу діє від його імені особа укладає договір змішаного перевезення і виступає як сторона договору, а не як агент, або від імені вантажовідправника чи перевізників, що беруть участь в операціях змішаного перевезення , і приймає на себе відповідальність за виконання договору »

Агент - третя особа, яка не є стороною договору змішаного перевезення, з яким оператор укладає договори підряду на виконання конкретного роду послуг, перелічених в договорі змішаних перевезень [4, с.72].

Визначення «оператора змішаного перевезення» в Російському законодавстві не використовується. Дана особа виступає в якості експедитора в договорі транспортної експедиції відповідно до ст. 801 Цивільного кодексу РФ. Оператор може змінювати маршрут проходження вантажу, вид транспортного засобу виходячи з інтересів клієнта. По суті справи, оператор - це особа, яка є організатором перевезень і здійснює безпосередньо це перевезення. Це означає, що відповідальність і дій у нього буде більше [1].

Пропонується скасувати частину чинного законодавства Російської Федерації в сфері змішаних перевезень і створити єдину нормативно-правову базу, яка регулює ці перевезення. Створити єдині умови і порядок використання контейнерів для перевезень вантажів, по типу мультимодальной (змішаної) перевезення. Оплату за перевезення вантажів в такому повідомленні стягувати не по кожному виду транспорту, а за весь шлях прямування вантажу. Створити єдині правила обчислення строків доставки вантажів за весь маршрут.

Для вантажовідправника перевезення вантажів з використанням змішаного сполучення має наступні переваги. По-перше, це конкретність. Відповідальність за цілісність вантажу і все перевезення в цілому бере на себе конкретну особу. По-друге, під час перевезення з використанням контейнерів, створюються умови для транспортування дрібних партій вантажу. Завдяки цьому, підвищується збереження і цілісність вантажу, що веде до відсутності страхових виплат, скорочується загальний час його доставки, а також зменшується кількість вантажних терміналів.

Введення в Російській Федерації єдиного законодавства в сфері змішаних перевезень вантажів буде сприяти розвитку економіки країни як в даний час так і в стратегічному плані - це збільшення товарообміну; забезпечення конкурентоспроможності наших товарів на міжнародному ринку; підвищення доходів державного бюджету за рахунок збільшення вантажообігу.



Список літератури:

  1. Цивільний кодекс Російської Федерації (редакція ГК РФ від 29.12.2017 з зраді-нями, які вступили в силу з 01.01.2018)
  2. Кодекс внутрішнього водного транспорту Російської Федерації від 7 березня 2001 N 24-ФЗ (ред. Від 29.12.2017)
  3. Статут залізничного транспорту Російської Федерації (зі змінами на 18 липня 2017 року)
  4. Залукаева Н.Ю., Гуськов А.А., Пеньшін Н.В. Транспортно-експедиційне обслужива-ня // [Електронний ресурс. Мультимедіа] - Навчальний посібник - Тамбов - Видавництво ФГБОУ ВО "ТДТУ" - 2017 - C. 72.
  5. Офіційний сайт Федеральної служби державної статистики. [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/enterprise/transport/ (Так-та звернення: 22.12.2017).


Коментарі:


Новости