Журнал ABC - Водійські права не гарантують «нічний» зір

Якщо початківець водій і пройшов стандартну перевірку зору, це не означає, що у нього немає протипоказань до того, щоб сідати за кермо. Дослідження показало, що ця перевірка не здатна виявити такі порушення зору, як оптична расфокусировка і катаракта, тоді як такі водії часто не можуть розгледіти пішоходів на відстані, особливо вночі. Результати дослідження опубліковані в Investigative Ophthalmology & Visual Science.

«Оптична расфокусировка і катаракта широко поширені серед населення, і багато власників цих проблем із зором отримали права і водять машину, - каже Джоанн Вуд (Joanne Wood) зі Школи оптометрії і вивчення проблем із зором (School of Optometry and Vision Science) при Технологічному університеті в Квінсленді, Австралія. - Стандартне обстеження водіїв перед отриманням водійських прав не може виявити ці порушення зору. Метою нашого дослідження було встановити, наскільки расфокусировка і катаракта впливають на безпеку водіння, особливо в нічний час. Також ми спробували з'ясувати, чи можуть пішоходи стати більш помітними для таких водіїв, наприклад, за допомогою світловідбивних елементів одягу ».

У дослідженні взяли участь 28 дорослих австралійських водіїв, які пройшли обов'язковий медогляд і отримали водійські права. Їм пропонувалося проїхати вночі на машині на закритій ділянці дороги, надівши контактні лінзи, що симулюють оптичну расфокусировке (розмите зображення віддалених предметів) або катаракту. В експерименті також брали участь «пішоходи», одягнені в 1 з 3 варіантів одягу: повністю чорну; чорну зі светоотражающим жилетом; чорну з рефлекторами на зап'ястях, ліктях, щиколотках, колінах, плечах і талії. Водії повинні були розглядати пішоходів в світлі фар своєї машини.

Результати показали, що найбільш небезпечним порушенням зору є катаракта. Водії з лінзами, що імітують нечітке зір, побачили пішоходів в 52,1 відсотка випадків, а водії з «катарактою» - тільки в 29,9 відсотка випадків. При цьому відстань, на якому вони змогли розгледіти пішоходів, скоротилося в 3,6 і 5,5 разів відповідно, в порівнянні із зором здорової людини. Що стосується одягу пішоходів, найбільш ефективним виявився варіант з рефлекторами на основних суглобах, що дозволяє водієві бачити рух пішохода (таких пішоходів помітили 82,3 відсотка водіїв). Тих, хто був одягнений повністю в чорне, розглянули лише 13,5 відсотка водіїв з нечітким зором і жоден з водіїв з «катарактою».

Посилання по темі:

Even moderate visual impairments degrade drives 'ability to see pedestrians at night - Investigative Ophthalmology & Visual Science, 16.03.2012, doi: 10.1167 / iovs.11-9083

Кожного четвертого водія транспорту хилить в сон на роботі - 05.03.2012

Вчені розглянули причину курячої сліпоти на молекулярному рівні - 02.04.2010

Усім вийти із тіні! - відеосюжет

Фото © shutterstock.com

Новости