Звична неприємність: експерти про викиди сірководню в Москві

Фото: ТАСС / Григорій Сисоєв

У ніч на 28 серпня на сході столиці екологи знову зафіксували підвищений рівень сірководню в повітрі. Концентрація газу по окремим районам перевищувала норму в чотири рази. Експерти розповіли m24.ru, чи варто боятися сірководню і як убезпечити себе.

В районі Косино-Ухтомський концентрація була перевищена в 2,1-4,1 рази. перевищення п редельно допустимої концентрації сірководню зазначалося в районі Вихіно-Жулебіно - в 3,5 рази, в Капотне - 1,34 рази. Підвищений рівень сірководню був зафіксований також 16 і 17 серпня в деяких районах на сході і південному сході столиці - в Косино-Ухтомський, Рязанському і Вихіно-Жулебіно.

Тоді координатор проекту токсичної програми "Greenpeace Росія" Олександр Іванніков допустив, що викиди сірководню в ніч з 16 на 17 серпня відбувалися на заводі МСЗ №4 (Косино-Ухтомський район). "За відсутності роздільного збору відходів на сміттєспалювальні заводи, в тому числі на МСЗ №3 і МСЗ №4, надходить змішане сміття, який і є причиною викиду речовин, небезпечних для здоров'я", - наводить слова експерта агентство "Росбалт" .


Експерт з виживання Едуард Халілов рекомендує в найкоротший термін покинути зону викиду сірководню і дочекатися локалізації витоку.

"Сірководень особливо небезпечний для людей похилого віку та дітей. Тому потрібно про них подбати і вивезти з району витоку. Якщо ж такої можливості немає, потрібно закритися в квартирі, заклеїти по периметру вікна, закрити вентиляцію, відключити кондиціонер і щільно подоткнуть двері згорнутої тканиною. Рекомендація досить загальна - але вона допоможе перечекати витік сірководню ", - зазначив він.

Халілов додав, що на відкритій місцевості убезпечити себе не вийде. "У населення немає з собою протигазів. Втім, вони і не допоможуть - стандартні вугільні фільтри розраховані на боротьбу з певними речовинами, до переліку яких сірководень не входить. Не допоможуть також марлеві маски або мокрі пов'язки на обличчя", - пояснив експерт.

У місті створена система екологічного моніторингу , Що відповідає міжнародним рекомендаціям. Щодня в режимі онлайн в Москві працюють 56 автоматичних станцій контролю. Вони відстежують рівень концентрації 26 забруднюючих речовин, найбільш характерних для столиці. У їх числі не тільки сірководень, а й оксид азоту, оксид вуглецю і так далі. Столична система моніторингу - одна з кращих в Європі. На неї в своїх звітах посилається, в тому числі, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).


Співголова Союзу екологічних організацій Москви Андрій Фролов підкреслює, що в природі сірководень зустрічається досить часто.

"Він з'являється в результаті природного процесу розкладання органіки. Іншими словами, якщо десь щось гниє, там виділяється сірководень. Велика його концентрація, наприклад, в Чорному морі - на глибині понад 200 метрів його води досить сильно насичені цим газом. Він само неминуче супроводжує тваринницьку діяльність ", - зазначив експерт.

Співрозмовник m24.ru додав, що і в московському повітрі "запах тухлих яєць" - частий гість. По-перше, тому що всі комунальні стічні води зливаються на Курьяновской очисні споруди і в Ленінський район, за МКАД. А по-друге, через розташованого в Капотне нафтопереробного заводу, побічним продуктом роботи якого також є сірководень.

" Південно-східний напрямок взагалі проблемно в цьому плані. Відповідно, коли вітер дме в бік житлових кварталів, там постійно відчувається запах сірководню. Крім того, фільтри на НПЗ вже прийшли в непридатність, тому завод регулярно викидає накопичений газ в атмосферу. Робиться це у вихідні, коли на території майже немає робітників. У 2015 році вони невдало розрахували розу вітрів, і сморід затягла всю Москву до самого Красногорська - тоді концентрація була перевищена в 30 разів. Але, в основному, проходить це тихо і непомітно ", - пояснив Фролов.

Модернізація МНПЗ знаходиться під контролем міста, зазначив мер Москви Сергій Собянін в інтерв'ю виданню "Газета.ру" .

"Коли я в перший раз приїхав на МНПЗ, то бачив величезні розливи мазуту, відкриті резервуари, які смерділи так, що в кілометрі від них знаходитися було, м'яко кажучи, некомфортно. Сьогодні від тієї картини не залишилося і сліду. Одна за одною вводяться нові установки, в 2018 році буде введена одна з головних ( "євро +"), яка ще на 40% зменшить викиди. Але при цьому вже зараз, якщо порівнювати з тією ситуацією, яка була раніше, викидів стало в два рази менше, а окремих речовин - в рази. Наприклад, з 2010 по 2016 рік рівень ГДК діоксиду сірки знизився в 10 раз, сірководню в 70 разів і так далі ", - підкреслив Сергій Собянін.

Щоб стежити за роботою підприємства, на трубах змонтовані датчики, а коли завод буде повністю модернізовано до 2020 року, санітарна зона навколо МНПЗ зменшиться в рази, зменшаться і викиди, і запахи, додав Сергій Собянін.

У прес-службі Московського НПЗ на запит РБК повідомили, що всі об'єкти Московського НПЗ працюють в штатному режимі. "Система екологічного моніторингу Московського НПЗ свідчить про відсутність перевищень за викидами забруднюючих речовин на об'єктах заводу в ніч на 28 серпня", - заявили РБК в прес-службі заводу.


В цілому ж, на думку деяких експертів, сірководень не несе серйозної загрози городянам, а лише трохи знижує якість життя неприємним запахом. Відзначається також, що в деяких випадках сірководень може надавати лікувальну дію. Наприклад, сірководневі ванни показані при захворюваннях серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату і деяких хворобах шкіри.

Посилання по темі

Новости