Звідки у «донецьких» гроші

Структура Донецької фінансово-промислової групи являє собою досить складну розгалужену мережу, переплітаються між собою як фінансовими, так і особистими відносинами господарів найбільших підприємств регіону.

Безперечне лідерство в Донецькій ФПГ належить Ринату Ахметову. Крім футбольного клубу "Шахтар", йому належить компанія "Систем Кепітал Менеджмент", фірма "Люкс", частка в компанії з швейцарською пропискою "Леман комодітес", фірмах "Емброл-Україна", "Данко", "Донецький індустріальний союз". Через ці компанії, до складу акціонерів яких входять також і інші представники донецької фінансово-промислової групи, контролюється більша частина підприємств регіону.

Ринат Ахметов ніколи не демонстрував своєї причетності до групи "АРС", однак у нього дружні стосунки з генеральним директором "АРСу" Ігорем Гуменюком і фахівці схильні відносити "АРС" до групи Ахметова.

Можна також лише здогадуватися про реальний вплив Ахметова на діяльність корпорації "Індустріальний союз Донбасу".

Близьким приятелем Ріната Ахметова є голова Донецької обласної ради і керівник Донецької обласної організації Партії регіонів, Борис Колесніков. Він, як голова облради, управляє комунальним авіапідприємством "Донбасаеро" і Донецьким аеропортом, який недавно перейшов в комунальну власність області.

Донецька ФПГ контролює більшу частину українських шахт, які видобувають коксівне вугілля і, таким чином, повністю замикає на себе технологічний ланцюжок "вугілля - кокс - метал". Здійснюється також масштабний проект в енергетиці регіону зі створення першого в СНД вертикально-інтегрованого вугільно-енергетичного холдингу, що включає в себе шахти, які видобувають енергетичне вугілля, теплові електростанції та енергорозподільчих мережі.

Взаємини між найбільшими фінансово-промисловими компаніями Донбасу багато в чому до кінця не вивчені. Це тим більш важко, при тому, що вони постійно видозмінюються. На підтвердження цього можна навести відносно недавній приклад передачі "Індустріальним союзом Донбасу" контрольного пакету акцій одного з найбільших українських меткомбінатів - "Азовсталі" - "СКМ" Ахметова. Очевидно, що майже всі донецькі структури поводяться в бізнесі автономно, проте також очевидно, що для переважної більшості голос Ахметова не самий останній, а з багатьох питань - вирішальний. Так, наприклад, президент ФК "Шахтар" через підконтрольні структури зумів скупити навіть невеликий пакет акцій такого відносно незалежного освіти як маріупольський комбінат ім. Ілліча. Не перший рік відбивається від інтервенцій донеччан пивзавод "Оболонь".

До всього, слід додати, що донецька ФПГ контролює більшу частину ЗМІ свого регіону, а також видавничий дім "Сегодня" в Києві.

На жаль, зібрати повну інформацію про те, яку частку в тих чи інших українських підприємствах становить донецький капітал завдання практично нездійсненне. Схема складена на підставі інформації, зібраної по публікаціям в друкованих та електронних ЗМІ протягом 2003-2004 років. Слід також відзначити факт того, що співвідношення акціонерного капіталу в статутному фонді підприємств знаходиться в постійній трансформації. Сьогодні, наприклад, контрольний пакет може належати державі, а завтра вже структурам Рината Ахметова. З цієї причини, схема не претендує на стовідсоткову завершеність. В ході отримання нової інформації, ми залишаємо за собою право вносити в неї доповнення та зміни. Мета виконаної роботи - скласти загальне уявлення про структуру донецької ФПГ.

ЦДСПД


Новости