Звільнення за прогул

  1. Звільнення за прогул оформляють за статтею 81 Трудового кодексу
  2. При звільненні працівника за прогул дотримуйтеся покрокової схеми
  3. Приклад, як відзначати в табелі робочого часу прогул
  4. Крок 2. Складіть службову записку про прогул
  5. Крок 3. Складіть акт про відсутність на робочому місці для подальшого звільнення за прогул
  6. Крок 4. зажадає пояснювальну записку про причини відсутності співробітника на роботі
  7. Крок 5. Складіть акт про відсутність пояснень
  8. Крок 6. Видайте наказ і вкажіть підставу звільнення - «за прогул»
  9. Крок 7. Видайте співробітнику трудову книжку і зробіть розрахунок

Що потрібно зробити роботодавцю, щоб звільнення за прогул було проведено правильно і законно. Яка встановлена ​​процедура.

Звільнення за прогул відноситься до звільнення за дисциплінарні порушення . З нашого матеріалу ви дізнаєтеся:

Крім того, при оформленні знадобляться перевірені зразки документів.

Звільнення за прогул оформляють за статтею 81 Трудового кодексу

Згідно зі статтею 81 Трудового кодексу у роботодавця є право розлучитися зі співробітником, який допускає різні порушення - в тому числі право звільнення за прогул ( п. «а» ч. 6 ст. 81 ТК РФ). Алгоритм дій компанії в цьому випадку такий же, як при накладенні іншого дисциплінарного стягнення (ст. 192 і 193 ТК РФ). необхідно:

  1. Перевірити і зафіксувати порушення. Скласти доповідну записку про подію, акт про те, що працівник не мав на місці.
  2. Просити пояснення. Якщо протягом 2 діб працівник не надав пояснення або відмовився надати, потрібно зафіксувати це в окремому акті.
  3. Видати наказ і обгрунтувати звільнення підсумками перевірки.

Розглянемо кроки більш докладно.

При звільненні працівника за прогул дотримуйтеся покрокової схеми

Крок 1. Зробіть в табелі позначку про неявку на роботу

В першу чергу, потрібно відзначити в табелі неявку працівника на роботу. Відмітка робиться на початку робочого дня як неявка з невідомих причин ( «НН»). Після з'ясування причин відсутності працівника (і визнання їх неповажними) робиться коригування. Проставляється відмітка «ПР» (прогул).

Якщо працівник був відсутній на роботі не цілий день, а тільки кілька годин, то в табелі вкажіть подвійний код - і прогулу (ПР), і явки (Я). Якщо прогуляв цілий день, то поставте тільки ПР.

Приклад, як відзначати в табелі робочого часу прогул

Приклад, як відзначати в табелі робочого часу прогул

Див. також

Врахуйте, що встигнути застосувати до співробітника звільнення за прогул за статтею 81 ТК РФ потрібно протягом загальних термінів, які вказали в законі:

  • протягом 1 місяця з моменту виявлення порушення і при цьому
  • не пізніше 6 місяців з моменту самого порушення (ст. 193 ТК РФ).

Крок 2. Складіть службову записку про прогул

Після того, як в табелі буде відзначено, що працівник відсутній, керівник або колега повинен скласти доповідну записку про прогул. Записка підтверджує дату, з якої роботодавцю стало відомо про вчинення працівником прогулу. З цієї дати обчислюється термін для накладення дисциплінарного стягнення (подп. 2. п. 34 постанови Пленуму ВС РФ від 17.03.2004 № 2 ).

Крок 3. Складіть акт про відсутність на робочому місці для подальшого звільнення за прогул

Для підтвердження факту прогулу необхідно скласти акт про відсутність працівника на робочому місці з нез'ясованих причин.

Акт зазвичай становить безпосередній керівник працівника, який вчинив прогул. Форма акту про відсутність на робочому місці - довільна. Акт можна скласти протягом місяця з моменту виявлення прогулу. Але краще підготувати його в день прогулу. Якщо співробітник відсутній на робочому місці тривалий кілька днів поспіль, безпечніше оформляти акт на кожен день його відсутності.

Акт повинен бути підкріплений показаннями свідків і даними електронної пропускної системи (при її наявності). З зазначеним актом працівника потрібно ознайомити під розпис. Якщо він відмовляється це зробити, то в акті робиться про це відмітка. Зразок акта про відсутність працівника на робочому місці ми доклали до статті.

Крок 4. зажадає пояснювальну записку про причини відсутності співробітника на роботі

Необхідно з'ясувати причини відсутності працівника на роботі. До застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від працівника письмове пояснення.

У пояснювальній записці співробітнику слід детально вказати причини, за якими він був відсутній на робочому місці. Це необхідно, щоб роботодавець з найбільшою об'єктивністю міг встановити характер цих причин: поважні або неповажні. Перелік поважних причин законодавством не передбачено, тому в кожному конкретному випадку роботодавець вирішує це питання на свій розсуд.

Пояснювальну записку співробітник складає особисто в довільній письмовій формі. Зразок пояснювальної записки про відсутність на робочому місці ми доклали до цієї статті.

Співробітник повинен представити свої письмові пояснення протягом двох робочих днів з того моменту, як роботодавець їх зажадав. Якщо по закінченню зазначеного терміну співробітник пояснення не представить, складіть про це акт у присутності двох або більше свідків.

Якщо зажадати пояснення неможливо через тривалу відсутність працівника на роботі, керівнику або уповноваженій особі потрібно відправити поштою письмову вимогу працівника про дачу пояснень. Доказами дотримання роботодавцем процедури звільнення за прогул в цьому випадку будуть:

  • вимога про дачу пояснень;
  • завірена на пошті копія повідомлення;
  • квитанція про оплату поштового відправлення.

Крок 5. Складіть акт про відсутність пояснень

Якщо працівник відмовляється надати пояснення, чому був відсутній на робочому місці в робочий час, знадобиться скласти акт, що пояснення не представлено. Оскільки працівник має право надати пояснення протягом 2-х робочих днів, то акт про відсутність пояснень слід складати після закінчення даного терміну (ч. 1 ст. 193 ТК РФ).

Крок 6. Видайте наказ і вкажіть підставу звільнення - «за прогул»

Наказ видається не пізніше 1 місяця з дня виявлення проступку. В цей термін не входить час хвороби працівника, відпустки, а також час, необхідний для врахування думки представницького органу працівників (ч. 3. ст. 193 ТК РФ).

Наказ про припинення трудового договору в зв'язку зі звільненням за прогул складіть за уніфікованою формою № Т-8. Зразок такого наказу ми доклали до статті.

У графі «підстава для звільнення» вкажіть:

Акт про відсутність на робочому місці (П. І. Б. працівника).
від чч мм рррр. № ___,

пояснювальна записка (П. І. Б. працівника).
від чч мм рррр.

Датою звільнення за прогул буде останній робочий день співробітника.

Після видання наказу потрібно ознайомити з ним працівника. Працівник повинен бути ознайомлений з документом протягом 3 днів з дня видання (ч. 6 ст. 193 ТК РФ).

Крок 7. Видайте співробітнику трудову книжку і зробіть розрахунок

Останній крок - це видача працівникові трудової книжки і розрахунок з ним. У трудовій книжці роблять запис про заснування звільнення: з формулюванням «за прогул» і посиланням на відповідну статтю ТК. Розрахунок при звільненні та видача трудової книжки виробляються в день виходу працівника. У разі відсутності працівника компанія зобов'язана направити йому повідомлення, що необхідно з'явитися за трудовою книжкою або дати письмову згоду на відправлення документів поштою (ч. 6 ст. 84.1 ТК РФ).

Новости