Звіт про практику в ощадбанку

Вступ

Я, Корчагіна Анастасія Павлівна, була спрямована на виробничу практику в додатковий офіс Ощадбанку Росії №8606 / 024 наказом №389-к / д від 24 червня 2008 року.

Термін виробничої практики склав 4 тижні з 24 червня по 21 липня 2008 року.

Керівником практики була призначена Воротинцева Світлана Вікторівна, яка є завідуючою цього підрозділу, яка забезпечила керівництво практикою.

В ході виробничої практики я була допущена до вивчення внутрішніх документів, в тому числі що становлять комерційну таємницю.

Також я ознайомилася з клієнтською базою та порядком її формування.

У процесі виробничої практики мені вдалося зіставити отримані мною в ході навчального процесу теоретичні знання з практичною діяльністю.

I. Коротка характеристика Ощадбанку Росії 1.1 Історія розвитку Ощадбанку Росії.

Історія Ощадбанку Росії починається з іменного указу царя Миколи від 1841 року про заснування ощадних кас, перша з яких відкрилася в Санкт-Петербурзі в 1842 році ... Через півтора століття - в 1987 році - на базі державних трудових ощадних кас створений спеціалізований Банк трудових заощаджень і кредитування населення - Ощадбанк СРСР, який обслуговував також і юридичні особи. До складу Ощадбанку СРСР входили 15 республіканських банків, в тому числі Російський республіканський банк.

У липні 1990 року постановою Верховної Ради Української РСР Російський республіканський банк Ощадбанку СРСР був оголошений власністю РРФСР. У грудні 1990 року він був перетворений в акціонерний комерційний банк, юридично заснований на загальних зборах акціонерів 22 березня 1991 року. У 1991 році Ощадбанк перейшов у власність ЦБ РФ і був зареєстрований як «Акціонерний комерційний Ощадний банк Російської Федерації (Ощадбанк Росії)».

Ощадбанк і по сей день є улюбленим дітищем Банку Росії, якому належить понад 57% акцій. Багато в чому завдяки підтримці Банку Росії і підвищенню комісій за розрахункове обслуговування, Ощадбанку вдалося витримати дефолт по ГКО-ОФЗ 1998 (в той момент частка державних боргових зобов'язань в активах Ощадбанку становила 52%, а на кредитний портфель припадав лише 21% активів-нетто) .

Ощадбанк займає перше місце в рейтингу банків Російської Федерації [Додаток 1]

В результаті нещодавно проведеного IPO в руках інституціональних інвесторів виявилося 33% акцій, у приватних осіб - 5%. Всього у банку 200 тисяч акціонерів. На його частку припадає 26% активів російської банківської системи і 51,5% депозитів фізичних осіб. Це єдиний банк, який ЦБ контролює не тільки як регулятор, а й як акціонер, що володіє 57,6% його акцій. З жовтня 2007 року Ощадбанком керує колишній міністр економічного розвитку Герман Греф, який, зокрема, має намір зробити кредити банку більш доступними для населення.

1.2 Статутний капітал та акції банку.

Статутний капітал Ощадбанку, складає 1 млрд. Рублів і розділений на 19 млн. Звичайних акцій номіналом 50 рублів і на 50 млн. Привілейованих акцій номіналом 1 рубль. Згідно зі статутом банку мінімальний розмір дивідендів за привілейованими акціями становить 15% від їх номінальної вартості, т. Е. 15 коп. на акцію.

Іноземні інвестори можуть придбати акції Ощадбанку тільки з дозволу Центробанку. Однак ці обмеження легко обходяться завдяки використанню дочірніх компаній нерезидентів, зареєстрованих в Росії. Проте, обмеження на придбання акцій Ощадбанку нерезидентами значно знижують їх ліквідність. Як очікується, в згодувати часу обмеження на володіння акціями банку нерезидентами будуть скасовані. Можливо, після лібералізації режиму обігу акцій Ощадбанку буде запущена програм АДР, яка також буде сприяти підвищенню ліквідності цінних паперів банку. В даний час іноземним інвесторам належить близько 15% акцій Ощадбанку.

Найбільшим акціонером Ощадбанку є Банк Росії, частка якого в статутному капіталі становить 60.57%. У доступній для огляду перспективі зменшення або вихід Центробанку з капіталу Ощадбанку не очікується. Станом на 1 жовтня 2003 року кількість акціонерів банку досягало 203 728.

1.3 Організаційна структура Ощадбанку Росії

Сбербанк Росії є юридичною особою і зі своїми філіями (територіальні банки і відділення) і їх внутрішніми структурними підрозділами становить єдину систему Ощадбанку Росії.

Філіальна мережа Ощадбанку Росії розташована на всій території країни. Станом на 24 січня 2001р. мережу Ощадбанку Росії складалася з 17 територіальних банків, 1511 відділень, 20250 внутрішніх структурних підрозділів.

Філії Ощадбанку Росії не наділені правами юридичних осіб і діють на підставі Положень, що затверджуються Правлінням Ощадбанку Росії, мають баланс, який входить до балансу Ощадбанку Росії, мають символіку Ощадбанку Росії.

Структура Ощадбанку Росії представлена ​​на малюнку №1.

Ощадбанк Росії

Ощадбанк Росії

Управління Ощадбанку Росії Регіональні банки Управління Ощадбанку Росії Регіональні банки   територіальні банки територіальні банки

Управління Ощадбанку Росії Регіональні банки   територіальні банки

Відділення Ощадбанку Росії

Відділення Ощадбанку Росії

Валютний відділ Відділ цінних паперів Економічний відділ Юридичний відділ Бухгалтерія Відділ кадрів Відділ пластикових карток Відділ служби безпеки Комунальний відділ Відділ вкладів Відділ валютного контролю Відділ розрахунків і переказів

Валютний відділ Відділ цінних паперів Економічний відділ Юридичний відділ Бухгалтерія Відділ кадрів Відділ пластикових карток Відділ служби безпеки Комунальний відділ Відділ вкладів Відділ валютного контролю Відділ розрахунків і переказів

Філії Ощадбанку Росії

Малюнок №1. Структура Ощадбанку Росії.

II. Діяльність Ощадбанку Росії


розділ: Економіка
Кількість знаків з пробілами: 16904
Кількість таблиць: 8
Кількість зображень: 0

... року найбільшу питому вагу в кредитному портфелі Банку займали вкладення в промисловість - 39,5% і будівництво - 10%, а в цілому на інвестиції в реальну економіку припадає 67% кредитного портфеля. Ощадбанком кредитували комерційних і виробничих програм, зовнішньоторговельних операцій, будівельних проектів (будівництво та реконструкція житла, бізнес-центрів, магазинів і ...

.... Однак облік і в цьому випадку залишається громіздким, оскільки в оборотну відомість доводиться записувати сотні, а іноді і тисячі номенклатурних номерів матеріалів. Більш прогресивним є оперативно-бухгалтерський, або сальдовий, метод обліку матеріалів, при якому бухгалтерія не дублює складського сортового обліку ні в окремих картках аналітичного обліку, ні в оборотних відомостях, а ...

... кредитного портфеля Графік 11. Операційні витрати Графік 12. Чистий прибуток Графік 13. Операційні витрати до операційного доходу до резервів Графік 14. Рентабельність власних коштів 3.2 Аналіз структури звіту про фінансовий стан Ощадбанку по МСФО активи Активи Групи Активи Групи за МСФЗ збільшилися в 2009 році на 5,5% і склали 7105,1 млрд. руб. ...

... застави, при цьому запорука реалізується тільки з торгів. Використання РВПС здійснюється при списанні основного боргу з банку в разі його безнадійності і нереальності до стягнення за рішенням ради банку. 2. Аналіз кредитних операцій міського відділення №2363 Ощадбанку Росії (ВАТ) 2.1 Характеристика Міського відділення № 2363 Ощадбанку Росії (ВАТ) Міське відділення № 2363 є ...

Новости