Звіт про рух грошових коштів

  1. Що являє собою даний звіт
  2. особливості використання
  3. Загальні правила заповнення
  4. Покрокова інструкція заповнення
  5. Аналіз даних звіту
  6. Особливості форми МСФЗ 7
  7. підсумок

Організації, що ведуть багатопланову роботу за різними напрямками діяльності, часто стикаються з необхідністю публікації і надання своєї фінансової звітності зовнішнім користувачам для демонстрації розвитку, а також на підтвердження потенціалу зростання в майбутніх періодах Організації, що ведуть багатопланову роботу за різними напрямками діяльності, часто стикаються з необхідністю публікації і надання своєї фінансової звітності зовнішнім користувачам для демонстрації розвитку, а також на підтвердження потенціалу зростання в майбутніх періодах.

Для цієї мети служить звіт про рух грошових коштів, який дозволяє наочно продемонструвати напрями витрачання грошових коштів, капітальні вкладення і джерела надходжень, в тому числі в перспективі, оскільки має на увазі відображення операцій в розрізі основної роботи, зроблених інвестицій і зміни структури капіталу.

Що являє собою даний звіт

Структура звіту полягає у відображенні залишків на початок звітного періоду плюс / мінус всі платежі і надходження за рік з розбивкою за видами операцій, в результаті чого виходить підсумкова сума на кінець року, а також структурована картина розвитку підприємства.

завантажити бланк Звіту про рух грошових (форма №4).

Необхідність заповнення та подання звіту встановлено Наказом Міністерства Фінансів №11-н від 02.02.2011, який стверджує ПБО 23/2011 «Звіт про рух грошових коштів».

Безпосередньо форма №4 для складання звіту встановлено Наказом Міністерства Фінансів №66-н від 02.07.2010.

Зміни в ці норми внесені Наказом Міністерства Фінансів №124-н від 05.10.2011.

особливості використання

Складання звіту обов'язково для всіх організацій, які ведуть бухгалтерський облік. Винятки становлять лише підприємства малого бізнесу, фінансовий стан яких легко піддається аналізу й оцінки без спеціальної форми звіту. Некомерційні організації також звільнені від обов'язку заповнення.

Загальні правила заповнення

Звіт розбитий на три розділи, всередині яких існує розбивка на рядки. Нумерація рядків безпосередньо в формі не передбачена, тому коди для кожного рядка потрібно брати з Додатка 4 до Наказу 66-н.

Відображенню підлягають тільки ті рухи грошових коштів, які змінюють структуру капіталу і створюють грошові потоки.

Не підлягають відображенню: Не підлягають відображенню:

  • Конвертації в іноземну валюту або навпаки, що не міняють загальної суми;
  • Перекази між банківськими рахунками всередині організації;
  • Переведення в готівку грошей з рахунки через касу ;
  • Переказ грошових коштів в грошові еквіваленти;
  • Бартерні угоди;
  • Взаємозалікові операції;
  • Інші операції, в результаті яких сума грошових коштів не змінюється.

При цьому, якщо в результаті якої-небудь із зазначених вище операцій виникає зміна суми, наприклад, у вигляді курсової різниці або банківського відсотка, то операція відображається в звіті, але не повністю, а в розмірі зміни (тобто різниці або відсотка) .

Всі негативні суми вказуються в круглих дужках, знак «-» при цьому не ставиться. Це правило відноситься і до відбиття збитків і до всіх видатковими операціями.

Звіт має на увазі облік на рівних підставах і грошових коштів, і грошових еквівалентів. Під цим поняттям мається на увазі вкладення коштів в активи з високою ліквідністю і мінімальним ризиком зміни вартості. Основним варіантом такого вкладення є банківські вклади «До запитання».

непрямі податки , такі як ПДВ і акцизи не відбиваються безпосередньо, а вказуються в згорнутому вигляді підсумковою сумою. Розраховується загальна сума ПДВ за всіма перерахованими платежах і загальна сума за всіма отриманими. Якщо за підсумком сума перерахованого ПДВ менше отриманого, тоді різниця вказується в рядку звіту 4119 «Інші надходження». Якщо перераховано більше, ніж отримано, тоді різниця ПДВ вказується в рядку 4129 "Інші платежі". Цей податок вноситься в розділ поточних операцій.

Аналогічна ситуація і з відображенням акцизів.

Звіт заповнюється в рублях Звіт заповнюється в рублях. Якщо є валютні операції, їх суми перераховуються в рублі за курсом на дату операції.

Додаткову увагу необхідно звернути на те, що перерахунок залишків у валюті за курсом на початок року за вирахуванням рухів за рік по курсам на дати операцій з наступним перерахунком підсумкової суми за курсом на кінець року неминуче створюватиме розбіжності підсумкової суми балансу , Яка буде відрізнятися на суму різниці курсів. Для коригування цієї розбіжності призначено рядок 4490, в якій вказується загальна сума курсової різниці.

Покрокова інструкція заповнення

Структура звіту класифікує всі операції на три розділи: поточні, інвестиційні та фінансові Структура звіту класифікує всі операції на три розділи: поточні, інвестиційні та фінансові. Відомості заносяться на підставі даних балансу в той розділ, до якого відноситься кожна конкретна операція.

Слід мати на увазі, що одна і та ж операція для різних організацій може відноситися до різних розділах залежно від основного виду діяльності. Тобто, якщо основна діяльність пов'язана зі здачею майна в оренду, то орендні надходження будуть віднесені до поточних операціях, якщо напрямок діяльності іншого, але орендні операції все ж є, тоді вони будуть вважатися інвестиційними. Те саме можна сказати і до угод з цінними паперами, і до інших операціях, які можуть вважатися інвестиційними, а можуть бути основною діяльністю підприємства.

На окрему увагу заслуговують отримані і повернуті кредити і відсотки по ним, оскільки сума боргу і нараховані відсотки будуть розноситися по різних розділах звіту. Сплата відсотків буде вважатися поточної операцією, а повернення основної суми - фінансової.

Всі грошові потоки, які неможливо класифікувати однозначно, слід відносити до розділу поточних.

У шапці вказується інформація про організацію-укладача і звітний період.

Відомості, що вносяться до цього розділу: Відомості, що вносяться до цього розділу:

  1. Звітній рік;
  2. Дата заповнення;
  3. Найменування організації;
  4. Вид економічної діяльності;
  5. Організаційно-правова форма;
  6. Одиниця виміру;
  7. Коди ОКУД, ОКПО , ІПН, КВЕД , ОКОПФ / ОКФС, ОКЕІ.

Якщо ви вибрали одиницю вимірювання звіту необхідно орієнтуватися на одиницю виміру балансу. Вони повинні збігатися.

До поточних операціях відносяться всі рухи грошових коштів, пов'язані з основною діяльністю організації. Вони відображаються в рядках 4110 - 4100.

У цьому розділі спочатку розраховується загальна сума всіх надходжень від основної діяльності (4110). Цей показник становить загальну суму рядків 4111-4119. 4111 - сума виручки і одержаних авансів. 4119 - інші надходження.

Дані беруться з рахунків балансу 50, 51, 52, 55, 57.

Приклад заповнення Звіту про рух грошових коштів (форма 4). початок

Потім розраховується загальна сума всіх перерахувань (4120). Показник становить загальну суму рядків 4121-4129.

Різниця між надходженнями (4110) і витратами (4120) вказується в підсумковому рядку по розділу - 4100.

До інвестиційному розділу відносяться операції з необоротних активів.

По рядку 4210 відображається сума всіх надходжень, яка формується з рядків 4211-4219.

По рядку 4220 вказується загальна сума витрат.

4200 - це підсумковий рядок розділу, різниця між 4210 і 4220.

Третій розділ - відображення стану капіталу організації. Тут відображаються зміни його величини і структури.

Рядок 4310 - все надходження розділу (сума по рядках 4311-4319).

Рядок 4320 - загальна сума платежів (формується по рядках 4321-4329).

4300 - сальдо розділу, різниця рядків 4310-4320.

4400 - підсумкова сума за звітний період, складається із загальної суми по рядках 4100 4200 4300.

Руху грошових коштів за звітний рік повинні бути доповнені даними по залишках на початок і кінець року. Після отримання сальдо звіту ця цифра підсумовується (або віднімається) із залишками на початок року і виходить підсумкова сума - залишок на кінець року.

4450 - залишки на початок року.

4500 - залишки на кінець року.

4500 - залишки на кінець року

Приклад заповнення Звіту про рух грошових коштів (форма 4). продовження

До звіту передбачена можливість застосування пояснень, які розкривають ті моменти, які на погляд бухгалтера потребують пояснень.

Аналіз даних звіту

Заповнений звіт за календарний рік дозволяє оцінити фінансовий стан підприємства, а головне - напрям роботи за минулий рік, і зрозуміти яку діяльність вона за цей період вважала пріоритетною - розвиток основної діяльності, збільшення доходу за рахунок додаткового інвестування, посилення або ослаблення капіталу і т.д .

Особливості форми МСФЗ 7

Крім складання «Звіту про рух грошових коштів» на підставі ПБО 23/2011, передбачено також складання аналогічного звіту за формою МСФЗ 7 для організацій, провідних відображення фінансової діяльності відповідно до міжнародних стандартів Крім складання «Звіту про рух грошових коштів» на підставі ПБО 23/2011, передбачено також складання аналогічного звіту за формою МСФЗ 7 для організацій, провідних відображення фінансової діяльності відповідно до міжнародних стандартів.

Зміст цієї форми по суті своїй відповідає описаному вище, але є й істотні відмінності.

По-перше, з обов'язки до складання цієї форми звіту не робиться виключень. Тобто відповідно до цього стандарту малий бізнес і некомерційні організації повинні вести звітність на загальних підставах.

По-друге, очевидне, хоча й чисто формальне відмінність є в назві першого розділу, що складається з основної діяльності. У ПБО 23/2011 він називається поточною діяльністю, а по МСФО 7 це операційна діяльність.

І основна відмінність полягає в тому, що за МСФЗ 7 допустимо відображення відомостей як прямим, так і непрямим методом, в той час як для ПБО передбачений тільки прямий метод.

підсумок

Перевага звіту полягає в тому, що всі відомості для його складання беруться з балансу, проте з вивчення балансу неможливо зробити подібних висновків, оскільки відсутня розбивка за сферами діяльності.

Семінар, присвячений цим звітом, дивіться в наступному відеосюжеті:

Новости