Звітність ІП на ССО без працівників

  1. Зменшення податку ІП на ССО на страхові внески
  2. Звітність ІП на ССО без працівників в 2019-2020 році
  3. Ведення Книги обліку доходів і витрат (КУДіР)
  4. Подання декларації з ССО в ФНС за 2019 рік
  5. Терміни подачі звітності, сплати податків і внесків
  6. Теж може бути корисно:

Індивідуальні підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО), щоб уникнути штрафних санкцій, обов'язково повинні знати, яку звітність здає ІП на ССО без працівників, і в які терміни це необхідно зробити Індивідуальні підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО), щоб уникнути штрафних санкцій, обов'язково повинні знати, яку звітність здає ІП на ССО без працівників, і в які терміни це необхідно зробити. Тому в нашій сьогоднішній публікації ми розглянемо звітність ІП на ССО без працівників в 2019-2020 році. Багато бізнесменів в Росії, щоб не відстежувати зміни законодавства та інші важливі моменти самостійно, використовують зручний онлайн-сервіс .

Нагадаємо, що спрощена система оподаткування для ІП (ССО) є спеціальним податковим режимом. Для переходу на спрощену систему оподаткування з 2020 року необхідно подати заяву про перехід на ССО до 31 грудня 2019 року.

ССО передбачає звільнення від сплати підприємцями деяких податків:

  • ПДВ. Але будьте уважні! ІП на ССО зобов'язаний виставити рахунок-фактуру, сплатити ПДВ, здати податкову декларацію ССО, якщо: ІП купує товари на території РФ у нерезидентів; ІП здійснює операції з придбання або оренди державного майна або продають продукцію в якості посередника нерезидента, діючи при цьому: в рамках агентської угоди; на підставі договору комісії; для третiх осiб.
  • податку на майно фізичних осіб (Щодо майна, яке використовується в діяльності ІП). Тільки в разі якщо це майно не включено в кадастровий список, який складається державними органами регіонального рівня. ІП звільняється від виплати податку на кадастрову нерухомість, якщо в регіоні, де він здійснює діяльність, не прийнятий закон про обов'язкову виплату податку.

На ССО індивідуальний підприємець замість перерахованих вище податків сплачує єдиний податок. При цьому ІП самостійно вибирає об'єкт оподаткування:

  • доходи (6%) - доходи без обліку витрат;
  • доходи мінус витрати (15%) - різниця від «доходу, зменшеного на величину витрат».

З 2015 року НК РФ дозволяє регіональним властям самостійно встановлювати податкову ставку ССО нижче максимальної 6% і 15%. Для визначення податкової ставки ССО, що діє у вашому регіоні, необхідно ознайомитися з законодавчим актом місцевої влади або звернутися в ИФНС за місцем реєстрації ВП.

Для визначення податкової ставки ССО, що діє у вашому регіоні, необхідно ознайомитися з законодавчим актом місцевої влади або звернутися в ИФНС за місцем реєстрації ВП

Зверніть увагу, що при роботі ІП на ССО доходи (6% і нижче), розгляду підлягають тільки доходи. Витрати на величину податку не впливають ніяк. Податок складе 6% від виручки.

При роботі ВП на ССО доходи мінус витрати (15% і нижче), сплачується мінімальний податок в розмірі 1% від загального річного доходу, якщо фактично розрахована сума податку доходи мінус витрати виявиться менше 1% від усіх доходів.

Зменшення податку ІП на ССО на страхові внески

Індивідуальні підприємці без працівників, які застосовують УСН доходи, можуть зменшити податок на величину страхових внесків. В даному випадку розмір податкового вирахування складе 100%.

Для ІП з працівниками максимально допустима величина податкового вирахування становить 50%.

Звітність ІП на ССО без працівників в 2019-2020 році

У 2019 щодо звітності для ІП на ССО без працівників у порівнянні з 2020 роком ніяких кардинальних змін не відбулося.

У 2019-2020 році звітність ІП на ССО без працівників зводиться до наступного:

  1. Ведення Книги обліку доходів і витрат (КУДіР).
  2. подачі декларації з ССО в ФНС (за 2019 рік до 30.04.2020).

Ведення Книги обліку доходів і витрат (КУДіР)

Як і раніше, індивідуальні підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, заповнюють Книгу обліку доходів і витрат (КУДіР).

КУДіР для ІП на ССО затверджена Наказом Міністерства Фінансів РФ № 135 н 22.10.2012 року, зі змінами внесеними наказом Мінфіну Росії від 07 грудня 2016 року № 227н. Дану книгу ведуть як і ІП на ССО доходи так і ІП, що застосовують УСН доходи мінус витрати. Для ІП на ССО доходи необхідно враховувати тільки доходи. Цим же Наказом визначено Порядок ведення КУДіР.

За підсумками року слід роздрукувати книгу, пронумерувати і прошнурувати і прошити її. Книга зберігається у ВП.

Тепер Книгу обліку доходів і витрат не потрібно завіряти у податковій інспекції, як це було раніше.

Подання декларації з ССО в ФНС за 2019 рік

ІП на ССО без працівників у 2020 році обов'язково необхідно подати податкову декларацію в ФНС за 2019 рік. згідно податковому календарем на 2020 рік , Термін подачі декларації - не пізніше 30 квітня 2020 року.

При цьому, відомості про середньооблікової чисельності працівників ІП, які не застосовують найману працю, не пропонують.

Не варто забувати і про сплату внесків до фіксованих розмірах на обов'язкове пенсійне та медичне страхування. Їх можна оплатити декількома платежами. Головне зробити це за 2019 рік до 31 грудня 2019 року і за 2020 рік до 31 грудня 2020 року.

У разі якщо ІП на ССО без працівників хоче зменшити податок на суму цих внесків, необхідно розбити суму до сплати на 4 платежу і сплачувати в межах кожного кварталу.

Терміни подачі звітності, сплати податків і внесків

Не пізніше 25 числа місяця (за підсумками кожного кварталу) наступного за звітним періодом ІП сплачує авансові платежі за ССО. Весь річний податок необхідно сплатити за підсумками календарного року.

ІП на ССО оплачують податок не пізніше 30 квітня року, який слідує за минулим податковим періодом.

Надаємо дані про терміни подачі звітності, сплати податків і внесків ІП на ССО без працівників в 2019 році:

  • до 1 квітня 2019 року - сплатити додатковий внесок в ПФР в разі перевищення доходу в розмірі 300 000 рублей в 2018 році;
  • до 1 квітня 2019 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за I квартал поточного року і 1% від перевищення доходу більш ніж на 300 000 рублей за 2018 рік);
  • до 25 квітня 2019 року - оплатити авансовий платіж в ФНС (за I квартал 2019 року);
  • до 30 квітня 2019 року - оплатити податок за ССО в ИФНС (за минулий 2018 рік);
  • до 30 квітня 2019 року - надати в ФНС податкову декларацію (за 2018 рік);
  • до 1 липня 2019 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне срахованіе (за II квартал поточного року);
  • до 25 липня 2019 року - оплатити авансовий платіж в ФНС (за перше півріччя поточного року);
  • до 1 жовтня 2019 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за III квартал поточного року);
  • до 25 жовтня 2019 року - оплатити авансовий платіж в ФНС (за III квартал поточного року);
  • до 31 грудня 2019 року - оплатити внески в на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за IV квартал поточного року).

Терміни сплати податків і внесків ІП на ССО без працівників у 2020 році:

  • до 1 квітня 2020 року - сплатити додатковий внесок на пенсійне страхування в разі перевищення доходу в розмірі 300 000 рублей в 2019 році;
  • до 1 квітня 2020 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за I квартал поточного року і 1% від перевищення доходу більш ніж на 300 000 рублей за 2019 рік);
  • до 25 квітня 2020 року - оплатити авансовий платіж в ФНС (за I квартал 2020 року);
  • до 30 квітня 2020 року - оплатити податок за ССО в ИФНС (за минулий 2019 рік);
  • до 30 квітня 2020 року - надати в ФНС податкову декларацію (за 2019 рік);
  • до 1 липня 2020 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне срахованіе (за II квартал поточного року);
  • до 25 липня 2020 року - оплатити авансовий платіж в ИФНС (за перше півріччя поточного року);
  • до 1 жовтня 2020 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за III квартал поточного року);
  • до 25 жовтня 2020 року - оплатити авансовий платіж в ФНС (за III квартал поточного року);
  • до 31 грудня 2020 року - оплатити внески в ИФНС на обов'язкове пенсійне та медичне страхування (за IV квартал поточного року).

Таким чином, IP без найманих працівників за 2020 рік може відвідати податкову інспекцію за все один раз - щоб здати податкову декларацію за ССО за 2019 рік.

А щоб не відвідувати податкову інспекцію, декларацію ССО за 2019 рік можна відправити поштою цінним листом з описом вкладення . Другий примірник опису, залишиться у вас, як доказ того, що декларація надана до податкового органу.

Матеріал відредагований відповідно до актуальних змінами законодавства РФ 26.09.2019

Теж може бути корисно:

Інформація корисна? Розкажіть друзям і колегам

Коментарі

Натискаючи на кнопку "Відправити" ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Натискаючи на кнопку Відправити ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Питання і відповіді в коментарях даються користувачами сайту і не носять характеру юридичної консультації. Якщо вам необхідна юридична консультація, рекомендуємо отримати її, задавши питання по телефонах, вказаних вище, або через цю форму

.

Новости