Звітність в ПФР за I квартал 2014 року: відомості про внески і персучет в одній формі

  1. Розділ 6. Відомості про суму виплат та інших винагород і страховий стаж застрахованої особи
  2. Розділ 4. Суми донарахованих страхових внесків з початку розрахункового періоду
  3. Розділ 3. Розрахунок відповідності умов на право застосування зниженого тарифу для сплати страхових...
  4. Розділ 2. Розрахунок страхових внесків за тарифом * і за додатковим тарифом
  5. Титульний аркуш
  6. Звітність в ПФР за I квартал 2014 року
  7. Розділ 1. Розрахунок по нарахованих і сплачених страхових внесках

Починаючи з 1 кварталу 2014 року звіти до Пенсійного фонду потрібно представляти за новою формою РСВ-1 ПФР. Розрахунок і порядок його заповнення затверджені Постановою Правління ПФР від 16.01.2014 № 2п, яке на момент підписання номера до друку, ще перебувало на реєстрації в Мін'юсті. У цій статті аудитор Л.П. Фомічова розповість про особливості заповнення нового звіту.

зміст

Розділ 6. Відомості про суму виплат та інших винагород і страховий стаж застрахованої особи

Це абсолютно новий розділ, в якому і містяться раніше представлялися індивідуальні відомості по кожному співробітнику (за формою СЗВ-6-4).

Розділ 6 складається з 8 підрозділів. У кожному з них вказуються ті чи інші відомості про сплачені суми страхових внесків, стаж і ін. Окремо по кожній застрахованій особі:

  • в підрозділі 6.1 зазначаються відомості про застраховану особу - його прізвище, ім'я та батькові, СНІЛС;
  • в підрозділі 6.2 слід відобразити звітний період - код кварталу і рік;
  • в підрозділі 6.3 вказують тип коригування відомостей, звітний період і календарний рік, а також реєстраційний номер в ПФР в коректований період;
  • в підрозділі 6.4 відображається сума виплат, нарахованих на користь фізичної особи. При цьому в складі бази виділені суми, нараховані за цивільно-правовими договорами. Відомості про код категорії застрахованої особи, типі укладеного з ним договору, і відомості про договори цивільно-правового характеру (ЦПХ) не наводяться. Це дозволить заповнити на працівника одну форму і позбавить страхувальника від необхідності штучно «ділити стаж» при наявності декількох відповідних ознак;
  • в підрозділі 6.5 відображаються відомості про нараховані страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування за останні три місяці звітного періоду з сум виплат та інших винагород, що не перевищують граничну величину бази для нарахування страхових внесків. При цьому розбивка на страхову й накопичувальну частину не проводиться в зв'язку зі сплатою внесків єдиним платежем. Відомості про сплачені внески тепер не наводяться;
  • в підрозділі 6.6. представлена ​​інформація про коригувальних відомостях з 2014 року. Тут відображаються дані про суму донарахованих страхових внесків застрахованій особі;
  • в підрозділі 6.7 представлені відомості про суму виплат та інших винагород працівника, зайнятого на роботах, з яких нараховано страхових внесків за додатковим тарифом. Якщо раніше вони нараховувалися на суми виплат працівників з шкідливими умовами праці (списки №1, 2 та малі списки), то тепер доданий код спеціальної оцінки умов праці;
  • в підрозділі 6.8 відбивається період роботи співробітника за останні три місяці звітного періоду.

Загальні вказівки щодо заповнення Розділу 6 такі. Розділ 6 формується в пачки. Кількість відомостей в пачці не повинно перевищувати 200 штук. Пачка відомостей описом не супроводжується.

Відомості, в яких відсутні дані про суму виплат та інших винагород, нарахованих на користь фізичних осіб, за останні три місяці звітного періоду, тобто в підрозділах 6.4-6.8 дані містяться тільки в рядках 400, 410 підрозділу 6.4, в рядках 700, 710 підрозділу 6.7, не подаються.

Відомості з різними типами коригування відомостей персоніфікованого обліку ( «вихідна», «коригуюча» і «що скасовує») формуються в окремі пачки документів.

Відомості, що коректують дані за попередні звітні періоди (тип коригування відомостей «коригуюча» і «що скасовує»), подаються разом з відомостями з типом коригування відомостей «вихідна» за період, в якому коректуються дані. Пачки, які містять коригувальні або скасовують відомості за формами СЗВ-6-1, СЗВ-6-2, СЗВ-6-4, повинні містити форми з одним типом договору і одним кодом категорії застрахованої особи.

* * *

Основні відмінності в порядку заповнення нової форми РСВ-1 і старих форм (РСВ-1, СЗВ-6-4) наведені в таблиці 1 (вона підготовлена ​​фахівцями Пенсійного фонду Росії).

Таблиця 1. Відмінності між старою і новою формами звітності в ПФР

Діюча звітність (РСВ-1, СЗВ-6-4) до звітних періодів 2014 року

Нова форма звітності (РСВ-1) з 1 кварталу 2014 року

форма РСВ-1

форма РСВ-1

Розділ 1 Розрахунок по нарахованих і сплачених страхових внесках

доданий стовпець 3, відповідно до того, що сплата буде проводитися єдиним платіжним документом

Розділ 2 Розрахунок страхових внесків за тарифом і за додатковим тарифом

підрозділ 2.1-Розрахунок страхових внесків за тарифом

підрозділ 2.1-Розрахунок страхових внесків за тарифом

Дані відображаються з урахуванням вікових груп, а також з урахуванням даних по іноземним громадянам

Вказуються дані без урахування вікових груп і без урахування даних по іноземним громадянам (однією сумою)

Доданий підрозділ 2.4 - Розрахунок страхових внесків за додатковим тарифом для окремих категорій платників страхових внесків, зазначених в ч.2.1 статті 58.3 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ (з урахуванням спеціальної оцінки умов праці)

Доданий підрозділ 2.5 - Відомості по пачках документів, що містять розрахунок сум нарахованих страхових внесків щодо застрахованих осіб

Розділ 3 - Розрахунок відповідності умов на право застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків

підрозділ 3.1 Відомості, необхідні для застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків платниками страхових внесків, зазначених в п.3 ч.1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ

даний підрозділ виключений з Єдиної звітності

підрозділ 3.8- Розрахунок відповідності умов на право застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків платниками страхових внесків, зазначених у п.13 ч.1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ (для організацій які надають інжинірингові послуги)

даний підрозділ виключений з Єдиної звітності

Доданий Розділ 6 - Відомості про суму виплат та інших винагород і страховий стаж застрахованої особи

Відомості про суму виплат та інших винагород і страховий стаж застрахованої особи

СЗВ-6-4

форма РСВ-1

тип договору, укладений із застрахованою особою

виключений з Єдиної звітності

сума виплат, нарахованих на користь фізичної особи

підрозділ 6.4

нараховано внесків на страхову частину

підрозділ 6.5. Відбивається як загальна сума внесків на обов'язкове пенсійне страхування, в зв'язку з тим, що сплата проводиться єдиним платіжним документом

сплачено внесків на страхову частину

виключений з Єдиної звітності

нараховано внесків на накопичувальну частину

виключений з Єдиної звітності

сплачено внесків на накопичувальну частину

виключений з Єдиної звітності

інформація про коригувальних відомостях

підрозділ 6.6. Додані відомості про суму донарахованих страхових внесків застрахованій особі

сума виплат працівників з шкідливими умовами праці (списки №1,2 та малі списки)

підрозділ 6.7. Доданий код спеціальної оцінки праці

період роботи за останні три місяці звітного періоду

підрозділ 6.8

Розділ 4. Суми донарахованих страхових внесків з початку розрахункового періоду

У Розділі 4 форми, як і в Розділі 1, слід в окремих стовпцях показувати відомості про донараховані страхові внески з виплат, виробленим з 2014 р (однією сумою, без урахування вікових груп і без урахування даних по іноземним громадянам), і донарахування внесків за 2010-2013 роки (з відповідною розбивкою на страхову й накопичувальну частини).

У новому стовпці 2 «Код підстави для застосування частини 2.1 статті 58.3 Федерального закону від 24 липня 2009 р № 212-ФЗ (в разі заповнення графи 13)» слід проставити одне з позначень, наведених внизу сторінки: «1» - у разі донарахувань за актами камеральних перевірок, «2» - у разі донарахування за актами виїзних перевірок, «3» - в разі якщо платником страхових внесків самостійно донараховано страхові внески в разі виявлення факту невідображення або неповноти відображення відомостей, а також помилок, що призводять до заниження суми страхових ВЗН сов, що підлягає сплаті за попередні звітні періоди відповідно до ст. 7 Федерального закону від 24 липня 2009 р № 212-ФЗ.

У графах про додаткове тарифі крім внесків за частинами 1 і 2 статті 58.3 Федерального закону від 24 липня 2009 р № 212-ФЗ, додали колонку для відображення внесків за правилами частини 2.1 статті 58.3 (по всіх класах і підкласах умов праці за результатами їх спеціальної оцінки).

У новій формі Розрахунку немає розділу для компаній, які платять внески до недержавного фонду замість додаткових внесків в ПФР. Справа в тому, що в 2014 році ще не діють необхідні норми закону. Передбачається, що поправки набудуть чинності з 2015 року, і до цього моменту форму розрахунку доповнять.

Розділ 5 залишився незмінним.

Розділ 3. Розрахунок відповідності умов на право застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків

У новій формі відсутній підрозділ 3.1 «Відомості, необхідні для застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків платниками страхових внесків, зазначених в п.3 ч.1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ».

У ньому раніше вказувалися виплати фізичним особам-інвалідам та їх прізвища. Раніше компаніям потрібно було представляти в ПФР список таких співробітників з даними з довідок МСЕ і ЛТЕК, які видавалися інвалідам.

Подання списку дуже часто викликало безліч запитань.

Зараз список скасований, проте знижена ставка діє ще весь 2014 рік. А дані про співробітників-інвалідів вказуються в розділі з індивідуальними відомостями про працівників.

Підрозділи 3.2-3.7 для відображення страхових внесків за пільговими тарифами залишилися незмінними. Але в зв'язку з виключенням підрозділу 3.1 їх нумерація зрушила на одиницю (нові підрозділи 3.1-3.6).

Підрозділ 3.8 «Розрахунок відповідності умов на право застосування зниженого тарифу для сплати страхових внесків платниками страхових внесків, зазначених у пункті 13 частини 1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ (для організацій які надають інжинірингові послуги) виключений з нової форми звітності. У цих організацій закінчилося з 2014 року дію пільгового тарифу. Такі платники перераховують внески в порядку, встановленому на 2012-2016 рр., Якщо не підпадають під дію інших пільгових тарифів, передбачених ст. 58, 58.1 Федерального закону від 24.07.2009 N 212-ФЗ (п. 13 ч. 1, ч. 3.5 ст. 58, ст. 58.2 Федерального закону від 24.07.2009 N 212-ФЗ).

Розділ 2. Розрахунок страхових внесків за тарифом * і за додатковим тарифом

Підрозділ 2.1. Розрахунок страхових внесків за тарифом

До 2014 року в розрахунку нараховані та виплачені по співробітниках внески ділили на накопичувальну і страхову частину пенсії в залежності від року народження. З 2014 року ділити внески не потрібно. Розподілами займеться сам Пенсійний фонд. Тому в новій формі РСВ-1 нарахування і виплати по співробітниках слід відображати одним рядком замість трьох (коди рядків 201-233 в колишньої форми). У зв'язку з цим в даному підрозділі і далі у всій формі змінилося число граф і їх коди.

Базу для нарахування внесків та суму нарахованих внесків також більше не потрібно буде розбивати на накопичувальну і страхову частину.

У підрозділах 2.2 та 2.3 змінилися тільки коди рядків через їх загального скорочення.

Підрозділ 2.4 Розрахунок страхових внесків за додатковим тарифом

Цей підрозділ для компаній, які проводили атестацію робочих місць або спеціальну оцінку праці з урахуванням положень Федерального закону від 28.12.2013 № 421-ФЗ «Про спеціальну оцінці умов праці». На підставі отриманих результатів вони можуть переглянути умови праці. В цьому випадку в даному підрозділі вказуються виплати і нараховані страхові внески по кожному класу і підкласу робочих місць.

До відображення нарахованих сум у верхній частині таблиці слід зазначити, служили підставою для розрахунку результати атестації або спеціальна оцінка або і те й інше разом.

Якщо компанія не проводила атестацію і не переоцінювала умови праці для своїх працівників (списки 1 і 2), які працюють на шкідливих і небезпечних роботах, розрахунок внесків по таким людям не зміниться (вони відображаються в підрозділах 2.2 та 2.3 Розділу 2 форми). З урахуванням змін взаєморозрахунки з фондом за додатковими тарифами відображаються в Розділі 1 в графах «за додатковим тарифом для окремих категорій платників страхових внесків щодо виплат і інших винагород на користь фізичних осіб» (список 1 і список 2).

Підрозділ 2.5 Відомості по пачках документів, що містять розрахунок сум нарахованих страхових внесків щодо застрахованих осіб

У зв'язку зі скасуванням з 2014 року форми АДВ-6-2 перелік пачок відомостей про виплати, стаж і нараховані внески по конкретні застрахованим особам буде подаватися в новому підрозділі 2.5.

Даний розділ заповнюється платниками страхових внесків, які заповнили Розділ 6 Розрахунку. Підрозділ містить дві таблиці:

  • 2.5.1. Перелік пачок документів вихідних відомостей індивідуального (персоніфікованого) обліку,
  • 2.5.2. Перелік пачок документів коригувальних відомостей індивідуального (персоніфікованого) обліку.

У таблиці 2.5.1 наводяться дані про пачках відомостей індивідуального (персоніфікованого) обліку з типом коригування відомостей «вихідна».

У рядках за графою 2 відображають відомості про базу для нарахування страхових внесків за останні три місяці звітного періоду по кожній пачці Розділу 6. Значення графи 2 відповідного рядка дорівнює сумі значень, зазначених в рядках 401, 402, 403, 411, 412, 413 і т . д. графи 5 підрозділу 6.4 відповідної пачки.

У поясненнях зазначено, що сума графи 2 рядка «Разом» підрозділу 2.5.1 дорівнює сумі значень граф 4-6 рядка 204 по всіх сторінках підрозділу 2.1.

Значення, вказане в рядку «Разом» графи 3 підрозділу 2.5.1, повинна дорівнювати сумі показників, що містяться в графах 4, 5 і 6 рядка 205 підрозділу 2.1 Розрахунку за всіма кодами тарифу.

Таблиця 2.5.2 містить дані про пачках відомостей індивідуального (персоніфікованого) обліку з типом «коригуюча» або «скасовує».

Її заповнюють у разі коригування відомостей як за 2010-2013 р (з поділом на страхову й накопичувальну частину), так і відомостей, що подаються з 2014 (однією сумою).

Кількість заповнених рядків має відповідати кількості пачок документів коригувальних (скасовують) Розділу 6, СЗВ-6-1, СЗВ-6-2 або СЗВ-6-4;

Якщо коригується інформація за 2010-2013 рр. в складі Розрахунку форми СЗВ-6-1, то СЗВ-6-2 або СЗВ-6-4 представляються за старими правилами, затвердженими постановою Правління ПФР від 31 липня 2006 № 192п. Потрібно також оформити опис. Форма АДВ-6-2 не представляється.

Титульний аркуш

У титульному аркуші змінена звична кодування періоду, за який подається розрахунок. Раніше періоди вказувалися в такий спосіб: 03 - I квартал, 06 - півріччя, 09 - 9 місяців, 12 - рік. Тепер слід вказувати: 3 - I квартал, 6 - півріччя, 9 - 9 місяців, 0 - рік.

Введена нова позиція - «Тип коригування». У цьому полі вказується код причини подання уточненого Розрахунку. Код «1» означає уточнення Розрахунку в частині показників, що стосуються сплати страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування (в тому числі за додатковими тарифами), «2» - уточнення в частині зміни сум нарахованих страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування (в тому числі за додатковими тарифами), «3» - в частині страхових внесків на обов'язкове медичне страхування або інших показників, що не зачіпають відомості індивідуального обліку по застрахованим особам.

Вилучені показники «Код за Окатий», дані про свідоцтво про Державну (ІН) і відомості про місцезнаходження страхувальника. Адже вони були повідомлені в податковий орган при реєстрації компанії, а податкова служба передала їх в ПФР.

Показник «Кількість застрахованих» трансформувався в «Кількість застрахованих осіб, на яких представлені відомості про суму виплат та інших винагород і / або страховий стаж». Цей показник взаємопов'язане з Розділом 6 «Відомості про суму виплат та інших винагород і страховий стаж застрахованої особи». У ньому по кожному із співробітників заповнюються індивідуальні персоніфіковані відомості за звітний період.

Збільшено поля для зазначення кількості сторінок вгорі кожного розділу і в середині титульного аркуша. Це пов'язано з тим, що в форму Розрахунку вбудовуються індивідуальні відомості по співробітниках.

Звітність в ПФР за I квартал 2014 року

Нова форма Розрахунку містить як відомості про нараховані та перераховані страхові внески, так і форми індивідуальних відомостей на кожного працівника організації (персоніфікований облік). Таким чином, окремо здавати персоніфіковану звітність більше не потрібно, вона буде входити до складу РСВ-1: Розділ 6 нової форми.

У зв'язку з ЦІМ нову форму Вже назівають Єдиною, об'єднаною. За задумом фахівців Пенсійного фонду Росії нова форма повинна спростити адміністрування страхових внесків, а також створити комфортні умови для страхувальників при підготовці і здачі звітності щодо страхових внесків і відомостями персучета.

Новий документ дозволяє відображати відомості з розрахунку бази, нарахування та сплати страхових внесків єдиним платіжним документом і відстежувати залишки страхових внесків, донарахування та сплату за періоди 2010-2013 років.

Звірятися будуть суми даних індивідуальних відомостей з Розділу 6 і суми нарахованих внесків, зазначені в основному розділі форми РСВ-1. За підсумками перевірки буде формуватися єдиний протокол для платника страхових внесків.

Крім того, оновлення форми звітності пов'язано зі зміною алгоритму розрахунку страхових внесків (без їх поділу на страхову й накопичувальну частини пенсії), введенням додаткових диференційованих тарифів залежно від встановленого за результатами спеціальної оцінки умов праці, класу (підкласу) умов праці згідно з Федеральним законом від 28.12.2013 № 421-ФЗ.

Розглянемо, чим відрізняється форма Розрахунку, затверджена Постановою Правління ПФР від 16.01.2014 № 2п, від раніше застосовувалася форми РСВ-1.

РЕАЛІЗІЦІЯ В "1С: ПІДПРИЄМСТВІ"

Користувачі розрахункових програм «1С» ( «Бухгалтерія підприємства», «Зарплата і управління персоналом») вже звикли, що про чергові зміни в звітних формах досить просто дізнатися - декларації і звіти автоматично оновляться в програмах «1С». Тому заповнюючи бланки за I квартал 2014 року, ви також можете не турбуватися: всі регламентовані форми, в тому числі і РСВ-1 ПФР, сформуються автоматично в самому актуальному вигляді. Перед складанням звітності необхідно перевірити актуальність встановленого релізу вашої програми, щоб бути впевненим, що звітність підготовлена ​​відповідно до поточного законодавства.

Розділ 1. Розрахунок по нарахованих і сплачених страхових внесках

Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування слід окремо заповнювати в частині донарахувань внесків за періоди 2010-2013 рр. і починаючи з 2014 року.

Виділення окремих граф пов'язано з тим, що в попередні роки відрахування до Пенсійного фонду складалися з накопичувальної і страхової частини. З 2014 року в зв'язку з вступом в силу Федерального закону від 04.12.2013 № 351-Ф3 роботодавець повинен платити внески на обов'язкове пенсійне страхування на КБК страхової частини єдиним платежем. Розрахунок накопичувальної частини буде виробляє вже сам ПФР. Тому бухгалтерам немає необхідності з'ясовувати: написав той чи інший співробітник заяву про вибір недержавного пенсійного фонду або керуючої компанії чи ні?

Наявність окремих граф дає можливість детального відображення сальдо по страхових внесках за період 2010-2013 рр., А також відомостей про їх сплату в поточному періоді.

Графа про страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування "за додатковим тарифом для окремих категорій платників страхових внесків» тепер має назву «за додатковим тарифом для окремих категорій платників страхових внесків щодо виплат і інших винагород на користь фізичних осіб».

В окремих графах необхідно відображати нарахування та сплату додаткових внесків, що перераховуються відповідно до частин 1 та 2 статті 58.3 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ. Сам же розрахунок внесків за додатковим тарифом в частині «шкідливих» робіт в соответсвтіі з частиною 1 статті 58.3 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ, як і раніше, наводиться в розділі 2.2, а за додатковим тарифом відповідно до частини 2 статті 58.3 Закону по роботах з важкими умовами праці - в розділі 2.3 розрахунку.

В іншому порядок заповнення інформації про взаємні розрахунки з ПФР не змінилися.

Тому бухгалтерам немає необхідності з'ясовувати: написав той чи інший співробітник заяву про вибір недержавного пенсійного фонду або керуючої компанії чи ні?

Новости