Зволожувач повітря на батарею: які бувають і як зробити своїми руками »SanDizain.ru

  1. призначення приладу
  2. Зволожувачі на батарею
  3. Як зробити зволожувач своїми руками
  4. Зволожувачі інших моделей
  5. Як зволожити повітря в приміщенні: відео

Зволожувач повітря абсолютно необхідний в період опалювального сезону - прилад дозволить значно поліпшити мікроклімат в приміщенні Зволожувач повітря абсолютно необхідний в період опалювального сезону - прилад дозволить значно поліпшити мікроклімат в приміщенні. Прилади для зволоження повітря в широкому асортименті випускає промисловість: можна завжди вибрати для будинку надійні моделі. Але часто домовласники намагаються виготовити прилади своїми руками. Які зволожувачі найбільш надійні: саморобні або заводські? Відповідь на це питання - в цій статті. Для ознайомлення з моделями - фотогалерея.

призначення приладу

У зимовий період, коли в квартирі включені обігрівачі різних видів, або функціонує стаціонарна система опалення, повітря стає надзвичайно сухим, що грунтовно утруднює дихання, веде до пересихання слизистої оболонки носоглотки, викликаючи захворювання. Але від нестачі вологості в повітрі страждають не тільки люди:

  • Кімнатні рослини стрімко випаровують вологу через продихи, що знаходяться в листі, в результаті чого зовнішній вигляд рослини змінюється: кінчики листя і молоді гілки підсихають, рослини відчувають себе пригнічено, сповільнюється їх зростання, зав'язі і бутони обпадають.
  • Незбалансована вологість в приміщенні веде до псування меблів, яка розсихається, тріскається, жолобиться.

Керамічний зволожувач повітря на батарею

  • Недолік вологості негативно впливає на будівельні конструкції, особливо страждають дерев'яні вікна та двері.
  • Дерев'яні музичні інструменти, картини в дерев'яних рамах, колекції старовинних раритетів і тварини - все страждає від надмірної сухості повітря.

Порада. Для приведення вологості приміщення в оптимальний стан, під час опалювального сезону прийнято користуватися спеціальними приладами для зволоження повітря.

Існують зволожувачі повітря, які випускаються в заводських умовах, але деякі господарі влаштовують кустарне зволоження, вішаючи пластикову пляшку на батарею. Який вибрати спосіб для підвищення вологості повітря в приміщенні, розберемося нижче.

Багато зволожувачі працюють за одним принципом - в ємність заливається вода, яка при підвищенні температури перетворюється в пар. Водяна пара легко і швидко насичує сухе повітря в кімнаті, завдяки чому підвищується вологість.

Зволожувачі на батарею

Зволожувачі на батарею виконуються із пластику, кераміки або оцинкованої сталі. До екологічно чистим приладів можна віднести зволожувачі з кераміки. Вироби можуть бути із суцільною або секційної колбою. Виробляються вони вітчизняними і зарубіжними фірмами (Німеччина, Італія), практично всі моделі надходять в реалізацію в комплекті з кріпленнями (гачками). Існують моделі зволожувачів, які монтуються за допомогою стрічки, що охоплює радіатор.

Керамічний зволожувач відрізняється простотою і функціональністю - ємність (іноді розділена на окремі відсіки, що допомагає швидше нагрітися рідини) заповнюється водою. Прилад підвішується на батарею, де рідина нагрівається природним чином і випаровується в повітря, таким чином зволожуючи його.

Простий зволожувач на батарею з пластикових пляшок

Зволожувач з кераміки має незначну площу випаровування, тому на один радіатор слід підвішувати 2 або 3 приладу. Керамічні зволожувачі відрізняються надійними кріпленнями, привабливим зовнішнім виглядом, економічністю. Дуже легко підібрати моделі з кераміки з декоративним розписом, яка буде гармоніювати із загальним стилем кімнати.

Як зробити зволожувач своїми руками

Зволожувач на батарею легко зробити своїми руками, використовуючи відповідні ємності, що не розплавляться від високої температури. Для роботи підійдуть старі скляні і керамічні вазочки, пластикові стакани, столовий посуд.

Необхідно передбачити надійне кріплення виробів до батареї, для чого можна просвердлити отвори і протягнути в них вигнуту дріт. Для поліпшення зовнішнього вигляду зволожувача можна розписати зовнішню поверхню фарбами, зробити аплікацію, обтягнути виріб декоративним матеріалом. Готовий зволожувач підвішують на батарею, наливають в нього воду - тепер важливо не допустити повного випаровування рідини.

Ще один варіант зволожувача можна зробити з довгою невисокою ємності, яка ставиться на батарею зверху, заповнюється водою, всередину її опускають серветку з натуральної тканини. Мокра тканину під впливом гарячого сухого повітря поступово висихає, насичуючи простір вологою.

У будь-якому випадку, навіть найпростіший зволожувач, зроблений своїми руками, здатний поліпшити мікроклімат кімнати.

Зволожувачі інших моделей

Крім простих зволожувачів на батарею, промисловість випускає більш досконалі прилади.

  1. Паровий зволожувач. Працює по типу киплячого чайника - порція води нагрівається в зволожувачі до кипіння, починаючи парувати. Потоки пара, потрапляючи в кімнату, охолоджуються в повітрі, перетворюючись в мікрочастинки води, яка зволожує сухе повітря приміщення.
  2. Ультразвуковий зволожувач. Ці прилади здобули найбільшу популярність серед споживачів. Працює зволожувач за принципом вибивання найдрібніших частинок води з поверхні налитої рідини. Волога потрапляє в повітря при виникненні ультразвукових коливань, викликаних роботою п'єзоелектричного випромінювача. Виниклий тонкий водяний туман поширюється в приміщенні за допомогою вентиляції або при природних рухах повітряних мас.
  3. Зволожувач «холодного випаровування». Прилад складається з обертових на барабані дисків, які частково занурені в рідину. Нижня частина дисків наповнюється водою, яка поступово піднімається на обдувається повітрям верхню частину. Зволоження повітря відбувається після висихання верхньої частини мокрих дисків.

Як зволожити повітря в приміщенні: відео

Зволожувач повітря на батарею: фото

Зволожувач повітря на батарею: фото

Які зволожувачі найбільш надійні: саморобні або заводські?

Новости